I zákon o spotřebitelském úvěru se dá obejít

Online půjčky, ilustrační foto

Online půjčky, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Online půjčky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Od loňského prosince nás, respektive dlužníky, má chránit zákon o spotřebitelském úvěru. Tento zákon má ztížit přístup k půjčkám lidem, kteří nemohou splácet a také je ochránit před nebankovními společnostmi. Neznamená to ale, že to bude fungovat stoprocentně.

Jsou totiž způsoby jak zákon obejít. Tito poskytovatelé začali peníze půjčovat na živnosťák, jelikož zákon se na půjčky pro podnikatele nevztahuje. Informovala o tom Ekonomika ČT24.

Zákon ale přesto pomohl k vyčištění trhu od nebankovních poskytovatelů půjček. Před platností zákona bylo v naší republice asi 60 tisíc nebankovních poskytovatelů úvěrů. Když zákon vešel v platnost, Českou národní banku požádalo o licenci 109 takovýchto firem.

Podle zákona o spotřebitelském úvěru je povinností poskytovatele si žadatele o úvěr pořádně prověřit. Právě tuto povinnost podnikatelské úvěry místo spotřebitelských obcházejí, protože se na ně vztahují jiná pravidla prověřování. 

Cestička živnostenského listu

Někteří filutové to dělají i tak, že když po nich poskytovatel chce při žádosti o půjčku živnostenský list, zajdou si jej za tisíc korun zřídit, poté dojdou zpět k poskytovateli a peníze mu jsou půjčeny. Někdy je živnostenské oprávnění na pouhé tři dny. Podle ministerstva financí ale musí být jasně prokazatelné, že půjčky jsou poskytovány skutečně na podnikání.

Neznamená to ale, že to tak funguje všude. Někteří poskytovatelé nahlédnou do podnikatelské historie nebo pro poskytnutí půjčky vyžadují živnosťák s platností alespoň šesti měsíců.