Itálie má nový zákon proti mučení. Policisté můžou jít až na 12 let do vězení

Itálie má nový zákon proti mučení. Ve středu večer ho schválila dolní komora parlamentu. O doplnění trestního zákoníku jednala dlouho, horní komora už totiž předpis schválila před čtyřmi lety. Nově tak budou úřady na mučení nahlížet jako na trestný čin s postihem od čtyř do deseti let vězení, informovala ve čtvrtek agentura APA.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouta (ilustrační foto)

Pouta (ilustrační foto) | Foto: Městská policie Kladno

Státní zaměstnanci jako policisté ale mohou za mučení nebo zneužívání moci potrestáni dostat až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Nový zákon rovněž zakazuje vyhoštění do země, ve které jsou systematicky porušována lidská práva. Na druhé straně žádná imunita nemůže být garantována cizinci, který byl v jiném státě nebo mezinárodním soudem odsouzen za mučení. Právní předpis také počítá s vyhoštěním cizinců, kteří jsou kvůli mučení trestně stíhání v jiném státě.

Italský parlament tento zákon schválil na základě tlaku Evropského soudu pro lidská práva, který podle agentury APA Itálii před dvěma týdny opět odsoudil kvůli „masivnímu policejnímu násilí" na okraj summitu skupiny G8 v roce 2001 v Janově. Štrasburský soud označil tehdejší postup policie jako mučení.

Evropský soud pro lidská práva v uplynulých letech Itálii opakovaně vyzýval ke změně trestního zákona a ke zpřísnění postihu za mučení. Příslušný legislativní návrh předložený v roce 2013 doznal značných změn. Podle některých opozičních stran je konečný text právního předpisu ohledně mučení, za něž budou zodpovědní policisté, příliš mírný.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme