Díky vyšším cenám cukru a lihu na trhu i stále se zvyšujícímu objemu výroby, se společnosti Tereos TTD, jejíž vlajkovou lodí je dobrovický cukrovar a lihovar, podařilo vydělat takřka jednou tolik, co v roce předcházejícím. Zda budou jedinečné výsledky pokračovat i letos, je však ve hvězdách.

Velkou neznámou do budoucna přináší konec kvót regulujících množství cukru, které mohou členské státy EU vyprodukovat. Ty končí letos v říjnu.

Generální ředitel TTD Cukrovary a lihovary Oldřich Reinbergr.
Řepná kampaň je za dveřmi, cukrovar v Dobrovici finišuje

„Jsme velmi konkurenceschopná nadnárodní společnost, takže v tomto ohledu bych obavy neměl. Stát nás ale rozmazlil intervencemi proti koruně, a protože 60 procent obratu máme v eurech, může se nás změna kurzu výrazně dotknout," vysvětluje předseda představenstva společnosti Tereos TTD Oldřich Reinberg.

Posílení koruny, která byla dosud záměrně oslabována Českou národní bankou, totiž nahrává exportérům, kteří za své zboží inkasují valuty. Pokud by nyní koruna posílila vůči euru například o dvě koruny, bude to pro vývozce typu Tereosu nebo Škody Auto znamenat milionové ztráty.

Společnost se na novou éru intenzivně připravuje, snižuje výrobní náklady, ale rovněž zvyšuje množství svých osevních ploch – letos bude zpracovávat řepu z celkem 38 500 hektarů, což je o 3500 hektarů více než před rokem.

Ilustrační foto
Díky nízké nezaměstnanosti najdou absolventi lehce práci