Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bezdomovce Františka obrali o 30 milionů ze Sportky: O část peněz se stále soudí

Autor: haj - 
17. června 2017
11:09

Někdejšímu bezdomovci Františku Václavkovi se poštěstilo vyhrát v loterii skoro 30 milionů, a tak se těšil, jak změní svůj život k lepšímu. Jenže o výhru ho připravila dvojice známých, s nimiž se musel dlouhé roky soudit, než konečně vysněné miliony letos v lednu získal. Soudní tahanice pro něj ale ani poté neskončily, jelikož část peněz stále chybí.

Pohádková výhra v hodnotě 29,75 milionu korun čekala ve Sportce na pana Václavka v červnu 2010. Jelikož žil v té době na ulici, znamenaly by pro něj peníze druhou šanci. S tím, že zvolil správnou kombinaci čísel a vyhrál, se ale lehce mentálně retardovaný muž pochlubil Janě Černé a jejímu druhovi Miroslavu Šoškovi, kterým pomáhal v cukrárně nedaleko stanice metra Českomoravská. Ti mu namluvili, že k vyzvednutí musí mít dva doklady totožnosti a bankovní účet. Jelikož pan František měl jen občanku, nechal se přesvědčit, že bude lepší, když miliony dvojice vyzvedne za něj.

Když od něj Černá dostala výherní tiket, spěchala do centrály Sazky, kde jí vyplatili zálohu a zbytek peněz zaslali na účet. Poté začali se Šoškou miliony vesele utrácet, víc než 12 milionů padlo na dům v pražských Klánovicích, další statisíce na auta. 13 milionů bylo uloženo na spořícím účtu, přičemž důvěřivý František Václavek u páru po nějakou dobu bydlel a myslel si, že nemovitost mu říká pane. Když začal protestovat, vyhodila ho dvojice podvodníků na ulici. Údajně mu měli i vyhrožovat.

Bezdomovci se ale podařilo najít svědky, kteří ho znali a věděli, že pravidelně sází peníze. Černá se Šoškou tak skončili před soudem a za podvod je verdikt soudu poslal na šest let za mříže. Majetek se tak dostal do správných rukou, ovšem část výhry ve výši 4,4 milionu se policii nepodařilo zajistit. Případ tak pokračuje jako občanskoprávní řízení.

Podle Václavkova právního zástupce Vlastislava Klusáka se 3,6 milionu korun nachází na účtu Miloslavy Černé, matky odsouzené. Toto konto bylo během vyšetřování „zmraženo“ s tím, že by mohlo jít o podíl výhry v loterii. Žalovaná ale nařčení odmítá a tvrdí, že se jedná o její vlastní úspory. Tvrdí, že před několika lety ukládala peníze na účet v hotovosti a osobně. „Byly to její úspory a nepřišla k nim v žádném případě z výhry své dcery,“ řekla podle serveru iDNES.cz u soudu její právní zástupkyně Jarmila Vilímková.

 

Jenže výpisy z banky, které má k dispozici soudce civilního soudu Ondřej Růžička, ukazují, že se částka na účet paní Miloslavy nedostala pomocí vkladu, ale v září 2012 (tedy v době, kdy už se o spor zajímala policie) byla převedena z jiného jejího účtu. Tam je měla o několik měsíců dříve vložit právě odsouzená dcera Jana, která navíc mohla obě konta sama využívat. „Myslím si, že to jsou peníze pana Václavka z výhry, zatím o tom svědčí všechny dokumenty, které mám k dispozici,“ uvedl pro iDNES.cz advokát bývalého bezdomovce Kusák s tím, že rodina tímto způsobem chtěla ztížit dohledání peněz.

Soudce dal zatím paní Černé čas, aby doložila původ financí. Pokud žena nedokáže, že se jednalo o její úspory, připadne suma Františku Václavkovi, který si z části výhry, kterou se mu již povedlo vysoudit, pořídil byt na Praze 4. Našel si také partnerku a nechal se slyšet, že je spokojený.

VIDEO: Úplně opačný příběh zase prožil Syřan Mazzi Dumato, který se u milionáře proměnil v bezdomovce poté, co rozdal veškerý majetek charitě...

Video  Milionář rozdal všechen majetek a žije v dodávce.  - Youtube
Video se připravuje ...

 

djaba ( 18. června 2017 00:06 )

A BEZďák je loutkou právníka a iaste est .

karelka ( 17. června 2017 13:21 )

Nechápu jak se tak jednoduchý spor táhne takové roky, být to státní majetek tak je rozhodnuto do týdne a konfiskace veškerého majetku ihned následuje.....

misha46 ( 17. června 2017 12:05 )

Takové krysy každého voškubou jak slepici!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání