Stavební spoření: populární produkt, ale spoříme v něm méně

xx

xx Zdroj: Profimedia

Podle nejnovějšího Barometru spořicích produktů pokračuje zájem o hypotéky a je velký boom úvěrů ze stavebního spoření. Stavební spoření se drží na nejvyšší příčce již od roku 2016, kdy vyšel první Barometr obliby spoření. Proč ale máme o tyto úvěry takový zájem? Vysvětlením je to, že Češi věří v bydlení jako takové.

Za zajímavé považuje „stavebko“ 59 procent lidí. Na druhé příčce najdeme doplňkové penzijní spoření se 49 procenty. Třetí místo obsadily investice do drahých kovů (46 procent).

„Vedle obliby všech spořicích produktů se lidí také ptáme, jestli považují za zajímavou formu uložení peněz vlastnictví nemovitosti nebo vlastnictví pozemku. Vysoká obliba by indikovala chuť brát si hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. To přesně se děje – obliba vlastnictví nemovitosti i pozemku jsou na rekordních hodnotách,“ říká Jiří Šedivý, tajemník AČSS.

Přestože je stavební spoření populární, spoříme méně

Od roku 2016 byla investice do vlastního bydlení zajímavá pro 72 procent respondentů, ve druhém čtvrtletí letošního roku už pro 81 procent z nich. Do pozemků chtělo své finance uložit 75 procent Čechů. Před rokem a půl to bylo 65 procent.

„Pokud někdo hledá odpověď na otázku, proč jsme v posledních letech svědky růstu úvěrů na bydlení, toto je odpověď. Ta je samozřejmě podmíněna např. nízkými úrokovými sazbami – na druhou stranu by ji měla snižovat rostoucí cena nemovitostí,“ dodává Jiří Šedivý.

Podle dat AČSS zveřejněných k 31. 12. 2016, lze pozorovat klesající tendenci využívání stavebka na spoření. Meziročně měli lidé uloženo na účtech stavebního spoření o 5,6 % méně prostředků. Paradoxem je, že nejvíce peněz přibývá na nejméně oblíbených finančních produktech – termínovaných vkladech, doplňkovém penzijním spoření a běžných účtech.