Zakázka na EET za 50 milionů bez výběrového řízení byla podle zákona, tvrdí policie

Policie odložila prověřování veřejné zakázky na software pro elektronickou evidenci tržeb (EET), trestný čin se podle ní nestal. Informaci ČT potvrdil mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Zakázku za 50 milionů korun získala bez soutěže společnost IBM, podle kriminalistů to bylo v souladu se zákonem.

„Policejní orgán rozhodnutí postavil na základě listinných materiálů, které si vyžádal od ministerstva financí a následně vyhodnotil, že ve věci není dáno podezření ze spáchání trestného činu. V té věci nebyly zahájeny ani úkony trestního řízení,“ uvedl pro ČT státní zástupce Lelek.

Společnost IBM pro stát zajišťuje automatizovaný daňový informační systém (ADIS). A právě systém EET byl do ADIS začleněn. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se zakázkou zabývalo na základě anonymního trestního oznámení.

Systém EET byl v Česku spuštěn 1. prosince 2016. Jde o on-line propojení podnikatelů s daňovou správou a evidenci účtenek. Původně měl pro EET vzniknout nový software, vláda ale nakonec rozhodla o začlenění do systému ADIS.

Generální finanční ředitelství svěřilo zakázku bez veřejné soutěže firmě IBM, která je dodavatelem ADIS. Podle dřívějších informací autor trestního oznámení uvedl, že tak ředitelství obešlo zákon o veřejných zakázkách a způsobilo škodu nejméně 20 milionů korun.

„Finanční správa není oprávněna systém (ADIS) měnit. Z toho důvodu všechny nutné úpravy může provádět pouze výhradní dodavatel systému ADIS,“ uvedla už dříve Finanční správa.