Budoucnost EU: jak usměrnit globalizaci ve prospěch Evropy

Globalizace: pro některé démon pro jiné příležitost. Na jedné straně vytváří nové zisky, ale na druhé straně dokáže otevření trhů také narušit hospodářství. Evropská unie se dlouhodobě snaží její síly využít ve svůj prospěch a omezit negativní dopad díky spolupráci s ostatními zeměmi a nastavení společných pravidel. V úterý 16. května proberou poslanci diskusní dokument Evropské komise, jak využít potenciál globalizace. Při té příležitosti shrnujeme, co již navrhnul Parlament.

Ilustrace k tématu "síly globalizace" ©AP Images/European Union-EP
©AP Images/European Union-EP

Diskusní dokument o využití globalizace vydala Evropská komise 10. května. Poslanci o jeho myšlenkách a návrzích diskutují na plénu v úterý 16. května. Debatu můžete sledovat naživo cca od 10:00.


Evropská unie je největší aktér v mezinárodním obchodu a svou hospodářskou váhu využívá k tomu, aby zaváděla vysoké standardy na produkty, které se do Evropy dováží, a také aby šířila své hodnoty. Poslanci dbají, aby součástí obchodních dohod uzavíraných EU byla právě ustanovení v tomto směru. Jedním z posledních příkladů je dohoda mezi EU a Kanadou CETA, kde byl díky tlaku poslanců nahrazen kontroverzní způsob pro řešení sporů mezi investory a státy novým investičním soudem. Je to v zájmu transparentnosti a aby si vlády zachovaly kontrolu nad volbou arbitrážních soudců.


Poslanci se zaměřují na nekalou konkurenci zboží vyrobeného v zemích mimo EU. Příkladem je podnět ke strategii, která by reagovala na záplavu levného dovozu pro železniční průmysl.


Parlament požaduje modernizaci obranných mechanismů EU v oblasti obchodu, aby byla chráněna evropská pracovní místa. Aktuálně se Unie snaží najít správnou rovnováhu v přístupu k Číně.


V březnu přijalo plénum návrh nařízení, které ukládá dovozcům cínu, wolframu, tantalu a zlata do EU ověřovat, zda jejich dodavatelé dodržují lidská práva.


V Evropské unii i díky přispění Parlamentu platí také zákaz tranzitu a obchodu se zbožím, které by mohlo být použito ke krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení s lidmi ve třetích zemích nebo jako nástroje k mučení a popravám.


Evropský parlament opakovaně vyzývá Evropskou komis, aby do svých legislativních opatření v oblasti obchodu zahrnovala ochranu práv pracovníků a životního prostředí. V dubnu poslanci navrhli, aby Komise vytvořila pravidla pro textilní průmysl, aby jeho výroba ve třetím světě nešla na úkor zdraví a práv tamních pracovníků. Rovněž na dubnové plenárce poslanci podpořili zprávu požadující omezit ničivou výrobu palmového oleje.


Stejně tak se poslanci zabývají dopadem globalizace na postavení zaměstnanců v samotné EU. Chtějí proto, aby zavedené pracovněprávní normy byly rozšířeny i na nové formy zaměstnání v digitální ekonomice. Parlament též podporuje kompenzaci například pro ty, kdo ztratili práci kvůli přesunu výroby mimo EU, z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci.


Debata o budoucnosti evropské integrace


Evropská komise chystá pět strategických dokumentů, které budou zaměřeny na výzvy v pěti oblastech činnosti EU: sociální rozměr Unie, globalizace, hospodářská a měnová unie, obrana, finance. Představí je v průběhu května a června.


Jedná se o přehled možností a scénářů, podle nichž se může Unie vyvíjet s výhledem do roku 2025, nikoliv obhajobu nějakých konkrétních opatření. Konkrétní vyústění debaty nad těmito návrhy bude zářijový projev o stavu Evropské unie od předsedy Komise Jeana-Clauda Junckera tradičně v Evropském parlamentu.


Tento článek byl doplněn 15.5. o odkaz na debatu pléna.

Další informace

Evropané by podle průzkumu Eurobarometr 2017 chtěli aktivnější EU v oblastech:

  • Podpora míru a demokracie ve světě (73%)
  • Hospodářská politika (58%)
  • Zahraniční politika (57%)
Odkud pocházejí materiály, ze kterých jsou vyrobeny například naše chytré telefony?

Audiovizuální materiály

Jak donutit společnosti a jejich subdodavatele, aby respektovali lidská, pracovní a sociální práva pracovníků ve svých textilních továrnách.

Podklady Think tanku EP

Europoslanci chtějí odstranit mezery v legislativě týkající se vývozu nástrojů a léků, které lze použít k mučení a popravám

Top témata

Posílit ochranu proti dumpingu a nekalé konkurenci