Tento týden v Parlamentu: občané EU v UK, daňové režimy, přípravy květnové plenárky

Tento týden se koná společné slyšení tří výborů zaměřené na situaci občanů EU žijících ve Spojeném království. Před výbor vyšetřující praní peněz předstoupí zástupci tří daňových jurisdikcí, aby vysvětlili své praktiky. Hlavní náplní tohoto týdne jsou schůze politických skupin, které připravují svá stanoviska pro plenární zasedání na příští týden.

Vlajka EU na budově Evropského parlamentu.
Poslanci tento týden jednají v Bruselu v politických klubech a částečně též na výborech.

Ve čtvrtek 11. května budou poslanci probírat práva a postavení občanů EU žijících v Británii a Britů žijících jinde v EU. Veřejné slyšení pořádají společně výbor pro občanské svobody, petiční výbor a výbor pro zaměstnanost a sociální věci. Vystoupí na něm mimo jiné Anne-Laure Donskoy jménem organizace „The 3 million“, která zastupuje občany EU ve Spojeném království, a koordinátor stanoviska EP pro brexit Guy Verhofstadt. Pozice Parlamentu jako celku je v této věci jasná: Práva občanů musí být prioritním zřetelem vyjednávání o vystoupení Británie z EU.


Zástupci Normanských ostrovů, Gibraltaru a Madeiry předstoupí v úterý před výbor vyšetřující praní peněz, aby vysvětlili daňové režimy, které uplatňují ve svých jurisdikcích. Poslance především zajímá, nakolik s EU spolupracují v boji proti daňovým rájům, a postupy tamních úřadů.

Na jednání politických klubů Evropského parlamentu se připravuje štrasburská schůze pléna, která se koná příští týden. Jejími hlavními body budou pravidla umožňující Evropanům, aby své předplatné hudby nebo videa měli online přístupné i na cestách v rámci jednotného trhu v Evropě. Plénum také zhodnotí pokrok Kosova a Srbska v přístupových jednáních s EU.


Po Bruselu je řada na štrasburském sídle Parlamentu, aby otevřelo své prostory veřejnosti a to v sobotu 13. května.

Pokud se chcete snadno dozvědět, co o těchto tématech píší na různých platformách čeští poslanci a poslankyně, využijte filtru na stránce Newshub.

Přejeme vám úspěšný a příjemný týden.

Další informace

Evropský parlament online