Tento týden v Parlamentu: ekonomika sdílení, boj proti praní peněz, svoboda tisku

Poslanci tento týden zasedají ve výborech a budou mimo jiné hlasovat o černé listině zemí, které umožňují daňové úniky a praní špinavých peněz. Členové výboru pro zahraniční věci se zaměří na opatření pro lepší kontrolu nad provozem soukromých bezpečnostních agentur a jejich kolegové z výboru pro vnitřní trh hlasují o zprávě, která popisuje opatření na podporu ekonomiky sdílení.

Vlajka EU na budově Evropského parlamentu.
Poslanci tento týden jednají v Bruselu ve výborech.

V úterý se chystá zahraniční výbor přijmout doporučení pro lepší dohled nad soukromými bezpečnostními firmami ať už operují na území Unie nebo v rámci vojenských misí EU v zahraničí. Poslanci se jimi zabývají v reakci na několik incidentů, kdy byly tyto firmy zodpovědné za zranění nebo i ztráty životů.


Černá listina zemí, které umožňují praní špinavých peněz a financování terorismu, je předmětem hlasování ve výboru pro hospodářské záležitosti ve středu. Výbor v lednu odmítl původní seznam sestavený Evropskou komisí, protože nezahrnoval země, které umožňují daňové úniky. Občané a firmy ze zemí, které jsou na seznamu, budou následně podléhat přísnější kontrole v případě, že budou chtít podnikat v EU.


Ve středu také hlasuje výbor pro vnitřní trh o zprávě, která se týká například společností jako Uber nebo Airbnb, a zabývá se ekonomikou sdílení. Poslanci chtějí podpořit její přínosy a zároveň omezit negativní následky jako je nedostatečná pracovněprávní ochrana, daňové úniky a nejistá práva spotřebitelů.

Na středu 3. května připadá mezinárodní den svobody tisku. Parlament si ho letos připomíná optikou boje proti šíření falešných zpráv. Ve čtvrtek ráno diskutuje podvýbor pro lidská práva o stavu svobody médií v Evropě a důležité roli kvalitní a kritické novinařiny pro společnost.


Ve čtvrtek předseda parlamentu Antonio Tajani slavnostně v Bruselu otevřen Dům evropských dějin; muzeum moderní evropské historie a evropské integrace. Pro širokou veřejnost bude přístupný od 6. května.

V sobotu má Evropský parlament v Bruselu dveře otevřené pro veřejnost!


Pokud se chcete snadno dozvědět, co o těchto tématech píší na různých platformách čeští poslanci a poslankyně, využijte filtru na stránce Newshub.

Přejeme vám úspěšný a příjemný týden.

Další informace

Evropský parlament online