Poslanci požadují omezit používání palmového oleje  

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

©AP Images/European Union-EP  

EU by měla zavést jednotný systém certifikace palmového oleje vstupujícího na trh EU, aby zabránila negativním vlivům výroby palmového oleje na životní prostředí, jako je například odlesňování či ničení přirozeného prostředí divoké zvěře a to zejména v jihovýchodní Asii. EU by také měla postupně do roku 2020 přestat využívat rostlinné oleje, které zapříčiňují odlesňování, řekli poslanci EP ve svém úterním usnesení.


„Chceme otevřenou diskusi se všemi hráči. Jen tak můžeme učinit produkci palmového oleje udržitelnou, aniž by docházelo k odlesňování a bylo to v souladu s důstojnými podmínkami v oblasti lidských práv,‟ uvedla navrhovatelka usnesení Kateřina Konečná (GUE/NGL, CZ). Toto usnesení bylo schváleno poměrem hlasů 640 (pro): 18 (proti): 28 (zdrželo se hlasování).


„Jedná se o první usnesení Parlamentu na toto téma a je na Komisi, jak na to zareaguje. Nemůžeme však ignorovat problém odlesňování, jež ohrožuje Dohodu o  globální změně klimatu COP21 a Cíle udržitelného rozvoje OSN“, dodala.


Europoslanci poznamenávají, že 46% z celkového objemu palmového oleje dováženého na území EU se využívá k výrobě biopaliv, což vyžaduje přibližně milión hektarů tropické půdy.


Schválený text proto vyzývá Evropskou komisi k přijetí opatření, na základě kterých by do roku 2020 došlo k postupnému ukončení využívání rostlinných olejů zapříčiňujících odlesňování, včetně palmového oleje, při výrobě biopaliv.


Jednotná certifikace


Existenci různých druhů dobrovolných certifikačních systémů podporujících udržitelné pěstování palmy olejné je pro spotřebitele matoucí a kritéria udržitelnosti jednotlivých systémů jsou předmětem kritiky, konstatuje usnesení. Poslanci proto prosazují zavedení jednotného certifikačního systému, který by měl zaručit, že na trh EU se dostane jen udržitelně vyrobený palmový olej.


Evropský parlament požaduje, aby EU zavedla minimální kritéria udržitelnosti pro palmový olej a výrobky obsahující palmový olej, které vstupují na trh EU. Komise by zároveň podle poslanců mala přijmout opatření na zvýšení sledovatelnosti palmového oleje dováženého do Unie. Usnesení zároveň nabádá exekutivu EU, aby zvážila uplatňování různých systémů cel, které by přesněji odráželi skutečné náklady spojené s environmentální zátěží.


Europoslanci zdůrazňují, že podstatná část celosvětové výroby palmového oleje je spojená s porušováním základních lidských práv a přiměřených sociálních standardů. Často se využívá dětská práce a dochází ke konfliktům spojených s půdou mezi místními a původními komunitami a držiteli koncesí na výrobu palmového oleje, dodávají.




Procedure:  Nelegislativní usnesení