Migraci je třeba řešit globálně

Migrační toky jsou globální a stejně tak by podle poslanců měla odpověď na ně mít globální záběr. Jak by se měla zahraniční politika EU vyrovnávat s migrací, vysvětlují autoři zprávy EP.

Poslanci Elena Valenciano a Agustín Díaz de Mera
Poslanci Elena Valenciano a Agustín Díaz de Mera, autoři zprávy o pohybech uprchlíků a migrantů

V jiné zemi, než kde se narodili, žila v roce 2015 skoro čtvrt miliarda lidí. Někteří z nich se přistěhovali za prací a lepším žitím, ale jiní opustili své domovy nedobrovolně a v ohrožení: Víc než dvacet milionů lidí uprchlo před válkami nebo porušováním lidských práv.

O pohybech uprchlíků a migrantů a úkolech, které z nich vyplývají ve vnější činnosti EU, diskutuje plénum v úterý 4. dubna odpoledne a o zprávě hlasuje den na to.

Globální výzvy, globální odpovědi  

„V krátkodobém výhledu se musíme zhostit naší odpovědnosti a poskytnout humanitární pomoc, jakou si tato uprchlická krize vyžaduje. Nicméně z dlouhodobého hlediska se musíme vyrovnat s kořeny a důvody, které jsou spojené s konflikty, extrémní chudobou, klimatickými změnami, abychom dosáhli skutečné řešení,“ myslí si španělská socialistka Elena Valenciano, spoluautorka zprávy. „Odpověď musí být globální, musíme na ní pracovat společně,“ doplňuje její krajan a druhý z autorů zprávy, lidovec Agustín Díaz de Mera.

Zpráva o pohybech uprchlíků a migrantů požaduje, aby byl Evropský parlament zapojen při dojednávání a uplatňování takzvaných migračních paktů se zeměmi mimo EU. Tato nová individuální partnerství se EU chystá uzavírat s klíčovými třetími zeměmi. Budou vypracována podle dané situace a potřeb; v závislosti na tom, zda se jedná o zemi původu, tranzitu nebo o zemi, kam přišlo mnoho vysídlených osob.

„Nemůžeme diskusi omezovat pouze na kontrolu hranic. Musíme se bavit také o lepším rozdělování odpovědnosti,“ zdůrazňuje Díaz de Mera v odkazu na požadavek z parlamentního návrhu usnesení, aby Evropské země zavedly skutečně společnou migrační politiku založenou na lidských právech a solidaritě.


Kampaň OSN „Společně“

Zmiňovaná zpráva parlamentu také vyjadřuje podporu kampani spuštěné OSN a nazvané „Společně“ (Together). Jejím cílem je bojovat proti negativním předsudkům vůči uprchlíkům a migrantům. Setkávají se totiž v některých zemích s rostoucím odporem a odmítáním, ačkoliv historicky je migrace motorem socioekonomického rozvoje.

„Migrace je potenciálně zdrojem bohatství mnoha společenství, které se k ní teď obrací zády,“ připomíná Díaz de Mera.
„Musíme změnit současné negativní vnímání migrace, aby nebyla v Evropě viděna jako hrozba, ale jako přirozený a ve skutečnosti potřebný fenomén. Vůči uprchlíkům máme nejenom morální, ale také právní závazek poskytnout ochranu. Všechny demokratické politické síly v Evropě musí zdvojnásobit své snahy tento fakt vysvětlovat našim občanům, pokud chceme zastavit ten nebezpečný xenofobní diskurs, který se v mnoha zemích rozmáhá,“ doplňuje poslankyně Valenciano.

Přímý přenos debaty pléna

Integrace může hostitelským zemím přinést i mnoho kulturních a hospodářských výhod. V celé Evropě najdeme řadu inspirativních příběhů.

Další informace

Statistiky OSN