Výročí Římských smluv: šedesátiny Evropské unie

Když se před šedesáti lety sešlo šest evropských státníků k podpisu smluv v Římě, stvrdili tím nejenom společný trh, ale také mír a prosperitu, které se dnes vztahují na skoro celý evropský kontinent. Jak se bude evropský projekt dále vyvíjet je nyní aktuální a palčivá otázka. Tento víkend se v Římě konají oslavy šedesátých narozenin EU, kterých se zúčastní také významní poslanci Evropského parlamentu. Šéfové států a vlád se chystají přijmout deklaraci o budoucím směřování Unie.

záběr podpisů na Řimské smlouvě podepsané 25. března 1957
Řimská smlouva podepsaná 25. března 1957

Římské smlouvy byly podepsány 25. března 1957 zástupci Belgie, Francie, Německa, Itálie, Lucemburska a Nizozemí. Jednou z nich bylo založeno Evropské hospodářské společenství, jehož cílem bylo hlavně odstranit překážky ve vzájemném obchodu, a druhá se týkala spolupráce ve využívání atomové energie.

Hospodářská integrace založená na ostranění cel a opírající se o volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu prokázala svou úspěšnost krom jiného tím, že se jí postupně chtělo účastnit více a více evropských zemí. Oblasti, ve kterých spolupracovali, se také rozšířily a vedlo to nakonec k vytvoření Evropské unie. Smlouva z Říma zakládající Evropské hospodářské společenství v průběhu šesti dekád prošla několika změnami a dnes je označována jako Smlouva o fungování Evropské unie.

Evropská unie: minulost a budoucnost

Tento týden mají vyústit reflexe u budoucnosti EU v Římě do deklarace evropských státníků, kterou jménem Evropského parlamentu podepíše její předseda. Do Říma v pátek 24.3. míří také šéfové politických skupiny EP a jeho kvestoři, aby se zúčastnili slavnostních akcí plánovaných v průběhu celého víkendu.

Poslanci formulovali svou vlastní vizi, jak by se evropská spolupráce a integrace měly vyvíjet: na únorovém plénu byly přijaty tři zprávy zabývající se různými aspekty budoucnosti Unie. Evropská komise identifikovala pět možných scénářů v bílé knize, kterou její předseda poprvé oficiálně představil na plénu EP začátkem března.

„Evropa je naše svoboda, Evropa je naše budoucnost a je tím, co bychom měli předat našim dětem: Budoucnost v prosperitě, míru a svobodě,“ prohlásil předseda Tajani na slavnostní akci tento týden v Parlamentu.

Po tragédii druhé světové války byla Římská smlouva klíčovou dohodou mezi šesti zeměmi, které spojily svůj osud prostřednictvím Evropského hospodářského společenství