Budoucnost Evropy, Parlament dává slovo občanům

Podepsání Římských smluv dalo před šedesáti lety základ hospodářské a sociální integraci Evropy a trvalému míru na našem kontinentu. Dnes má Evropská unie víc než půl miliardy občanů a při příležitosti svých šedesátin hledá odpověď na otázku, jak jim nejlépe sloužit. Poslanci již formulovali svou vizi, ale chtějí dát také prostor přímo Evropanům a vyslechnout jejich podněty: Konferenci ‚Občanský parlament‘ můžete sledovat naživo 21.března.

Logo šedesátin Římských smluv
K diskusi o budoucnosti EU se v Parlamentu schází stovky občanů

Do lavic plenárky v Bruselu zasedne v úterý 21. března namísto poslanců několik stovek občanů ze všech zemí Unie. Budou analyzovat, co se Evropě daří, kde selhává a formulovat, jak by se měla do budoucna vyvíjet. Tematicky se bude diskutovat o zaměstnanosti mladých, globalizaci, bezpečnosti, klimatických změnách a podobě EU po Brexitu.

„Tato debata o budoucnosti Evropy je určená občanům a vedená občany. Dveře našeho Parlamentu jsou jim vždy otevřené,“ prohlásil předseda Antonio Tajani s odkazem na to, že Evropský parlament je jediná přímo volená evropská instituce.

Předseda Tajani konferenci nazvanou ‚Občanský parlament‘ zahájí v úterý 21.3. v 15h a moderovat ji bude místopředsedkyně EP Mairead McGuiness.

Scénáře budoucí EU

‚Občanský parlament‘ je součástí série událostí a akcí, které jsou prostorem pro reflexi o budoucnosti EU. Poslanci formulovali svou vizi ve třech zprávách přijatých v únoru na plénu; na začátku března představil v EP předseda evropské exekutivy Jean-Claude Juncker svých pět scénářů. Tento víkend se v Římě sejdou šéfové států a vlád EU a na základě těchto podnětů budou o budoucnosti společného evropského projektu dále diskutovat.


Sledujte debaty v úterý 21.3. od 15:00 naživo a zapojte se do konverzace na sociálních sítích přes hashtag #EU60