Pět scénářů vývoje EU: Co představil Juncker poslancům

Budou se země EU více integrovat nebo se Unie omezí jenom na společný trh? Plenární zasedání 1. března se stalo místem, kde předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poprvé představil několik možných scénářů, podle kterých by se EU mohla v budoucnu ubírat. Takzvaná Bílá kniha o budoucnosti EU vyvolala u poslanců různé odezvy, ale většina z nich přivítala příležitost této diskuze zvlášť v kontextu nadcházejícího brexitu. Hlavní body z plenární debaty se dozvíte v našem videu.

Předseda Komise Juncker prezentoval na plénu 1. března pět scénářů možného vývoje EU:

  • Pokračovat v dosavadní praxi
  • Pouze jednotný trh
  • Státy, které chtějí, dělají více
  • Dělat méně, zato efektivněji
  • Dělat mnohem více společně

Následně vysvětlil, proč nechce v této chvíli určovat, který scénář preferuje: „Bude to tento Parlament, národní parlamenty, vlády, občanská společnost, jinými slovy občané, kteří budou moct ovlivnit volbu, jakou cestou se vydat. Chceme nejdřív naslouchat, než zaujmeme naše stanovisko.“

Reakce poslanců

Stanoviska z pléna byla různá. Někteří přivítali iniciativu Komise jasně pojmenovat možné scénáře budoucnosti EU; jiní byli zklamáni, že Komise nevyjádřila svou preferenci, a další hodnotili celou diskusi jako signál, že Unie selhává.

„Udělali jsme mnoho chyb, než jsme se dostali až tam, kde jsme. Brexit není důvod, brexit je důsledek a musíme zajistit, že to bude poslední důsledek.,“ vyjádřil za lidovecký klub Španěl Esteban González Pons.

Předseda skupiny sociálních demokratů Gianni Pitella komentoval Junckerův přístup slovy: „ Předkládáte nám podklad k reflexi a seznam scénářů namísto jasného plánu, jak upevnit naši stavbu, aby přestála bouře.“

Další reakce poslanců a politických skupin EP čtěte zde.

Budoucnost EU dle Parlamentu

Poslanci již na předchozí plenárce v únoru přijali tři zprávy, ve kterých formulují svou vizi Evropské unie. Jedna z nich hodnotí možnosti v současném systému, druhá zvažuje, jaké změny smluv by bylo třeba pro další reformy, a třetí zkoumá, jak posílit ekonomiky eurozóny. Shrnutí viz v této videoreportáži.

Další informace