Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

MACHÁČEK: Co může spasit nebo rozbít eurozónu

Názory

  11:57
Tak jsme měli ohledně možného konce eura sotva dva roky jakýsi klid, ale s tím je konec. Téma rozpadu eurozóny je znovu na stole, ve světových médiích se jím to jen hemží. Souvisí to s obavou z nástupu Marine Le Penové, která má francouzský odchod z eurozóny dokonce v programu, ale konec společné měny připouští třeba i šéf investiční banky JPMorgan Chase Jamie Dimon.
Vlajka EU, euro (ilustrační foto)

Vlajka EU, euro (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Otázka ale je, jestli to bude evropskou veřejnost ještě tak vzrušovat jako před lety. Trochu to už totiž připomíná Rychlé šípy a morální ponaučení o tom, jak se nemá z legrace volat o pomoc, protože až to bude doopravdy, bude vás to mrzet.

Mnozí z nás už jsou asi pěkně otrlí: kolik článků a proroctví o tom, že se v Řecku už určitě tisknou drachmy, už jsme si za osm let přečetli? Co je teď nového? Možná to, že tentokrát to Le Penová opravdu myslí vážně. Nebo se konečně jednou projeví staré moudro, že když je něco neudržitelné, jednou to prostě upadne, pokud se to někde zásadním způsobem nevyspraví.

Eurozóna nasype do Řecka dalších 10 miliard eur a zmírní jeho dluhovou zátěž

Rozpadu eurozóny se v názorné obrázkové analýze věnuje i server agentury Bloomberg. Mohou k tomu vést tři scénáře. První z nich je spojen právě s Le Penovou. Ta nakonec překvapivě vyhraje druhé kolo prezidentských voleb a vyhlásí o členství v eurozóně referendum, které vyhraje rovněž.

Nastane odliv kapitálu z celého jižního křídla eurozóny. Le Penová zafixuje frank k euru, kurz franku ale nevydrží a propadne se. Další odchody z eurozóny budou následovat. Euro si udrží pouze severní křídlo Evropy. Pravděpodobnost je podle agenturou oslovených expertů 15 procent.

Ve druhém scénáři se zhroutí italský bankovní systém poté, co Evropská komise zakáže jeho rekapitalizaci s tím, že jde o nepovolenou státní pomoc. Rizikové prémie u italských státních dluhopisů dosáhnou rekordu. Následovat bude útok střadatelů na italské banky.

Nová vláda vyhlásí restrikce na vývoz kapitálu. V Itálii se zmocní vlády euroskeptici. Hnutí pěti hvězd bude vládnout s Ligou severu. Spolu se zavedením liry bude znárodněn italský bankovní sektor. Pravděpodobnost scénáře je 30 procent.

Ve třetím scénáři to vzdá Řecko. Věřitelé budou žádat další škrty v penzích, které Atény odmítnou. Premiér Tsipras vyhraje volby s tím, že odmítne fiskální přísnost. Věřitelé a evropské vlády vůči Řecku přitvrdí. Řecko vyhlásí platební neschopnost a ECB odřízne řecké banky od likvidity. Řecká depozita jsou transformována v dlužní úpisy. Firmy i vláda přejdou na barterový obchod do doby, než bude připravena nová měna. Pravděpodobnost je 50 procent.

A pak jsou tu scénáře pro eurozónu pozitivní. V prvním se Evropa ocitne pod tlakem. Trump vyhlásí obchodní válku Německu a Rusko začne testovat hranice zemí NATO. Německo tváří v tvář největší existenciální krizi v historii EU konečně bude souhlasit a plnou vahou se postaví za zbytek Evropy. Vznikne fiskální unie. Ostatní státy slíbí Německu fiskální disciplínu. Velká dohoda se podepíše pod Vítězným obloukem v Paříži. Pravděpodobnost je deset procent, sever Evropy totiž nechce o spojování dluhů ani slyšet.

MACHÁČEK: Bankovní sektor eurozóny je pod tlakem

V druhém scénáři se stane německým kancléřem Martin Schulz. Ukáže se, že je ochotnější umožnit volnější fiskální politiku. Bude větší tolerance k Řecku a schválí se omezená forma společných dluhopisů. V Německu se ujme politika mírné fiskální expanze, obchodní přebytek Německa s Amerikou se začne zmenšovat. Začne fungovat skromná fiskální unie. Kancléř Schulz pojede na návštěvu do Atén, kde bude oslavován. Pravděpodobnost je 25 procent.

V třetím scénáři bude pokračovat současné propatlávání se vpřed. Le Penová prohraje volby, u vesla zůstane Merkelová. Italské banky nezemřou, ale ani neožijí. Skončí tlak supervolebního roku a Merkelová nakonec bude souhlasit s vytvořením funkce ministra financí pro eurozónu, ale až za pár let.

Řecké drama se rutinně opakuje každý rok a eurozóna nakonec bude souhlasit s plánem na společné pojištění vkladů. V roce 2020 eurozóna stále bude existovat, a dokonce se do ní překvapivě budou hlásit další země. Fiskální unie nevznikne, ale to ještě může počkat. Pravděpodobnost je 75 procent.

Debata Jana Macháčka

Autor je předsedou správní rady IPPS-Institut pro politiku a společnost

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!