MDŽ 2017: Evropský parlament upozorňuje na ekonomické postavení žen

Peníze vás neudělají šťastnými, ale dají vám svobodu rozhodovat o vlastní budoucnosti. Ta by podle poslanců neměla být ženám upírána. Proto chce Evropský parlament u příležitosti letošního Mezinárodního dne žen upozorňovat na jejich ekonomické postavení. Ženy totiž vydělávají méně než muži, mají výrazně nižší důchody, narážejí na různá omezení v kariéře a ve vysoké politice jich je jako šafránu. Tento týden se přímo v Parlamentu i na sociálních sítích k tématice MDŽ koná několik akcí.

Female and male symbols depicting women equality. ©AP Images/European Union-EP
Rovnost žen a mužů jako dárek k MDŽ? ©AP Images/European Union-EP

MDŽ 2017 v Evropském parlamentu

I když se postavení žen ve společnosti mění, stále ještě nemůžeme říci, že si jsou s muži rovny. Ženy nejenže častěji pracují na méně placených postech typicky v sektoru péče, ale ve srovnání s muži dostávají méně zaplaceno i za stejnou práci. Pro část žen je emancipace ještě obtížnější, když čelí násilí, nebo jim chybí vzdělání. Výbor pro práva žen již tradičně vybírá konkrétní téma, kterému věnuje MDŽ, a letos chce upozornit na ekonomické postavení žen. Během tohoto týdne tak budou poslanci diskutovat o oblastech, ve kterých by se podle nich ekonomické postavení žen mělo zlepšit:

  • Ženy ve vědě
  • Násilí na ženách
  • Politiky zohledňující genderové dopady
  • Platové rozdíly
  • Rrovnováha mezi prací a soukromým životem
  • Rozvojové cíle OSN.


Diskuse, seminář, výstava i rozhovor na Facebooku

Ve středu 8. a čtvrtek 9. března diskutují v Bruselu europoslanci se svými kolegy z parlamentů národních. Toto meziparlamentní jednání zahájí předseda Parlamentu Antonio Tajani společně s komisařkou pro spravedlnost a rovnost pohlaví Věrou Jourovou. Jeho součástí budou workshopy s političkami, vědkyněmi i aktivistkami týkající se pěti zmíněných témat. 8. března večer bude za přítomnosti komisaře pro výzkum Carlose Moedase předána cena EU pro ženy-inovátorky, na kterou je nominováno 12 výjimečných evropských žen. Ve čtvrtek 9. března na meziparlamentním setkání promluví Lamjá Hadží Bašár, laureátka Sacharovovy ceny za svobodu myšlení.

Návštěvnické centrum Parlamentarium zahajuje v úterý 7. března výstavu světově oceňovaného fotografa a režiséra Nicka Danzigera s názvem Jedenáct žen tváří v tvář válce (Eleven women facing war). Jeho filmy a fotografie podávají svědectví o často skryté tváři násilných konfliktů - o těžkém osudu žen, které se staly jejich obětí od Afghánistánu, přes Kolumbii po Sierru Leone. Výstava, kterou pořádá Parlament společně s Mezinárodním výborem Červeného kříže, potrvá do 14. května 2017.

Přímo v Mezinárodní den žen 8.3. se můžete zapojit naživo do rozhovoru přes Facebook Live se španělským poslancem za zelené Ernestem Urtasunem, autorem usnesení o rovnosti mužů a žen v EU v letech 2014-2015. Své otázky můžete zasílat už předem na parlamentní FB profil.

Od 7. do 8. března se k tématice MDŽ také koná seminář pro novináře. Kromě předsedkyně a členů výboru pro práva žen během něj vystoupí například Hélène Langevin-Joliot, uznávaná francouzská fyzička a vnučka Marie Curie Skłodowské, a britská podnikatelka Gina Miller, která nedávno získala pozornost žalobou na britskou vládu kvůli tomu, že ohledně Brexitu nekonzultovala s parlamentem.

KONTAKT


Další informace

Evropská unie je v dosahování rovnosti pohlaví jen na půli cesty; v posledním desetiletí se pokrok zpomalil a zlepšení jsou jen částečná. Poslanci EP se zasazují za opatření, která mají odstranit rozdílné platy mužů a žen.
OSN vyhlásilo 11. únor Mezinárodním dnem žen a dívek ve vědě. Jen málo jich má ale zájem o vědeckou kariéru. Podle poslankyň Evy Kaili a Michèle Rivasi totiž obtížně vstupují do odvětví, kde dominují muži.

Seminář pro média