Hlavní obsah

Eurozónu opustí nejméně jedna země, očekává už čtvrtina investorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba čtvrtina investorů předpokládá, že eurozónu v příštích měsících opustí minimálně jedna členská země. Za kandidáty na odchod jsou nyní kromě silně zadluženého Řecka považovány rovněž Francie a Itálie. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sentix.

Foto: Michalis Karagiannis, Reuters

Muž uklízí časně ráno před obchodem v Aténách

Článek

Takzvaný index rozpadu eurozóny v únoru stoupl na 25,2 procenta z lednových 21,3 procenta. Index je sestavován na základě průzkumu mezi zhruba tisícovkou institucionálních a drobných investorů. Udává podíl respondentů, kteří v příštích 12 měsících očekávají odchod minimálně jedné členské země z eurozóny.

„Krize eura se po dvou letech dostává zpátky do centra pozornosti,” uvedl Manfred Hübner ze společnosti Sentix. „Situace je teď ale odlišná. Protagonistů přibylo, protože k Řecku se jako pravděpodobní kandidáti na odchod připojily Francie a Itálie,” dodal.

Za růstem indexu stojí podle Hübnera pochybnosti investorů ohledně spolehlivosti prognóz výsledků voleb. „Investoři se obávají, že prognostici by se po loňském překvapivém vítězství (Donalda) Trumpa a brexitu mohli opět mýlit,” uvedl Hübner.

Preference odpůrců eura na vzestupu

Dílčí index pro Řecko ukázal, že odchod této země z eurozóny očekává zhruba každý pátý investor. Hodnota indexu pro Francii stoupla na 8,4 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od doby, kdy firma Sentix s těmito průzkumy začala. Index pro Itálii se nachází na zhruba 14 procentech.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Marine Le Penová uprostřed kampaně. Opustit euro, hlásá nápis muže na tričku.

Ve Francii se bude 23. dubna konat první kolo prezidentských voleb. Finanční trhy v poslední době znepokojují rostoucí preference kandidátky krajní pravice Marine Le Penové, která navrhuje mimo jiné odchod Francie z eurozóny a uspořádání referenda o členství země v Evropské unii. Opuštění eurozóny prosazuje také italské populistické Hnutí pěti hvězd.

Řecku opět docházejí peníze

Zástupci silně zadluženého Řecka a jeho mezinárodních věřitelů v úterý v Aténách obnovili jednání o reformách, které jsou nutné k uvolnění dalších peněz ze záchranného programu pro tuto zemi. Rozhovory již nabraly několikaměsíční zpoždění kvůli neshodám kolem úsporných opatření.

Pokud by si Řecko další peníze ze záchranného programu včas nezajistilo, hrozilo by, že Atény v červenci neuhradí splátky dluhů v objemu kolem 7,5 miliardy eur (zhruba 200 miliard Kč).

Mezinárodní měnový fond  (MMF) opakovaně prohlašuje, že Řecký dluh je neudržitelný, a doporučuje oddlužení země, což znamená buď odpouštění části dluhu, nebo prodloužení splatnosti.

Navzdory tomu, že evropské záchranné mechanismy do Řecka napumpovaly desítky miliard eur, situace obyčejných Řeků, hlavně důchodců, se zhoršuje, upozornila agentura Reuters. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám