Kanadský premiér v Evropském parlamentu: "Obchod má lidem přinášet užitek"

„CETA není jen o obchodu, o dovozu a vývozu, o ziscích. Jejím smyslem je zlepšit životy lidí,“ prohlásil dnes na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku kanadský premiér Justin Trudeau. Hovořil u příležitosti toho, že poslanci včera schválil obchodní dohodu CETA mezi EU a Kanadou. Pan Trudeau je prvním kanadským premiérem, který vystoupil na půdě Evropského parlamentu.

Canadian President Justin Trudeau adresses the MEPs
Justin Trudeau na plénu Parlamentu 16. února

Justin Trudeau navštívil Evropský parlament den poté, co poslanci odsouhlasili CETA - Všeobecnou hospodářskou a obchodní dohodu mezi EU a Kanadou.

Na štrasburském plénu ho přivítal předseda Antonio Tajani slovy: „Kanadu a Evropu spojují stejné jazyky, dlouholeté přátelství a společné vize do budoucna. Oba chceme otevřený svět a pracujeme na tom, abychom občanům přinesli konkrétní řešení jejich problémů.“

Justin Trudeau se vyjádřil ke kritice, že z liberalizace obchodu mívají prospěch pouze velké nadnárodní firmy a běžní lidé kvůli nim přicházejí o práci. Podle Trudeaua obchod naopak musí přinášet užitek všem lidem. „Mnozí se toho času obávají, že současný systém přináší výhody jen pro pár vyvolených. Jejich obavy jsou opodstatněné,“ řekl. Můžeme to však vyřešit, a „postarat se o to, aby zde měli výhody všichni. A právě to CETA zajišťuje,“ prohlásil.

CETA příkladem pro budoucí dohody

“CETA není jen o obchodu, dovozu a vývozu, o ziscích. Jejím cílem je zlepšit životy lidí. Představuje komplexní akční plán na odpovědnou hospodářskou spolupráci mezi zeměmi,“ vysvětlil Trudeau.

Zjednoduší obchodování i vytváření nových pracovních míst a všechny zapojené vlády budou moci díky ní i nadále chránit své občany, životní prostředí a bezpečnost potravin i respektovat osvědčené postupy při investování.

„Díky dohodě CETA jsme vytvořili něco společně. A je to zvlášť důležité právě v této době - na vašem kontinentu i na tom mém, "řekl. „Pokud budeme úspěšní, CETA se stane příkladem pro budoucí ambiciózní obchodní dohody. A pokud ne, může být jednou z posledních,“ dodal.

Společné hodnoty

Kanadský premiér ocenil euro-kanadské vztahy, které popsal jako „přirozené, nenucené a založené na společných hodnotách.“ Zdůraznil, že „se musíme snažit určovat pravidla mezinárodní ekonomiky, ne jenom snášet její vrtochy.“

EU jako model mírové spolupráce

Evropská unie je podle jeho slov „skutečně pozoruhodným úspěchem a dosud nevídaným modelem mírové spolupráce.“ Pochválil, že je EU hlavním aktérem při řešení problémů, kterým čelí celé mezinárodní společenství. „Ze silné Evropy má prospěch celý svět,“ prohlásil a vysloužil si potlesk mnoha poslanců.


Tento článek byl publikován ve 12:20 a aktualizován v 16:15.

Další informace

Videozáznamy