Alexander van der Bellen: „Evropský projekt rozhodně stojí za námahu.“

Rakouský prezident Alexander van der Bellen pronesl na plénu slavnostní projev, ve kterém vyzdvihnul hodnoty Evropské unie a připomněl, že se současnými problémy se můžeme vyrovnat pouze společným úsilím. „Evropská myšlenka je jedinečná a rozhodně stojí za námahu,“ prohlásil Van der Bellen 14. února ve Štrasburku během své první zahraniční návštěvy v úřadu prezidenta Rakouska.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na plénu Parlamentu
Alexander Van der Bellen na plénu Parlamentu

Předseda Parlamentu v rámci přivítání ocenil, že si Alexander van der Bellen záměrně zvolil evrposké instituce jako svou první destinaci a vyzdvihnul prospěch, který Rakousko mělo ze vstupu do EU: „Rakousko je dnes v srdci Evropy, má úspěšnou ekonomiku ve středu jednotného trhu,“ řekl Antonio Tajani.

Rakouský prezident, který byl v prosinci zvolen s jednoznačně proevropským politickým programem, varoval před nacionalismem a populismem, protože tímto přístupem podle něj žádné problémy nevyřešíme, naopak vytvoříme nové. „Evropa je světadílem spojky ‚a‘, nikoli vylučovacího ‚buď - anebo‘,“ glosoval Van der Bellen.

„Mír v Evropě jsme vytvořili spoluprací a na základě vzájemného respektu. To je civilizační úspěch, na který můžeme být hrdí. Díky míru můžeme dosáhnout prosperitu a růst, který bychom každý sám nezajistili,“ prohlásil prezident, přičemž také velkou část svého projevu věnoval mladým lidem, kteří budoucnost Evropy začnou teprve vytvářet.

Alexander Van der Bellen

Alexander Van der Bellen (73), bývalý člen rakouské Strany zelených, se ucházel o post prezidenta jako nezávislý kandidát. V prvním kole se z šesti kandidátů umístil na druhém místě, v druhém kole dne 4. prosince 2016 porazil protikandidáta ze Svobodné strany Rakouska Norberta Hofera. Funkce se ujal 26. ledna 2017.

Alexander Van der Bellen se narodil v Rakousku estonské matce a ruskému otci, kteří uprchli z Estonska před stalinismem. Před vstupem do politiky byl profesorem ekonomie na Vídeňské univerzitě.

Další informace