CETA: Nové příležitosti pro evropské podnikatele v Kanadě

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou je jedním z velkých témat plenárky tohoto týdne. Evropský parlament přijetí CETA odsouhlasil ve středu 15.2. a je tím splněna podmínka, aby takzvaná Komplexní hospodářská a obchodní dohoda potenciálně vstoupila v platnost. V roce 2015 dosáhl obchod mezi EU a Kanadou objem 63,5 miliard eur a očekává se, že po přijetí dohody dále poroste ještě o 20%.

Palec nahoru pro volný obchod s Kanadou

Poslanci dali CETA zelenou: Pro bylo 408, proti 254 a 33 se zdrželo.

CETA se může začít prozatímně uplatňovat už od dubna a dovrší se tak proces jejího vyjednávání, který trval pět let a čtyři měsíce. K definitivnímu vstupu v platnost bude pak ještě třeba ratifikace národními parlamenty osmadvacítky.


CETA by měla odstranit téměř všechna cla mezi EU a Kanadou. Vyňaté z toho budou veřejné a audiovizuální služby, doprava a několik zemědělských produktů. Usnadňuje také vzájemné uznávání certifikátů na širokou škálu výrobků od hraček až po elektroniku.

Přínosy firmám i spotřebitelům

Pro určité profese se zjednoduší pravidla, aby mohli své služby nabízet i v Kanadě. Týká se to například právníků, účetních, inženýrů nebo architektů. CETA poskytuje EU a Kanadě nový právní rámec pro vzájemné uznávání jejich kvalifikací. Firmy, které dočasně vysílají své zaměstnance na opačnou stranu Atlantiku, budou mít díky CETA také snazší situaci.

CETA představuje příležitost i pro podniky, které by chtěly expandovat do země javorového listu. Kanadská vláda otevře své veřejné zakázky i pro účast evropských firem a Evropané tak budou mít exkluzivní postavení - mnohem otevřenější než pro jiné obchodní partnery Kanady. Kromě toho Ottawa přislíbila, že zjednoduší řízení při zadávání veřejných zakázek a tendry bude vypisovat na jedné společné web stránce. Pro malé firmy, které se chtějí ucházet o veřejné zakázky na zahraničních trzích, je totiž největší bariérou nedostatečný přístup k informacím.

Podle analýz by ale pozitivní dopady liberalizace obchodu mezi EU a Kanadou měli pocítit i spotřebitelé, kterým by měla zajistit větší výběr a nižší ceny.

Ochrana evropských výrobků

Evropa bude moci bez přirážek do Kanady vyvážet téměř 92% svých potravin a zemědělských výrobků. I nadále budou přitom chráněna mnohá evropská označení původu (dohromady 143) mezi nimi „české pivo“ a „žatecký chmel“.

Pokud by byla Kanada součástí EU, byla by její sedmou nejlidnatější zemí (po Německu, Francii, Velké Británii, Itálii a Španělsku). Co se týče HDP, ocitla by se na pátém místě, její roční HDP činí 1,4 miliard eur.

Záruky

Všechny výrobky dovážené z Kanady musí splňovat Unijní normy. Evropské standardy týkající se ochrany zdraví, životního prostředí, sociálních práv nebo práv spotřebitelů nebudou dohodou CETA dotčeny. EU bude i nadále regulovat bezpečnost potravin po svém, včetně geneticky modifikovaných produktů a hormonálně upraveného hovězího masa, které je u nás zakázáno.

CETA se netýká veřejných služeb a členské státy EU si nadále budou stanovovat, jestli veřejné služby jako zdravotnictví, vzdělávání či dodávky vody udrží pod svou přímou kontrolou nebo je budou privatizovat.

Nový systém ochrany investorů

Mnohaleté vyjednávání dohody CETA provázelo několik kontroverzí. Jedna z nich se týkala toho, jak se budou řešit potenciální soudní spory mezi investory a státem. Na naléhání Parlamentu byl původně navrhovaný mechanismus soukromých arbitráží (ISDS) nahrazen systémem investičních soudů (ICS), díky němuž by měly státy - spíš než firmy - mít schopnost kontrolovat, kdo bude spory řešit.

Nový systém investičních soudů bude veřejný a nebude založen na dočasných soudech. EU i Kanada do něj budou jmenovat profesionální a nezávislé soudce.

Transparentnost

Text dohody je volně dostupný na internetu od završení jednání v Ottawě 26. září 2014. Jménem EU dohodu CETA vyjednala Evropská komise a schvaluje ji Evropský parlament, ale CETA byla navíc prohlášena za smíšenou dohodu, za kterou je zodpovědná EU i členské státy, a proto bude podléhat ratifikaci národními případně i regionálními parlamenty.

Tento článek byl doplněn 15.2. po hlasování EP.

EU - Kanada v číslech

  • Kanada je 12. nejdůležitějším obchodním partnerem EU
  • EU je pro Kanadu druhým největším obchodním partnerem (za USA)
  • EU dováží z Kanady v hodnotě 28,3 miliard eur a vyváží za 35,2 miliard eur ročně
  • V roce 2014 byla Kanada třetím největším investorem v EU (po USA a Švýcarsku)
  • Investice evropských firem do Kanady byly na čtvrté příčce žebříčku zahraničních investic (274,7 miliard eur)

Další informace

Poslanci hlasují o dohodě EU - Kanada: Co je v sázce?