Obřezávání a mrzačení žen vychází podle poslankyně Björk z patriarchátu, ne z náboženství

Na dvě stě milionů žen a dívek dnes žije se zmrzačenými pohlavními orgány. Ženská obřízka, kdy dívkám brutálně vyříznou vnější genitálie, se dodnes provádí v mnoha zemích světa, většinou ve věku do 15 let. Při příležitosti mezinárodního dne nulové tolerance vůči ženské obřízce (6. února) jsme hovořili se švédskou levicovou poslankyní Malin Björk, která se tématu aktivně věnuje. Barbarský čin obřezávání žen bychom podle ní neměli svalovat na náboženství, ale na patriarchální model společnosti.

Malin BJÖRK drží v ruke 3D model klitorisu, o ktorý dievčatá počas obriezky prichádzajú
Poslankyně Malin Björk ukazuje 3D model klitorisu.

Co vás vedlo k tomu, že jste se o tento problém začala hlouběji zajímat?

To téma mě zajímá, protože se týká práv žen a jejich práva nakládat s vlastním tělem. Je to celosvětová záležitost. Právo na naše tělo a naši sexualitu je téma propojené s mnoha dalšími problémy. Mrzačení ženských genitálií je vážným patriarchálním útokem na těla žen.

Jak velký je tento problém a kde lze hledat jeho kořeny?

Podle světové zdravotnické organizace žije dnes na světě 200 milionů dívek a žen, kterým byla provedena ženská obřízka. Tato tradice je starší než křesťanství i islám. Nemá tedy nic do činění s náboženstvím, ale velmi úzce souvisí s patriarchátem. Je to jeden ze způsobů, jak kontrolovat těla žen a jejich sexualitu.

Jak proti ženské obřízce bojuje EU a co dalšího můžeme dělat?

Evropský parlament již přijal řadu usnesení, která předložil výbor pro práva žen a v kterých odsuzuje nejen ženskou obřízku, ale i jiné formy násilí na ženách. EU a její členské státy by měly i nadále financovat místní hnutí a organizace, které podporují sexuální a reprodukční práva žen a jejich zdraví, včetně práva na antikoncepci a legální a bezpečné potraty.

Je obřízka problém i mezi uprchlíky?

Mezi uprchlicemi jistě jsou ženy, které obřízku podstoupily, nebo kterým ještě hrozí. Těmto ženám musíme samozřejmě poskytnout zdravotní péči a podporu. Měli bychom se postarat i o to, aby bylo mrzačení ženských pohlavních orgánů považováno že důvod na poskytnutí azylu. A také je třeba mít zákony, které mrzačení genitálií kriminalizují.

Myslím si však, že obřízku a boj proti ní bychom neměli vnímat izolovaně. Je třeba ji vidět jako jeden z mnoha způsobů násilí a jako feministka musím odmítnout všechny druhy násilí na základě pohlaví. Ať už je to obřízka nebo jiné formy fyzického, sexuálního nebo psychologického násilí.

Na celém světě jsme neustále svědky útoků na práva žen. Trumpova administrativa zastavila finanční prostředky pro organizace, které obhajují právo na potrat. V Rusku před nedávnem přijali zákon, aby domácí násilí už nebylo trestným činem. I z toho je zřejmé, že společným jmenovatelem násilí na ženách není náboženství nebo identita, ale snaha mužů ovládat společnost - patriarchát.