Tento týden v Parlamentu: hospodářství EU, energetická unie, adopce

Společně se svými protějšky z parlamentů národních diskutují poslanci Evropského parlamentu od pondělí do středy o evropské ekonomice, nezaměstnanosti a o tom, jak obnovit hospodářský růst. Ve středu a čtvrtek se v Bruselu koná plenární zasedání. Během něj vystoupí místopředseda Komise Maroš Šefčovič, aby zhodnotil pokrok při budování energetické unie. Poslanci budou také mimo jiné hlasovat o evropských pravidlech osvojení dětí a vyjádří se k čerstvě zavedeným imigračním omezením v USA.

Vlajka EU na budově Evropského parlamentu.
Poslanci jednaní mj. o koordinaci hospodářských politik v EU a energetice

Poslanci Evropského parlamentu mají tento týden možnost diskutovat se svými protějšky z národních parlamentů v rámci takzvaného Evropského parlamentního týdne, který probíhá od pondělí do středy. Na programu jsou zejména hospodářské, rozpočtové a sociální otázky.

Ve středu do Parlamentu zavítá místopředseda Komise Maroš Šefčovič. Poslance v plénu seznámí s tím, jaké kroky je ještě třeba udělat k vybudování energetické unie, která by nám měla přinést čistší energii za přijatelné ceny.

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin bude v úterý hlasovat o lécích. Nové léky a léčebné postupy bývají většinou velmi drahé, a poslanci je chtějí pro pacienty učinit dostupnější.

Tentýž výbor společně s výborem pro zahraniční věci se vyjádří k nové strategii pro Arktidu. Týká se nejen klimatických změn, ale i mezinárodního obchodu a bezpečnosti.

Ve čtvrtek bude plénum hlasovat o legislativním usnesení, v němž Parlament žádá Komisi, aby navrhla jednotná pravidla týkající se přeshraniční adopce dětí. Hlasovat se bude také o šetrných pesticidech, které představují menší riziko pro životní prostředí i naše zdraví.

Gruzínci snad již brzy nebudou potřebovat do EU - respektive do schengenského prostoru - vízum. V prosinci se na tom dohodl Parlament s členskými státy EU. Dohodu ještě musí ve čtvrtek stvrdit parlamentní plénum.



Pokud se chcete snadno dozvědět, co o těchto tématech píší na různých platformách čeští poslanci a poslankyně, využijte filtru na stránce Newshub.

Přejeme vám zdárný a příjemný týden.

Další informace

Evropský parlament online