CETA vychází podle zpravodaje Pabrikse z ověřených postupů na obou stranách Atlantiku

Výbor pro mezinárodní obchod podpořil v úterý 24. ledna schválení dohody CETA, která má odstranit cla na většinu zboží a služeb, se kterými EU a Kanada vzájemně obchodují. Při této příležitosti jsme dělali na Facebook Live rozhovor s poslancem Artisem Pabriksem, který má dohodu CETA na starosti: „Jde v první řadě o to, abychom měli větší prospěch ze vzájemného obchodu. CETA je výborným příkladem toho, jak má vypadat dobrá obchodní dohoda,“ vysvětlil. V únoru bude o dohodě hlasovat ještě plénum.

poslanec Pabriks a moderátori počas rozhovoru
Artis Pabriks, zpravodaj evropsko-kanadské dohody CETA

Mnozí z diskutujících na Facebooku poukazovali na nedostatek transparentnosti vyjednávání CETA. Artis Pabriks v této souvislosti připomněl, že text dohody je na webu už tři roky. Není podle něj důvod se obávat o národní suverenitu, protože „v Evropě máme naše vlastní ústavy, zákony a smlouvy o EU a tato dohoda na ně nemůže mít žádný vliv.“

Ačkoliv CETA podle zpravodaje a lotyšského lidovce „nebude všelékem“, velký užitek z ní mohou mít zejména malé a střední podniky. Zároveň připomněl, že právě mezinárodní obchod zajišťuje v Evropě 14 % pracovních míst.

Mnozí se na Facebooku ptali na to, zda Evropský trh nezaplaví nekvalitní potraviny. Pabriks takové obavy vyvracel: „Faktem je, že dohoda neumožňuje, abychom povolili z našich standardů. Kanaďané smýšlejí stejně jako my Evropané. Jsou oblasti, kde jsou evropské normy přísnější, a oblasti, kde jsou zase přísnější Kanaďané. Dohoda vychází z ověřených postupů na obou stranách Atlantiku, získají na ní obě strany,“ prohlásil Artis Pabriks.

CETA

Dohoda má za cíl posílit obchod a investiční toky mezi Evropskou unií a zemí javorového listu, kde žije 36 milionů lidí. Obě strany ji podepsaly 30. října 2016, ale na to aby vstoupila v platnost, potřebuje ratifikaci Evropského parlamentu. EU je pro Kanadu druhým největším obchodním partnerem. Poté, co bude CETA plně implementována, by měl obchod mezi oběma stranami vzrůst o 20%.


Další informace