Europoslanci zamítli Komisi seznam zemí představujících riziko praní peněz 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

Poslanci EP hlasovali o vrácení zpět Evropské komisi černého seznamu zemí, které představují riziko praní peněz a financování terorismu. Návrh nařízení je neúplný a měl by být rozšířen o teritoria, ve kterých se usnadňují daňové trestné činy, komentovali europoslanci před čtvrtečním hlasováním.

Judith Sargentini (Greens / EFA, NL), která připravila návrh usnesení a je zpravodajkou související legislativy, řekla: „Síla hlasování odráží sílu pocitů, které převládají v Evropském parlamentu o nedostatcích v současném seznamu. Doufáme, že Komise bude ambicióznější při jeho úpravě a vytvoří černou listinu, která splní daný účel.“

Krišjānis Karins (EPP, LV), další ze zpravodajů související legislativy, se zdržel hlasování s tímto komentářem: „Země by měla být uvedena na "černém seznamu" pouze v případě, že existuje jasný důkaz o systematické hrozbě praní peněz a financování terorismu. Komise musí mít jednoduchý a transparentní algoritmus, který obstojí u veřejné kontroly.“


Komise uvádí jedenáct zemí včetně Afghánistánu, Iráku, Bosny a Hercegoviny a Sýrie, které považuje za nedostatečně bojující proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Lidé a právnické osoby z těchto zemí čelí tvrdší kontrole, než je obvyklá v případech podnikání v EU.


Vzhledem k vrácení seznamu zpět Evropské komisi, bude během jeho revize dále platit stávající seznam třetích zemí představujících riziko praní peněz a financování terorismu.


Usnesení bylo schváleno 393 hlasy proti 67 hlasů, přičemž 210 členové se zdrželi hlasování.

 



#moneylaundering #terrorism