Ozbrojená síla na uprchlíky zabere. Profesor Bednář promluvil o imigraci a vzal to skutečně od podlahy

03.06.2015 4:47

Zastavení nebo výrazné zpomalení uprchlické vlny do Evropy očekává v dohledné době profesor Miloslav Bednář. Bývalý místopředseda Strany svobodných občanů míní, že k tomu musí dojít i za cenu použití ozbrojené síly, a to i na území států, ze kterých tyto uprchlické vlny přicházejí. Plán Evropské komise na zavedení povinných kvót na rozdělování uprchlíků do členských zemí dokazuje, jak antidemokratickým útvarem EU je. Proto bychom měli stejně jako Velká Británie uvažovat o tom, že z ní vystoupíme.

Ozbrojená síla na uprchlíky zabere. Profesor Bednář promluvil o imigraci a vzal to skutečně od podlahy
Foto: facebook
Popisek: Profesor Miloslav Bednář

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Kritikou na adresu Evropské unie v souvislosti s řešením problematiky uprchlictví nešetří spoluzakladatel Strany svobodných občanů Miloslav Bednář, který se profesně zabývá politickou filozofií a politikou. V názoru na záměr Evropské komise zavést povinné kvóty pro rozdělování uprchlíků v Evropské unii se neliší od odmítavého stanoviska kabinetu Bohuslava Sobotky. „Ale myslím si, že česká vláda není moc statečná a nakonec podlehne. Ale velmi rád bych se mýlil,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz profesor Miloslav Bednář, jenž ale vládu nepodezírá, že by svůj odmítavý postoj nemyslela vážně a jen se chtěla zavděčit většinovému názoru společnosti.

Naopak se domnívá, že je skutečně požadavkem na přijetí uprchlických kvót překvapena. „A to proto, že neví zhola nic o podstatě Evropské unie. Nyní je tak konsternovaná její podstatou, což je rozhodování, které nemá žádnou demokratickou legitimitu. Neexistuje východisko, jež by bralo v úvahu rovnoprávnost členských států. Evropská unie je v zásadě nedemokratický, až antidemokratický útvar, který slovo demokracie používá, ale nemyslí ho vůbec vážně. Proto také Velká Británie uvažuje o odchodu z Evropské unie, a myslím si, že bychom o tom měli uvažovat i my,“ doporučuje pravicový politik.

O přijímání uprchlíků nemůže rozhodovat komisař z Bruselu

Přijetí tisíce nebo i o něco více imigrantů nepředstavuje podle zastánců přijímání uprchlíků pro naši zemi větší problém a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda dokonce označil postoj české vlády ke stanovení kvót za odsouzeníhodný, ostudný a drzý. „Pan Svoboda si zřejmě příliš nevidí do úst. České vládě a slušným demokratům nejde o to, nepřijímat uprchlíky, kteří utíkají skutečně proto, že jsou ohrožovány jejich základní svobody a základní životní nároky, které ze svobody vyrůstají. Ale každý demokratický stát by měl rozhodovat sám, koho vezme a koho ne. Vždyť uprchlíky přijímáme, ale rozhodnutí by mělo být jen naším svrchovaným rozhodnutím, a nikoli rozhodnutím nějakého komisaře z Evropské komise,“ tvrdí Miloslav Bednář.

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Informace o tom, kolik uprchlíků by měla Česká republika povinně přijmout, začínaly na 525, aktuálně se hovoří o 1 328 lidech, kteří přijedou z Itálie a Řecka. Znějí i varovné hlasy, že nakonec z toho může být mezi dvaceti a třiceti tisíci imigrantů pro Českou republiku každý rok. „Ani Evropská komise stejně tak jako Evropská unie se svými institucemi nemají žádné oprávnění o těchto věcech rozhodovat, to je v kompetenci samotných demokratických zemí. Pokud se evropské státy chtějí spojit k nějaké společné akci, prosím, ale iniciativa musí jít zezdola, nikoli shora nějakým despotickým nařízením Evropské komise,“ myslí si vysokoškolský pedagog.

Kromě špinavého obchodu jde i o vmísení lidí s teroristickými cíli

Při sledování zpráv o tom, jak se do Itálie a ekonomicky utrápeného Řecka valí další tisíce běženců a Evropská unie se zatím nerozhoupala k žádnému razantnímu kroku, jsou namístě úvahy o tom, zda v této chvíli ještě vůbec existuje pro starý kontinent přijatelné řešení. „Ale myslím, že ano. Evropské unii už to chtě nechtě dochází, že musí zapůsobit na ta pobřeží Afriky a Blízkého východu, a tím tedy ovlivnit tato území, aby sama tento nápor přestála a aby k migraci nedocházelo takto živelně. Protože tam jde o obchod, a to velice špinavý obchod, jemuž je třeba rázně zamezit,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Miloslav Bednář.

I při sebevětší empatii a soucitu s uprchlíky nelze ani na chvilku zapomínat i na druhou stranu problému, a sice dopad na Evropskou unii. „Ze všech hrozeb jde patrně nejvíce o bezpečnostní ohrožení, protože mezi běžence, jak už v podstatě přiznali sami džihádisté, se mísí lidé, kteří mají de facto za úkol v nějaký vhodný čas podniknout teroristický útok a likvidovat ty zbytky demokratických institucí, které v evropském prostoru ještě existují. To je v zásadě to největší nebezpečí. A potom je samozřejmě třeba mít i na paměti absorpční schopnost jednotlivých zemí nějaké uprchlíky přijímat,“ podotýká bývalý místopředseda Strany svobodných.

Příchodem uprchlíků narůstá kriminalita typu organizovaného zločinu

Nemusí jít ale jen o hrozby teroristických útoků, v přechodných i cílových zemích se dá nepochybně očekávat nárůst kriminality, ať už k ní nově příchozí povedou jakékoli důvody. „S tím už se nyní dennodenně potýká například Itálie, ale také další jihoevropské země. Jde především o různé drogové gangy, ale také o organizované krádeže. Narůstá tedy hlavně kriminalita typu organizovaného zločinu. A to nebezpečí je rozhodně velmi akutní,“ uvědomuje si Miloslav Bednář, který byl před lety jedním z autorů Manifestu českého eurorealismu.

Z přístupů představitelů nejmocnějších evropských zemí k otázce uprchlictví je mu bez diskuse bližší postoj britského ministerského předsedy Davida Camerona, který má v plánu snížit počty nově příchozích uprchlíků do Spojeného království, což se svou stranou slíbil voličům před vítěznými volbami minulý měsíc. Zatímco premiér Cameron hodlá příliv imigrantů zastavit, německá kancléřka Angela Merkelová přiznala při pondělním vystoupení na konferenci o kvalitě života v Německu, že by se ráda osobně zasadila o to, aby její země byla ještě více otevřená vůči přistěhovalcům.

K zastavení uprchlické vlny musí dojít i za cenu použití ozbrojené síly

„Je bezesporu obohacující, když u nás chce někdo žít. Tito lidé by se v Německu měli cítit jako doma. Jistě je také důležité, aby zde mohli bez problémů pracovat,“ prohlásila německá kancléřka, jedna z hlavních zastánců kvót pro uprchlíky. „Tady jsem jednoznačně na straně premiéra Camerona. A myslím si, že paní kancléřka Merkelová, při vší úctě, tímto výrokem popírá svůj výrok před několika lety, kdy jasně řekla, že multikulturalismus selhal. Nyní mluví jako zastánkyně multikulturalismu a obohacování, což by měla podrobněji vysvětlit, jak to vlastně myslí,“ konstatuje profesor Miloslav Bednář.

S postojem britského ministerského předsedy nejen souhlasí, ale je přesvědčen, že tento přístup v rámci Evropské unie je jediný možný. „Myslím si, že chtě nechtě bude nakonec muset – nevím, jak dlouho to bude trvat – převládnout názor pana Camerona. A očekávám, že k zastavení nebo alespoň k výraznému zpomalení uprchlické vlny v dohledné době dojde. Ovšem jak dlouhá ta dohledná doba bude, si opravdu netroufám posuzovat. Musí k tomu ale dojít třeba i za cenu použití ozbrojené síly a i na území států, ze kterých tyto uprchlické vlny přicházejí,“ dodává Miloslav Bednář.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

odklad

Dobrý den, hodně se teď řeší odklady do škol. Zajímalo by mě, proč v tomto směru vedeme? A jak se díváte na jejich zrušení, jak někteří navrhují? Máte dojem, že jsou zneužívány nebo je chyba jinde? Mám s odkladem zkušenost a přijde mi, že by jejich zrušení nadělalo víc škody než užitku. Děkuji za od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

13:14 Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

Výlet na Karlštejn může zruinovat rodinný rozpočet? Pětičlenná rodina zaplatí za vstupné i 9000 Kč. …