Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

'Kokosy na sněhu' se vracejí. Pomohly jim i peníze se psí ikonou

Ekonomika

  11:00aktualizováno  13:41
"Kokosy na sněhu" se vracejí. Jamajští bobisté se po dvanácti letech znovu objeví na olympijských hrách. Tým však musel sehnat potřebných 80 tisíc dolarů (1,6 milionu korun), aby se mohl her zúčastnit. Výlet do Soči se jamajští bobisté rozhodli financovat za pomocí veřejné sbírky na internetu. Čekalo je ale překvapení. Velký obnos peněz jim přišel netradičně i ve virtuální měně podobné bitcoinu s názvem dogecoin.

Jamajští bobisté se chystají an olympiádu v Soči 2014. foto: Zdroj: twitter @JamaicaOlympics

Jamajští bobisté se v kvalifikaci na olympijské hry umístili na 30. příčce a jediné, co je dělilo od cesty do Soči, bylo nutných 80 tisíc dolarů, aby poplatili všechny náklady (více ZDE). Jen 40 tisíc dolarů má podle nich stát samotná cesta do Ruska a nejdůležitější vybavení.

Finanční pomoc jim kromě tradiční internetové sbírky, která Jamajčanům vynesla za pár dní už 35 tisíc dolarů, poskytla i komunita kolem virtuální měny dogecoin. Ta poslala amatérským bobistům na financování jejich cesty neuvěřitelných 25 milionů dogecoinů.

"Děkujeme, že nás milujete a podporujete," odepsal v euforii fanouškům na sociálních sítích jamajský tým.

ČTĚTE TAKÉ:

Nečekaný příspěvek

Komunita kolem kryptoměny dogecoin, podobné již zavedeným bitcoinům (více ZDE), tak poslala Jamajčanům 30 tisíc dolarů - ovšem zatím virtuálně. "Sponzorování jamajského bobového týmu bude největší věcí, o kterou jsme se dosud pokusili. Všichni tweetujte @JamaicaOlympics a upozorněte je, že komunita kolem dogecoinu chce pomoc," vyzvali autoři projektu na Redditu.

Logo virtuální měny dogecoin.

Hlavní rozdíl mezi dogecoiny a známějšími bitcoiny je v hodnotě. Zatímco se cena jednoho bitcoinu momentálně pohybuje nad 800 dolary. Jeden dogecoin se na speciálních burzách prodává za 0.0014 dolaru. To jsou zhruba dva haléře.

Nízká hodnota dogecoinu ale komunitu neodradila a Jamajčanům jich poslali neuvěřitelných 26 milionů. Toto číslo stále narůstá. Komunita se k příspěvku domluvila v diskuzním vláknu na stránce Reddit.

Psí ikona

Kolem dogecoinu se utvořila zvláštní komunita s několikatisícovou členskou základnou. Dogecoin má ve znaku humoristický (meme) obrázek psa Shiba inu a lidé ho v komunikaci na sociálních sítích hojně využívají. Jedná se zčásti o jistou recesi. Komunita totiž psa Shiba inu považuje za největší přednost své oblíbené měny.

Otázkou teď je, zda-li budou moci jamajští bobisté využít příspěvek i v praxi. S virtuálními měnami se obchoduje na speciálních burzách. Jelikož je dogecoin poměrně nový a téměř žádná burza s ním neobchoduje, bude problematické ho směnit za peníze nebo s ním rovnou platit jako se zavedenějšími bitcoiny (reportáž, jak se v Praze platí virtuální měnou, najdete ZDE). Už tak malá cena dogecoinu by navíc po prodeji několika milionů jednotek mohla "drasticky" klesnout.

Celá komunitní akce tak spíš zafungovala jako marketingová kampaň a o problému jamajských bobistů začala psát i významná světová média.

Co je to bitcoin?

Bitcoin vytvořil v roce 2009 člověk pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Jedná se o open-source měnu (má otevřený kód a všechny transakce jsou viditelné), která funguje na bázi P2P sítě (stejně jako torrenty). Na podobné bázi nyní funguje mnoho virtuálních měn, mezi nimi i dogecoin.

Je předem známo, kolik bude do oběhu uvolněno bitcoinů. Další už nikdy nemohou vzniknout. Jsou těženy pomocí matematických výpočtů a obtížnost těžby se postupně zvyšuje. Je tak nutnější stále výkonnější hardware a větší množství času pro výpočet.

S bitcoinem se obchoduje na speciálních burzách, na kterých se dají směnit za klasické peníze.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...