Policii v CzechInvestu vystřídali počítačoví inspektoři

Praha – CzechInvest pochybil při výběrovém řízení na poradenství pro vyhledávání nemovitostí, konstatuje audit pro ministerstvo průmyslu, do kterého Česká televize nahlídla. Kanceláře agentury, která do tuzemska přivádí zahraniční investory, včera do nočních hodin prohledávala policie a dnes v nich byli počítačoví inspektoři ministerstva průmyslu a obchodu.

V budově CzechInvestu dnes policii vystřídali tři počítačoví inspektoři ministerstva průmyslu a obchodu. Jejich úkolem je zjistit, zda státní agentura porušila zákon, když chtěla převést rozhodování o nemovitostech až za stamiliony korun na soukromou firmu Glafin. Podle části auditu, který je již hotov, výběrové řízení v několika věcech v pořádku nebylo.

Citace auditu:

„Výběr společností zavdává pochybnosti, zda splňují odborné předpoklady, protože se nejedná o lídry daného odvětví.“

Při podlimitní veřejné zakázce muselo být osloveno alespoň pět společností. Žádná z velkých realitních firem to ale nebyla. Vedle Vysoké školy ekonomické nabídku podala také firma Vestigo, která obchoduje s ojetými bagry. Ani vítězný Glafin nemá žádné doložitelné reference a Asagraph, který osloven byl, se tendru nakonec neúčastnil.

Podle generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka se ale mohly všechny firmy, které se zabývají těmito administrativními činnostmi, do výběrového řízení standardně přihlásit. Podle auditu ale CzechInvest není schopen doložit, že tendr na jeho stránkách v řádném termínu visel. A navíc není ani jasné, proč nakonec Glafin vyhrál. Pochybnosti může vzbuzovat i fakt, že se šéf CzechInvestu a jednatel Glafinu Zdeněk Hurský znají. Oba však podjatost popírají.

Citace auditu:

„Popis hodnocení … vůbec neobsahuje důvody, proč jedné z nabídek bylo přiděleno víc bodů než ostatním nabídkám.“

Společnost Glafin vznikla teprve loni na podzim. Podle obchodního rejstříku sídlí v Praze 10 v bytovém domě, nemá označenou ani poštovní schránku ani zvonek.

Reportáž Romana Gazdíka a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)