Ispat NH - informace v VH - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 2 (2)
 
přečíst (0) 02.07.04 16:26  Jiří Karásek  karasekzavinaccccfm.cz  (40561)

Ispat NH - informace z VH z pohledu akcionářů

Valná hromada ISPAT NOVÁ HUŤ,a.s., proběhla s informačním embargem vůči akcionářům, financujícím bankám, zaměstnancům a obchodním partnerům.

Nejpodstatnějším bodem programu jednání bylo projednání účetní závěrky, konsolidované účetní závěrky, zprávy auditora, zprávy o vztazích mezi propojenými osobami a to vše za rok 2003.

Minoritní akcionář má prakticky jedinou možnost jak může konfrontovat s představenstvem společnosti nejasnosti týkající se hospodaření společnosti, budoucího vývoje, prodeje majetku, prodeje dceřinných společností, vztahů vůči majoritnímu akcionáři, touto možností je účast na řádné valné hromadě ISPAT NOVÁ HUŤ,a.s., kdy bude klást dotazy ještě předtím než učiní rozhodnutí zda schválí či neschválí účetní závěrku.

Společnost ISPAT NOVÁ HUŤ,a.s. není společností informačně otevřenou, nezveřejňuje detailnější informace k hospodaření ani ve sdělovacích prostředcích ani prostřednictvím internetu atd.

Řádná valná hromada, měla nejasnosti, případně pochybností akcionářů osvětlit. Valná hromada proběhla ze strany představenstva nekorektně a zřejmě protiprávně.

Dotazy akcionářů nebyly zodpovídány s tím, že dotazy nesouvisí se schválením účetní závěrky za rok 2003. Tyto stanoviska jsou naprosto chybné, reakce představenstva společnosti naprosto odporuje obchodnímu zákoníku i běžné praxi, je nesmysl aby akcionář nedostal odpověď na dotazy týkající se hospodaření společnosti před schválením účetní závěrky.

Některé kroky představenstva v roce 2003 budí pochybnosti, a představenstvo není ochotno je nijak ztransparentnit.

Jedním z nich je sestavení několika plánů a predikcí vývoje společnosti. Podle sdělení představenstva znalecká kancelář, která ohodnocovala hodnotu akcií společnosti, které byly vykupovány z důvodu zrušení registrace akcií, posudek obsahuje hodnoty, které neodpovídají skutečnosti, navíc neodpovídají ani skutečnému plánu který představenstvo předkládá, například úvěrujícím bankám a majoritnímu akcionáři a na jehož základě činí rozhodnutí při každodenním řízení společnosti. Představenstvo není schopno zdůvodnit proč plán pro znaleckou kancelář není reálný a nevychází ze skutečných hodnot.

Předseda představenstva připustil, že manipulací s čísly mohli být minoritní akcionáři, znevýhodněni. Je to zarážející vzhledem k tomu jak se ISPAT NOVÁ HUŤ,a.s. a LNM Holdings N.V. veřejně prezentují jako seriózní partner.

Další pochybnou transakcí v roce 2003 je prodej vysoce ziskové společnosti NH – Trans, za cenu která je na první pohled nevýhodná vzhledem k výši zisku, vlastního kapitálu a vývoje hospodaření. Společnost není ochotna transakci komentovat, předložit znalecký posudek na hodnotu této společnosti atd. Pochybnosti do této transakce vznáší i fakt, že kupujícím dceřinné společnosti byl LNM Holdings N.V. Je možné, že tato transakce ISPAT NOVÁ HUŤ,a.s. poškodila.

Navíc ve zprávě o vztazích ISPAT NOVÁ HUŤ s LNM Holdings N.V., není uvedeno že dceřinná společnost NH - Trans byla prodána majoritnímu akcionáři i přesto, že ve zprávě musí být uvedeny veškeré vztahy společnosti a majoritního akcionáře. Je možné, že i další vztahy v této zprávě chybí, navíc tato zpráva neobsahuje všechny zákonné náležitosti. Dle § 66 a odst.9 Obchodního zákoníku představenstvo musí uvést všechny smlouvy mezi společnostmi, dále musí být konstatováno zda ovládané společnosti vznikla újma atd.

Nedůvěryhodně působí poskytování technických služeb ze strany LNM Holdings N.V., kdy tato suma v roce 2003 dosáhla téměř 300 milionů korun, představenstvo nebylo ochotno nijak specifikovat o jaké služby jde a jaký přínos mají pro ISPAT NOVÁ HUŤ,a.s. Můžeme tedy jen spekulovat jestli to je či není pro společnost výhodné.

To, že na valné hromadě nebylo akcionářům odpovídáno na dotazy, které se jednoznačně týkaly programu jednání, donutilo akcionáře k podání množství protestů. Představenstvo předložilo výroční zprávu, účetní závěrku a další s tím, že nic nebude komentovat, ovšem tyto dokumenty byly zpracovány špatně, byly neúplné. Akcionáři se proto dožadovali vysvětlení, ovšem marně.

Jednání představenstva budí dojem, že ISPAT NOVÁ HUŤ a.s. může být majoritním akcionářem poškozována. Je zarážející proč představenstvo tají některé skutečnosti a smluvní vztahy, i když je povinno valné hromadě je sdělit.

Na základě výše zmíněných informací bude akcionáři podána žaloba na neplatnost řádné valné hromady, žalobou se budou domáhat neplatnosti schválení účetní závěrky a všech jejich zákonných příloh.

Tyto skutečnosti nebudí důvěru akcionářů, zaměstnanců, bank ani obchodních partnerů zda fungování společnosti je skutečně tak korektní jak v médiích rádi zástupci společnosti prezentují.

Navíc skupina akcionářů zvažuje svolání mimořádné valné hromady, která by měla vyjasnit všechny pochybnosti a otázky nezodpovězené akcionářům na řádné valné hromadě, nebudou-li akcionářům kvalifikovaně zodpovězeny jejich dotazy a žádosti o vysvětlení, budou akcionáři dále nuceni požádat soud o jmenování znalce na prozkoumání zprávy o vztazích dle § 66 a odst.12 Obchodního zákoníku. Až po důkladné analýze takto získaných skutečností se akcionáři rozhodnou, zda se zákonným postupem budou domáhat prošetření a eventuálně žalování potencionálních vzniklých škod.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 02.07.04 16:40  Yndyján z Vjetrova  (56692)

Ispat NH - informace z VH z pohledu akcionářů

Teď se ufidí jestli se udržíte pohromadě teda myslim nějaký to sdružení minorit.Vždycky největší problemy dělají tintily uantily.Jestli přežijete a domluvíte se na příspěvkách a placení společnejch aktivit máte šanci to nad LNM vyhrát.Otázky §§§§§ jsou podružný důležitý je držet pohromadě!!!:-)
Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:


Diskuze Ispat NH - informace v VH, další stránky: 1

Odkazy k diskuzi Ispat NH - informace v VH

Ispat NH - informace v VH - zdrojová stránka k tématu diskuze Ispat NH - informace v VH.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Ispat NH - informace v VH e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Ispat NH - informace v VH.

 Burza Prime 16:26 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  610.00  +1.67% 
 ČEZ  837.00  -1.99% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 040.60  +1.03% 
 GEN DIGITAL  520.00  +0.39% 
 GEVORKYAN  258.00  +0.78% 
 KOFOLA CS  270.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  840.00  +0.90% 
 MONETA MONEY BANK  102.00  +0.59% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 820.00  -0.13% 
 PHOTON ENERGY  45.40  +0.22% 
 PILULKA LÉKÁRNY  215.00  +2.38% 
 PRIMOCO UAV SE  915.00  -2.66% 
 VIG  725.00  0.00% 
Komodity online
 Ropa 86.89 USD 22:10   
 Zlato 2233.59 USD 22:10   
 Stříbro 24.97 USD 22:10   
 Káva 188.70 USD 22:00   
 Cukr 22.53 USD 22:00   
 Bavlna 91.47 USD 22:00   
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.