Intervence proti koruně – je kritika ČNB oprávněná? Ne, není. Efekt na HDP bude cca +0,4% - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 7 (7)
 
přečíst (2) 21.11.13 17:22  graham  (163257)

výdaje společnosrti s intervencí čnb jsou zároveň něčími příjmy

Pan Navrátil možná neví , že vědečtí ekonomové pochopili už před 150 lety , 

že ekonomika není samoúčelá , že slouží společnosti  která ji za tím účelem vytváří . 

Jeho esoterické veletoče , např. že očišťuje inflaci od vlivu daní  - to snad nemyslí vážně .

Dokonce došel až k psychologickému ovliňování  chování lidí prostřednictvím monetární politiky .

Je  fakt , že už ve středověku se šidili zlaté a stříbrné mince z důvodů zisků "vládce" - monopolistického vydavatele peněz - a lidem  /subjektům  společnosti a  ekonomiky/ vždycky chvíli trvalo než to prokoukli . 

No to se už blíží pan Navrátil  Nobelově ceně za ekonomii-psychologii .

Ale asi  neví , že někteří ze skutečných kandidátů na Nobelovu cenu za ekonomii seriozně spočítali , že HDP všech zemí světa se pohybuje na úrovni cca 67 bilionů dolarů  ročně  a anonymními finančními fondy proteče za rok cca 65 bilionů dolarů .  Proč asi anonymními fondy ?Dále titíž renomovaní američní ekonomové odhadli   že  na anonymních účtech daňových rájů je možná až  3 triliony dolarů. Proč asi na  anonymních účtech,  daleko od možností  justice vyšetřovat původ peněz v případě podezření na trestné činy sofistikovaných podvodů . Pokud by takové objemy neunikaly tímto způsobem z ekonomiky , nemusely by centrální banky vůbec  pumpovat  obrovské sumy do ekonomiky , protože by tam prostě zůstaly  ty původní , fiskální politika by nebyla postavena na astronomicky  rostoucích státních dluzích a  boj všech těch skvělých proti "korupci" by měl šanci   . Zprůměrovaný  spotřebitel pana Navrátila by tak měl i dost peněz na to , aby svými nákupy oživoval ekonomiku  bez ohledu na esoterické kouzlo čnb.

Toto fantastické číslo není po bližší analyse mimo realitu , jak by se na první pohled mohlo zdát , a tyto jevy jsou  hlavním  důvodem finančně ekonomických krizí - kdyby nebylo  kam  špinavé peníze   anonymně   umístit bylo by mnohem snažší se odtoku peněz z ekonomik  i podvodům   bránit .  A ČNB , jejíž  ze zákona hlavním  úkolem je chránit měnu před inflací a ne ji  "cílovat" a zvyšovat  a pak krkolomně zdůvodňovat proč to jako udělala  , by  neměla záminku  "řešit finančně ekonomickou krizi" svým  "opatřením"  !!!   

A že  výdaj který vznikne většinové společnosti  snížením kupní síly mezd , úspor   a  příslušnými náklady  čnb je zároveň něčím příjmem . Samozřejmě , příjmem všech těch kteří o tomto opatření předem věděli a měli možnosti se na jeho využití připravit  . Pan Navrátil mi připomíná pana profesora , který tvrdil , že vše vyřeší neviditelná ruka trhu a nezná špinavé peníze jako by  nevěděl , že polovina DPH prochází veřejnými rozpočty , do  června je živíme,   a i tu druhou polovinu roku kdy by tedy mohlo hospodářství fungovat pod neviditelnou rukou trhu jsme svázáni  tisíci  veřejných požadavků , ať už více  či méně smysluplných , protekcionistických  lobystických , jednoúčelových  a pod.  nařízení  opatření  překážek atd .

V tomto je prostor státu - -  uvolňovat a racionalisovat hospodářské  pole , ne v násilném ovlivňování kursu v neprospěch většiny ku prospěchu protekčních účastníků  . Pouhé  jedno výběrové místo daní a pojištění , jedna komerční  banka  provozovaná státem v rámci ekonomické slušnosti k občanům a pod ...

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (5) 21.11.13 16:36  Fous  (163255)

No a tak si to přečteme ještě jednou a s fakty

1) pakliže guvernér ČNB prohlásí, že 15 z 16 analytiků intervenci nečekalo, tak je intervence skutečně očekávaná.

2) 50 % je asi ano, asi ne

3) analýza neukázala, že nicnedělání povede k poklesu inflace pod nulu, ukázala možnost, že by inflace mohla klesnout pod nulu- to není hra se slovíčky, to je vidět na grafu uveřejněném ČNB.

4) spotřebitelská důvěra po zásahu ČNB klesla pod 0 a předtím se jen mátořivě začínal domnívat, že by se mohla zvyšovat.

5) analýza nezmiňuje chování lidí, kteří si kupují jen to, co mohou a nutně potřebují (ti skutečně dopředu nic kupovat nebudou) ani těch, pro které 5 % z ceny není rozdíl a do zásoby nenakupují. Celé to tak připomíná efekt šrotovného.

6) pakliže do nás ekonomové hustí, že je nutno zvýšit spotřebu domácností, tak ať se nediví bouřlivé reakci, když ji někdo zařízne

7) když sami přiznáváte, že efekt na straně investic bude mizivý, tak nevidím přínos kroku ČNB

8) předpokládám, že první tedy začnou nabírat banky, aby zvýšily zaměstnanost, protože všude jinde se propouští - viz: aktualne.centrum.cz/finance/prace/clanek.phtml?id= ... - skončí 1873 lidí jen ve velkých firmách

9) ve chvíli, kdy jdou dolů ceny energií a PHM je umělým proinflačním zásahem zvýšit je opravdu BLBINA. To je to, co zařízne celý růst.

10) nikde ve vašem textu jsem nenašel ani informaci a vlivu inflace na druhý pilíř důchodového zabezpečení (třeba u České spořitelny), nebo jste ho už zcela odepsali?

11) ani jsem se nedozvěděl o výhodnosti investice EUR nakoupených ČNB do cenných papírů USA

 

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:

přečíst (3) 21.11.13 15:51  Milan  (162945)

deflace

Sám autor uznává, že propad do deflace měl způsobit zejména pokles cen elektřiny a plynu po 1.1.2014. Jenže tento pokles bude dočasný (krátkodobý) a nákup elektřiny ani plynu nikdo nemůže odsouvat na pozdější dobu. Domněnka, že existovalo jakési odkládání nákupů z důvodu očekávaného poklesu cen je vůbec největší omyl, kterého se pánové z bankovní Rady dopustili. Pokud tento vzorec chování vůbec existoval, tak jen u naprosto zanedbatelného počtu domácností, bez vlivu na makroekonomické ukazatele. A na závěr, když už autor píše s pravopisnými chybami, nechápu proč je ještě musí zvýrazňovat tučným písmem.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 21.11.13 16:20  devalvace  (163254)

deflace

Exportéři zajištění, domacnosti prachy nemaji.  Jediný komu to helflo a  kdo zbývá jsou banky. A s těmi asi kluci z CNB chlastaji. 

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 21.11.13 16:43  Fous  (163255)

deflace

No v jedné diskusi se našel ještě tento názor (nepsal jsem to tam, ale je to zajímavý úhel pohledu: 

Singer LOL :)))
5.11.podepsal Kellner dohodu se Španěly o koupi O2 za 64 miliard Kč- platba měla proběhnout v Kč, Španělé jí dali přednost před Eurem pro její stabilitu. 7.11. devalvovala ČNB Kč o 5 %, 8.11. proběhla směna Kellnerových Eur na Kč, dostal za ně o 5% víc- zisk 3,6 miliard se dělí na 2,5 miliardy pro Kellnera a miliarda pro členy rady ČNB, co hlasovali pro oslabení koruny. Víc v tom není, další kroky ČNB budou následovat, až bude zase probíhat podobný obchod desetiletí.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (7) 21.11.13 14:01  Marty  (156659)

Vzal křišťálovou kouli a pravil........

Prosím autora tohoto článku, aby za rok provedl srovnání........

Všechny jím citované zákonitosti opravdu fungují, ale v normálně fungující tržní ekonomice. Proč hrozila deflace? Že by vlivem skvěle fungující ekonomiky? Nikoli, důvodem byl takový reálný pokles příjmů, že spotřebitel již další zvyšování cen zatížených obrovskými maržemi odmítl akceptovat, a tak obchod musel tyto marže snížit. A že by se teď začal spotřebitel hrnout do nákupů, když vlivem inflace ceny porostou? To by se nejdříve musely zvýšit i průměrné platy, což je myslím také jedna z podmínek úspěšné inflační politiky....  Ale to si již pánové z ČNB při svých příjmech neuvědomují!

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 21.11.13 15:06  graham  (163251)

Vzal křišťálovou kouli a pravil........

další loupež za bílého dne a obhajoba neobhajitelného  pseudoekonomem

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:


Diskuze Intervence proti koruně – je kritika ČNB oprávněná? Ne, není. Efekt na HDP bude cca +0,4%, další stránky: 1

Odkazy k diskuzi Intervence proti koruně – je kritika ČNB oprávněná? Ne, není. Efekt na HDP bude cca +0,4%

Intervence proti koruně – je kritika ČNB oprávněná? Ne, není. Efekt na HDP bude cca +0,4% - zdrojová stránka k tématu diskuze Intervence proti koruně – je kritika ČNB oprávněná? Ne, není. Efekt na HDP bude cca +0,4%.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Intervence proti koruně – je kritika ČNB oprávněná? Ne, není. Efekt na HDP bude cca +0,4% e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Intervence proti koruně – je kritika ČNB oprávněná? Ne, není. Efekt na HDP bude cca +0,4%.

 Burza Prime 16:15 
Název Kurz Změna
 COLT(CZG)  610.00  +1.67% 
 ČEZ  838.00  -1.87% 
 ERSTE  1 042.00  +1.17% 
 GEN(NORTON)  520.00  +0.39% 
 GEVORKYAN  258.00  +0.78% 
 KB  842.00  +1.14% 
 KOFOLA  270.00  0.00% 
 MONETA  102.00  +0.59% 
 PHOTON  45.40  +0.22% 
 PILULKA  215.00  +2.38% 
 PM  15 700.00  -0.88% 
 PRIMOCO   915.00  -2.66% 
 VIG  725.00  0.00% 
Komodity online
 Ropa 86.91 USD 07:50   
 Zlato 2233.59 USD 07:50   
 Stříbro 24.97 USD 07:50   
 Káva 188.70 USD 28.03   
 Cukr 22.53 USD 28.03   
 Bavlna 91.47 USD 07:50   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.