Tomáš Matuška online - Online chat

Foto Tomáš Matuška
Tomáš Matuška
se pohybuje na kapitálovém trhu od roku 1998, kdy začal pracovat jako konzultant americké společnosti Madison Capital, poté strávil 4 roky na pozici head of sales ve firmě Rush and Partners a od roku 2005 pracuje jako makléř obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s. Hlavní pracovní náplní je obchodování akcií zařazených do segmentu SPAD. Jeho volný čas vyplňuje především sport, překladatelství z angličtiny a sběratelství historických pohlednic.

Téma chatu: Akciové trhy

Zadávání otázek

Zadávání otázek skončilo 30.10.2008 14:00.
  • 1. Otázka od Rudy GrünbacherPěkný den,je těžké predikovat další vývoj nejen na českém kapitálovím trhu, nicméně takové prognózy si interně musíte dělat. jaká je tedy vaše profnóza dalšího vývoje ? Ani pozitivní zprávy některých emitentů nemají pozitivní vliv na cenu a naoopak negativní nálada na trhu s sebou strhává i tyto tituly. Je už doba vhodná k nákupu těchto (a nejen) těchto titulů ? Nebo doporučujete svým klientům vyčkávat ?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Pěkný den i Vám,rozhovory s klienty v posledních dnech končíme většinou ve shodě v tom,že čas nakupovat akcie určitě již nastal,rozhodně to však platí pouze pro nákupy za hotové,nikoli na úvěr,kde extrémní volatilita může rychle a hlavně zbytečně pozici zlikvidovat.Stejně jasně nyní platí,že budování portfolia by mělo být postupné.Z objemu volných prostředků k nákupům bych v současnosti využil cca 30-35 % .Myslím,že tak jako slábnul vliv informací pozitivních,budou postupně ve stejném duchu méně agresivně působit i ty negativní.
    Tomáš Matuška
  • 2. Otázka od SportsmenDobrý den,chci se Vás zeptat,jak je možné,že někt. "kvalitní a velmi ziskové tituly" mimo Spad jako Arcellor Mittal,Vítkovíce klesají i nadále,když fin. krize v Americe je zatím zažehnána??Jak vidíte budoucnost těchto akcii v nadch. měsících a jak to vidíte se Spadovými tituly jakými jsou Čez,Unipetrol,Zentiva atd.??Děkuji za odpovědi..

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Dobrý den,dopady krize finanční na další průmyslová odvětví budou nepochybné a dotknou se i většiny domácích podniků. S poklesem poptávky po základních produktech ocelářských firem je logické i oslabování kurzů vámi zmíněných společností.K rychlejšímu zotavení bude tentokrát zapotřebí mnohem delší časové období,neboť s dopady americké krize se dle mého názoru budeme potýkat minimálně do poloviny příštího roku.Nemyslím si,že by větší a pokračující problémy byly zcela zažehnány,přesto současné ceny považuji za velmi výhodné k nákupům.
    Tomáš Matuška
  • 3. Otázka od mejlaDobrý den,prvopočátek krize pochází zřejmě z USA, jak je možné, že index PX50 padá mnohem strměji než např. DJ index?Je dobré v této době pořád pumpovat volné peníze do akcií,když tyto pořád klesají,nebo je lepší dělat mrtvého brouka?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Propady hodnot indexů jdou navrub výprodejů těch největších portfolií,která patří bankám a investičním fondům.Likvidace ztrátových pozic nejlépe odhalila vyspělost a stabilitu jednotlivých trhů.Dokonale platilo,že čím vyspělejší trh,tím menší celkové dopady krize na ceny akcií.Zatímco americké nadnárodní korporace v DjIA dospěly ke ztrátám 35 % , region Evropy západní v okolí 40 %,akcie středoevropské se poroučely o více než 50 % níže.Menší zahraniční emise budou v portfoliu vždy postradatelnější než tituly z řad relativně nejpevnějších světových firemních gigantů.--- Setrvat v pozici mrtvého brouka byla pro rok 2008 nejlepší strategie.Nyní bych však vyzval k alespoň částečnému probuzení.
    Tomáš Matuška
  • 4. Otázka od KarlZdravím Vás,chci se zeptat, které tituly z indexu PX50 teď doporučujete k nákupu?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Z indexu PX bych v úvahu bral pouze emise zařazené do SPAD a zde potom spíše jen ty nejlikvidnější,což dlouhodobě jsou ČEZ,KB,Telefónica nebo Erste Bank.Pokud bych chtěl eliminovat rizika spojená se všemi světovými bankami( i domácími ), zůstalo by u odpovědi ČEZ , Telefónica .Nákupy bych však prováděl postupně.
    Tomáš Matuška
  • 5. Otázka od ***Dobrý den,v jakém časovém horizontu očekáváte návrat k hodnotám 12/2007 u Spadových titulů.Děkuji

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Dobrý den.K návratu kurzů akcií na úrovně z konce loňského roku jsem bohužel poněkud skeptický,alespoň pokud jde o časové období.Můj názor je takový,že většina titulů nebude mít šanci se na tyto úrovně propracovat ani v průběhu celého roku 2009.
    Tomáš Matuška
  • 6. Otázka od Standa VašíčekZdravím Vás.Co se stane s akciovým fondem,když jeho hodnota dosáhne nulové ceny?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Také zdravím,zajímavá teoretická otázka,odpověď je jednoduchá,hodnota vašeho podílu bude nulová a nezbude vám nic než čekat,jestli se časem nezvýší.
    Tomáš Matuška
  • 7. Otázka od KlauseJaky bude nastavajici vyvoj Ceske koruny vudci Euru a Svycarskemu franku. Kratkodoby a dlouhodoby horizont. Dekuji za analyzu.

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: S měnovými kurzy se potkávám pouze zprostředkovaně,takže jde spíše o dotaz na forexového specialistu,ale názor vám pochopitelně rád sdělím. Jak v horizontu několika dnů tak i jednoho roku očekávám,že CZK si svoji vysokou hodnotu (pod 25 CZK/EUR)zachová a nebo ji dokonce ještě posílí vůči oběma vámi dotazovaným měnám.
    Tomáš Matuška
  • 8. Otázka od PetraDobrý večer, potřebujeme nakoupit větší množství Eur příští rok v červnu. Bude výhodnější nakoupit je ještě letos nebo až v roce 2009? A je vůbec na tuto otázku odpoveď?Děkuji.

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: V případě nutnosti nákupu bych postupoval po částech,popřípadě bych si mnou přijatelný kurz v bance zafixoval.Jako výhodný kurz k nákupu EUR bych považoval jakýkoli pod hranicí 24 CZK/EUR .Do června 2009 dle mého názoru takový ještě bude k mání.
    Tomáš Matuška
  • 9. Otázka od Standa VašíčekMůžete objasnit proč kolem 16hod našeho času klesají ceny akcií jak u Dov Jones,tak u Euros foxx50-např:28.10t.r.neno i v jiné dny u naší PX?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Nejsem přesvědčen o tom,že by ve vámi uváděném čase docházelo k tak jednoznačným výkyvům trhu jedním směrem s nějakou pravidelností.S blížící se 16 hodinou bývá často spojováno očekávání zveřejnění nekterých zámořských statistik,což určitou míru změn sentimentu přináší,avšak nemyslím si,že by zde mohlo platit nějaké pravidlo.
    Tomáš Matuška
  • 10. Otázka od Pavel KratinaDobrý den, jak je na tom BHS s kapitálem? Máte v současné době nějaké hodně ztrátové pozice? Je pravda, že vaši ruští majitelé posílají každý měsíc velké množství fin. prostředků na to, aby vás udrželi při zivotě?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: kapitálové zajištění BHS a rating firmy jsou dlouhodobě stabilní , společnost působí jako zprostředkovatel obchodů a jako taková není angažovaná v žádných,tudíž ani ztrátových pozicích.Teze o pravidelných přísunech peněz z Ruska jsou dezinformacemi ,pro rekapitulaci vlastnické a majetkové struktury BHS doporučuji kontrolu na www.justice.cz , popř. výroční zprávy BHS na www.bhs.cz .
    Tomáš Matuška
  • 11. Otázka od josefdobrý den. chci se zeptat je rozumné držet akcie jip větřni. je u této akcie šance rustu. děkuji

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Dobrý den,vzhledem k poklesu vámi zmíněných akcií již pod hodnotu 10 CZK musím konstatovat,že bych je již v portfoliu podržel,když na těchto úrovních mohou už jen spíše příjemně překvapit.Šance,že se tak stane však vzhledem k dosavadnímu hospodaření firmy považuji za pouze velmi malé.Přesto,každý podnik se může stát zajímavou investicí pro někoho jiného a potom ... by bylo asi dost dobře.
    Tomáš Matuška
  • 12. Otázka od MilanProč je obchodování českých akcií tak drahé? RT 1 lotu vyjde na 2600,- kč. Obchodování nižních objemů a platba procenty vychází ještě hůř. Obchodovat s amerkými akciemi přitom můžu od 1 USD za obchod.Vidíte možnost snížení poplatků v dohledné době?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Výše poplatku je na každém jednotlivém trhu jednoznačně dána jeho likviditou.V tomto ohledu je srovnání jejich výše s tou v USA zcela vypovídající.Stačí chvilku sledovat četnost obchodů třeba na Microsoftu a každý rychle pochopí,proč může na NYSE obchodovat "jen" za několik dolarů.
    Tomáš Matuška
  • 13. Otázka od UllspergerDobrý den, vlastně jen zopakuji nadpis článku:Kdy skončí krvavé lázně? Tj. kdy se z hlediska dlouhodobého trendu může zastavit pokles ?Až nastane růst, které akcie podle Vás porostou rychleji ? Které akcie možná vůbec (tj dlouho) nedosáhnou předkrizových hodnot ?Děkuji

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Dobrý den,část odpovědi na vaši otázku jsem již vyřknul v několika předchozích.Myslím si,že zejména ralitním firmám,stejně jako dalším méně likvidním emisím,jako CETV,VIG,Pegas nebo AAA potrvá eventuální cesta vzhůru velmi dlouho.Naopak akcie jako ČEZ,Unipetrol nebo Telefónica mohou vystartovat mnohem rychleji.
    Tomáš Matuška
  • 14. Otázka od Banka Haná Sec.Jak velkou, prosim, vidite jeste volalitu akcii CEZu do jejich zpetneho odkupu CEZem za cca 6 tydnu? Dekuji. S pozdravem, Vas klient

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Vše ovlivní znovu vývoj globální.K tomu,aby se opakovaly výprodeje podobné těm z 27.10. až do blízkosti ceny 500 Kč za akcii ČEZ ,by musel přijít šok v podobě krachu některé velké nejspíše americké korporace.Vše je možné,ale jsem v tomto ohledu spíše optimista a že uvidíme ČEZ pod 500 Kč si nemyslím.
    Tomáš Matuška
  • 15. Otázka od otazníčekmy jsme v současné situaci poměrně v klidu, i když se samozřejmě vezeme se světem. vidíte v čr nějaký segment nebo subjekt, kterému opravdu hrozí zásadní problémy?

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Žádná oblast po mimořádných poklesech již na mě nepůsobí jako zvlášť ohrožená,naopak si myslím,že je již čas nakupovat některé tituly do portfolia.
    Tomáš Matuška
  • 16. Otázka od Jitka PomahačováDobrý den dostala jsem ´´pár peněz´´ a ráda bych je investovala manžel se bojí a chce je mít raději asi pod polštářem.Chtěla jsem koupit byt a ten pronajímat,ale ceny jsou teď hodně vysoko.Mohl by jste mi poradit?Kam vložit peníze,aby peníze vydělávaly peníze:-)?Moc děkuji za odpovědˇ a přeji hezký den

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Nákup nemovitosti považuji i já jako vhodné řešení.Zaměřil bych se nejenom na nějaké "vychytávky" v nabídce bytů,ale také pozemků,jejichž ceny mohou nyní o něco klesnout.Přesto vám fandím i pokud jde o akcie,neboť to je podle mě v tuto chvíli to pravé.Část peněz po vaší přímluvě jistě rád zainvestuje i manžel.Pěkný den!
    Tomáš Matuška
  • 17. Otázka od V.SvobodaZajímal by mě Váš názor na načasování investic do finančního sektoru jak v ČR tak ve světě, především v USA. Souhlasil byste s názorem, že s ohledem na mimořádný dopad následků fin.krize a z ní plynoucí propad důvěry mezibankovního trhu stále trvá vhodná doba na krátké prodeje? Případně na investici v časovém horizontu 4 a více let? Děkuji

    Foto  Tomáš Matuška
    Odpověď: Od začátku letošního roku radím klientům vyhnout se příliš riskantnímu bankovnímu sektoru.Navzdory faktu,že zásahy vlád mnoha států přispěly k jisté míře stability,podržel bych se tohoto názoru i nadále.Zdržel bych se tudíž i vámi zmíněných krátkých prodejů.Pokud by se jednalo o čtyřleté období,nákupy jak Erste Bank tak i KB jsou namístě.
    Tomáš Matuška
Děkujeme za vaše dotazy a těšíme se na další online diskuze.
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.