Štěpán Pírko Online - Online chat

Foto Stepan Pirko
Štěpán Pírko
hlavní portfolio manager, člen představenstva společnosti Colosseum, a.s.
Je vedoucím oddělení Asset Management společnosti Colosseum, a.s. Finančními trhy se zabývá od roku 1993 (akcie) a derivátovými trhy od roku 1997. Od roku 1998 denně provádí analýzy pro společnost Colosseum, a.s. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Je držitelem mezinárodní makléřské licence Series 3 pro obchodování s deriváty udělované americkou National Futures Association (NFA) a licence ČNB. Od roku 1998 pravidelně publikuje komentáře a odborné články v médiích. Přednáší na seminářích pro veřejnost, klienty a zaměstnance společnosti.

Téma chatu: Komoditní trhy

Zadávání otázek

Zadávání otázek skončilo 28.08.2008 14:00.
  • 1. Otázka od UllspergerDobrý den, velice vítám možnost položit otázku panu Pírkovi, jednomu nositeli jednoho z nejpřednějších jmen mezi specialisty na komoditní trhy v Čechách. Rád bych se zeptal na předpoklad vývoje ceny ropy ve střednědobém výhledu. Tuto otázku v kontextu vývoje dolaru a dalších již dnes známých podmínek ropného trhu, speciálně hypotézy obchodovat ropu v jiné měně než USD. Děkuji.

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den, ropa po mnoha měsících fenomenálního růstu utvořila vrchol a nyní jsme v korekční fázi. Na trzích platí zákon akce - reakce, proto velikost korekcí často odpovídá proporcím předchozího růstu. A to jak v ceně (o kolik ceny nyní klesnou), tak i v čase (jak dlouho to bude trvat). Vzhledem k velikosti a době předchozího trendu je nejpravděpodobnější, že v horizontu několika měsíců (pokud správně chápu Váš pojem "střednědobý") ropa bude pokračovat v korekci ještě o trochu níže, tj. k supportům mírně pod 100 USD a korekce hned tak neskončí, tj. klidně mžůe trvat do konce roku. V této fázi je nejlepší zapomenout na ropu jako dlouhodobou investici, protože za půl roku naleznete kurz na podobné úrovni jako nyní. Vhodné jsou naopak krátkodobé obchody a to jak na vzestup, tak i na pokles. Nyní jsme krátkodobě u úrovní supportů, takže preferuji krátkodobé obchody na vzestup.
    Štěpán Pírko
  • 2. Otázka od fanatikMohu se zeptat jak osobně hodnotíte nedávný výprodej na trhu se stříbrem a zlatem? Nejde mi do hlavy, že cena reaguje naprosto opačně než by měla. Na fyzickém trhu má investor čím dál složitější cestu k fyzickému držení těchto komodit a derivátová cena neustále klesá (naprosto úsměvný byl jednorázový pohyb o -15% stříbra v ranních hodinách 15.8.)..Co je to za hru??? Jak hodnotíte koncentrované short prodeje 4 max. 8 obchodníků (publikováno COT- Commitments of Traders) , které jsou koncetrované ve směru short, ve srovnání s jinými komoditami nesrovnatelné a podle všeho i naked? Děkuji

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Korekce drahých kovů byla opravdu výrazná a musím přiznat, že její rozsah zaskočil i mě, zejména u stříbra a paládia. Hlavní příčinou byla likvidace příliš velkého počtu dříve nakumulovaných dlouhých pozic a náhlá změna inflačních očekávání na trhu. Strašák inflace se během pár dní změnil na strašáka deflačního a drahé kovy coby zajištění před inflací trochu postrádaly smysl. I přes velikost korekcí se však nic nemění na dlouhodobém výhledu, který vidím vzhůru. Pokud se podíváte do historie, při posledním fenomenálním růstu ceny zlata na konci 70. let také ceny prudce spadly o více než 30% předtím, než pokračoval růstový trend na neuvěřitelné úrovně. Produkce kovů je omezená, produkční náklady rostou, měnová politika je uvolněná a předlužení vyspělých zemí zabezpečuje, že tak ještě dlouho zůstane a Asie pokračuje v růstu. To je koktejl, který téměř garantuje vyšší ceny drahých kovů v budoucnu. Zisky však budou jen pro trpělivé, kteří nepřeženou finanční páku a dokážou finančně a emocionálně ustát korekce v řádech desítek procent. V takovémto těžkém období jsme nyní a další korekce cen nejsou vyloučeny.
    Štěpán Pírko
  • 3. Otázka od jirkaPřeji hezký den, je reálné očekávat, že průměrná cena ropy, která činí za 1. pol. 2008 někde kolem 105 dolarů (nebo klouzavý řekněme šestiměsiční průměr) klesla na tolik (tedy pod 105 dolarů), aby se dalo mluvit o nějakém pozitivním dopadu na vývoj inflace a ekonomiky, jak je občas presentováno? jasně, že krátkodobě může ropa atakovat třeba 90 dolarů, ale pro razantnější pokles průměrné ceny ropy (která je po dopady na ekonomiku asi klíčová) by musela k této metě (nebo spíše pod ní) "zajet" na delší období...

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Současné ceny ropy zatím nepředstavují nic moc pozitivního pro vývoj inflace. Nicméně počítání inflace je trochu ošemetné, protože i stagnace na současných značně vysokých cenách zabezpečí pokles inflace v meziročním srovnání. Pokud ceny nebudou eskalovat přes minulá maxima na 150 dolarech, bude to pro vývoj inflace pozitivní, i když už by dále neklesaly.
    Štěpán Pírko
  • 4. Otázka od Výhybkář na horské drázeDobrý den pane Pírko, obchodoval jsem pro získání zkušeností komodity a deriváty přes Colosseum. Po půl roce jsem vydělal z 10.000 dolarů 28.000 dolarů hrubého. Po zaplacení všech poplatků za telefonické(na základě doporučení makléřů) obchody jsem měl na účtu jen 8.000 dolarů. Obchodování se celkem dařilo, protože 70% z obchodů bylo ziskových a to i diky mě, protože jsem několik ztrátových doporučení ignoroval. Poplatky dělali celkem 20.000 dolarů. Proto mi došla trpělivost a zbylou hotovost jsem vybral. Kde jsem udělal chybu? Znáte nějakého dlouhodobého klienta Colossea, který zadává obchody telefonicky a řídí se radami makléřů a je po zaplacení všech poplatků dlouhodobě ziskový? Lhal mi jeden bývalý makléř, když mi na podobnou otázku odpověděl, že jsem jeden z mnoha naivních snílků a nedopadnul jsem až tak špatně? Vaše komentáře a analýzy čtu a jsou pro mne velkým přínosem. Děkuji

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den, při obchodování na základě komisionářského vztahu - i v případě konzultací s makléři - o každém provedeném obchodu klient rozhoduje sám. Je nutné zvážit frekvenci obchodování vzhledem k velikosti účtu a také posuzovat velikost poplatků vzhledem k objemu obchodů, nikoliv k velikosti účtu. U derivátových obchodů s použitím vysoké finanční páky (u futures zhruba 10:1 až 20:1), je nutné si uvědomit, že prostředky na účtu jsou pouhým zlomkem obchodů, které jsou prováděny. Při páce 15:1 účet 10 tisíc USD ve skutečnosti provádí obchody za cca 150 tisíc USD. Velikost poplatků vůči této částce se pak nemusí jevit tak vysoká, jak to vypadá na první pohled. Výsledky obchodování v rámci komisionářského vztahu tedy záleží na rozhodnutí každého klienta a jsou individuální. Jsou klienti v zisku i klienti ve ztrátě. Jiná je situace u obhospodařovatelského vztahu, kde obchody za klienta provádí společnost sama, tzv. asset management. Zde mohu konstatovat, že naprostá většina klientů je v zisku po odečtení všech poplatků a odměn.
    Štěpán Pírko
  • 5. Otázka od mbmate nebo planujete vzorove komoditni portfolio (se vsemi poplatky), abych si mohl udelat predstavu o vasich schopnostech "vestit budoucnost"

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: obchodování není ani tolik o věštění budoucnosti, ale o limitování ztrát, vybírání zisků ve správný čas a o nastavení money managementu, tj. obchodování správného množství odpovídajícímu Vašemu účtu a osobnímu naturelu. Výsledky služby asset management, kterou řídím, jsou veřejně dostupné a již nekolik let jsou pozitivní i po odečtení všech poplatků a odměn. Jedná se o skutečné výsledky počítané dle účtů klientů, nikoliv hypotetické obchody na papíře. Podobně i doporučení v rámci brokerských služeb analytické oddělení monitoruje a vyhodnocuje, pokud máte zájem, zkontaktujte pracovníky front office společnosti Colosseum, rádi Vám je poskytnou.
    Štěpán Pírko
  • 6. Otázka od AdamDobry den, zajimalo by me jake procento Vy osobne vidite dela spekulativni kapital na komoditnim trhu a jestli je vyssi nez realna potreba. Druha otazka, jak vidite, dlouhodobe korelaci mezi eurodolarem a WTI brent. A Treti, v cem vidite kratkodoby (2Q a zacatek tretiho) duvod poklesu, korekce (?) kovu? Diky.

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den, vliv spekulativního kapitálu se přeceňuje. Spekulanti byli vždy součástí komoditních trhů a přispívají k jejich lepšímu fungování. Riziko v poslední době přináší spíše investiční kapitál, tj. peníze penzijních fondů a jiných dlouhodobých investorů. Ti pouze nakupují, ale nikdy neprodávají (zatím). To opravdu velmi míchá kartami a je nutné tyto toky sledovat. 2) korelace ropy a kurzu dolaru je v posledních měsících velmi vysoká, dalo by se říci, že jde o dvě strany téže mince. Ropa je klíčový trh, který diktuje chování měn, akcií, dluhopisů i komodit. 3) kovy klesly kvůli likvidaci dlouhých pozic a změně inflačních očekávání. U řady z nich je znát i fyzický pokles poptávky kvůli vysokým cenám.
    Štěpán Pírko
  • 7. Otázka od FX.GOLD@centrum.czJsem Vaš fanda,děkuji za velmi kvalitní rozvahy o komoditach na Vašem webu,uspěšnost 80%je obdivuhodná,nemohlo by Coloseum udělat alespon 1 denni prakticky seminař v Ostrvě o Vaši platformě,kde by se zobchodovaly zakladni kontrakty Au,Oil,E/$,ER2a bylo by možno podat par dotazu k funkcím platformy.Děkuji

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den, velice děkuji za uznání, budeme i nadále dělat maximum možného. Seminářů je naplánována řada v různých městech ČR i na Slovensku, obraťte se prosím na pracovníky front office. Informace o obchodních platformách obdržíte tamtéž. Přeji hodně úspěchů nejen při obchodování.
    Štěpán Pírko
  • 8. Otázka od Miroslav KoplíkDobrý den, jaký předpokládáte vývoj v celosvětové nabídce a poptávce po mědi v následujících dvou až tří letech? Děkuji. S pozdravem Miroslav Koplík.

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den, vzhledem k projektům rozvoje infrasruktury v řadě velkých zemí - Čína, Rusko, Indie a další je předpoklad růstu poptávky opodstatněný i přes jistý útlum v automobilovém průmyslu. Producenti se stále potýkají s problémy navyšování těžby a jejího zdražování z mnoha důvodů, a proto počítáme s cenovým výhledem stále vzhůru.
    Štěpán Pírko
  • 9. Otázka od MilanObchoduji přes IB, což bych taky radil těm co mají problémy s vysokými poplatky, ale k otázkám:Jaká je nejjednodušší cesta k obchodování kontraktů řeziva - LB, Lumber?Dá se obchodovat PX 50 případně kde nejlépe? Mám zájem především o daytrading, kdy držím pozice několik hodin, max. dní.Děkuji.

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den, stavební dřevo je velmi snadno obchodovatelné přes platformy Colossea, jde o standardní futures kontrakt. O PX50 se toto říci nedá. Pro krátkodobé obchody je však dřevo dosti nelikvidní, jsou tam velké spready a na aktivní obchodování jsou vhdoné jiné trhy, např. indexy, měny, dluhopisy nebo ropa či zlato.
    Štěpán Pírko
  • 10. Otázka od OndřejDobrý den,jak vidíte současné ocenění firem těžících zlato a stříbro - index HUI,myslím,že jejich akcie klesly více než ceny zlata a stříbra.Máte nějaký názor ohledně jejich budoucího vývoje?Děkuji

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Není žádným tajemstvím, že ceny kovů samotných dlouhodobě překonávají výkonnost akcií firem, které tyto kovy těží. Pro dlouhobou investici je tedy vhodnější kupovat přímo komodity, nikoliv firmy. Stačí se podívat na zhodnocení zlata a Gold Bugs indexu za posleních několik let, který to potvrzuje. Problém je totiž v tom, že firmy narážejí na výpadky produkce, zdražování vstupů, politická rizika, chyby managementu apod. Např. výpadky proudu v Jižní Africe vystřelily cenu platiny vzhůru, zatímco firmy spadly. Znárodnění ve Venezuele či Rusku také ropným firmám příliš nepřidalo...
    Štěpán Pírko
  • 11. Otázka od milanDobrý den. Bohužel mám stejnou negativní zkušenost jako Výhybkář,patřil jsem mezi ty naivní a o veškeré vložené prostředky jsem přišel- rady Vašich makléřů byly z 99% chybné a zbytek padlo na poplatky. Někdy se mi zdálo, že se obchoduje jen pro ty poplatky.Jaké je prosím procento profitujících klientů ve službě Asistent??Děkuji

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den. Viz. odpověď výše. Pokud chcete obchodovat sám - a pro takové klienty je služba Asistent určena, rozhodujete sám o každém jednotlivém obchodu. I když obchody konzultujete s makléři nebo analytiky, nikdo nedělá obchody za Vás. Výsledek je tedy závislý na kvalitě makléřů a doporučení a kvalitě Vašich rozhodnutí. Pokud chcete pouze pasivně investovat a o obchodech nerozhodovat, doporučil bych využít službu asset management, kde veškerá rozhodnutí o obchodech i jejich realizaci provádějí pracovníci společnosti. Zde již jsou výsledky plně v zodpovědnosti společnosti. Pokud se ptáte na úspěšnost klientů služby Asistent, začínající klienti často ztrácejí, dlouhodobější a zkušenější klienti často vydělávají. Je to jako v každém jiném oboru.
    Štěpán Pírko
  • 12. Otázka od klientDobrý den pane inženýre, již 3 roky mám u Vás otevřen účet. Musím říci, že jsem více než spokojen, protože se tomu nemusím vůbec věnovat a přitom vydělávám, za poslední 2 měsíce došlo na mém účtě k výraznému poklesu, chci se zeptat, zda nepřišel čas investovat více do vyklesaných akcií než komodit? Mockrát děkuji A.P.

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den a děkuji za přízeň. Opravdu po mnoha měsících úspěšného tažení přišla korekce. I přesto je zhodnocení za posledních 12 měsíců stále velmi vysoké. Takové korekce jsou zcela běžné a investování je nutné pojmout dlouhodobě. Co se týče akcií, souhlasím s Vámi, opravdu jsme zbystřili v tomto sektoru a aktivně vyčkáváme na vstup do obchodů na vzestup akcií. Situace je nyní pro akcie příznivá jako málokdy.
    Štěpán Pírko
  • 13. Otázka od SnílekJsem Vaším klientem více 15 měsíců. Neměl jsem záměr obchodovat úplně sám , proto jsem se obrátil na renomovanou firmu Collosseum. Vždy jsem se řídil doporučeními Vašich zaměstnanců. Za první tři měsíce kleslo moje portfolio o 70%. Přitom hodnota mého portfolia nikdy nepřesáhla moji vstupní investici, nikdy nebyla v plusu a měla vždy klesající tendenci. Další měsíce se mi již nikdo z Vaší firmy neozval tedy jsem ani neobchodoval. Na poplatcích jsem zaplatil cca 8000 USD. Myslím, že Vaši klienti mého typu jsou v jakési pasti Vaší firmy, protože jediné co mohou dělat je buď se smířit se ztrátou a velmi nedoporučovat firmu Collosseum nebo i nadále doufat, že nastane obrat a začnete v mém zájmu vydělávat. V mém případě to ale znamená zhodnocení 330 procent, abych se dostal na svůj původní vklad. Je to reálné? Máte nějakou radu , co změnit v naší spolupráci , aby se trend v obchodování změnil k mému prospěchu? Potud naivka a snílek. Realista by se mi asi vysmál. Ale děkuji za Vaši odpověď.

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den, odpověď na Vaše dotazy naleznete výše.
    Štěpán Pírko
  • 14. Otázka od igor.cihak@seznam.czNavazuji na otázky Snílka a dotaz bych zobecnil. Mohl byste mi sdělit Váš názor na obchodování s akciemi a komoditami v případě člověka, který se z časových důvodů nechce stát odborníkem na komoditní obchodování a zároveň chce investovat své volné prostředky? Je rozumné se v tomto případě komoditami zabývat přes firmy a svěřit jim své peníze? Myslím, že odpovědnost firmy za klientovi peníze je nulová, firmy vždy argumentují tím, že dávají v sázku svoji pověst, pokud se klientům nebude dařit. Oproti tomu firmy mají jisté své poplatky eventuálně podíl na zisku , pokud se obchody podaří. Pokud se nepodaří, mají firmy „jen poplatky“ a ohroženou pověst. Jaký je Váš názor na rovnocennost partnerství mezi firmou a klientem pokud jde o rizika v případě , že klient používá firmu jako poradce , nikoliv jen jako zprostředkovatele obchodů? Děkuji.

    Foto Štěpán Pírko
    Odpověď: Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz, protože opravdu míří k jádru problému. Každý investor si musí uvědomit své možnosti a omezení. Kdo na investování nebo trading nemá čas, měl by peníze svěřit do služby asset management nebo jiné pasivní formy spolupráce. Kdo s obchodováním začíná, si musí uvědomit velkou obtížnost a časovou náročnost burzovních obchodů. Velmi málo i těch nejlepších investorů světa začalo od začátku vydělávat. Obchodování na burze není zábava, ale seriózní zaměstnání, které vyžaduje znalosti, zkušenosti a velké úsilí. Často je činnost burzovního spekulanta přirovnávána k práci pilota nebo chirurga. Chce to znalosti, zručnost a zkušenost. Málokdo by si sedl do kokpitu stíhačky po přečtení jednoho manuálu nebo šel operovat po dvoudenním školení. U obchodování na burze si to ale málokdo uvědomuje. Znalosti a zkušenost jsou nenahraditelné a jsou nutnou podmínkou pro úspěch na burze.
    Štěpán Pírko
Děkujeme za vaše dotazy a těšíme se na další online diskuze.
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.