Online diskuse: Jiří Salač online

Foto Jiří Salač
Jiří Salač
Jiří Salač vystudoval právnickou fakultu Univerzity Karlovy a poté pokračoval ve studiu v Německu, kde získal titul LL.M. Od roku 2003 působí v mezinárodní advokátní kanceláři DLA Piper Prague LLP, od roku 2006 pak jako advokát. Jiří se zaměřuje především na oblast obchodního a pracovního práva, dále pak na stavební právo a právo nemovitostí.

Téma chatu: Platební neschopnost a restrukturalizace

Zadávání otázek

Zadávání otázek skončilo 30.06.2009 14:10.
  • 1. Otázka od onyxPřed týdnem jsem zjistil, že proti mně bylo zahájeno insolvenční řízení. Existuje nějaký způsob, jak projevit dobrou vůli a zmírnit soudní dopady?

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Dobrý den,přepokládám, že nejste schopen uhradit Vaše splatné závazky. V případě, že nejste podnikatelem, můžete požádat do 30 dnů ode dne, kdy Vám byl doručen insolvenční návrh o povolení oddlužení. Proces oddlužení umožňuje, aby dlužník byl osvobozen od nesplacených závazků poté, co po dobu pěti let splácel své závazky dle schváleného splátkového kalendáře (na věřitele je odváděna podstatná část všech příjmů dlužníka) a dodržel další zákonné povinnosti. Je třeba však upozornit na to, že oddlužení lze nelze povolit vždy, ale jen za splnění určitých podmínek. Pokud se jedná o řízení proti podnikateli, není oddlužení možné, a pokud nedosáhnete mimosoudní dohody s Vašimi věřiteli (tito mohou vzít insolvenční návrh zpět), nastává standardní průběh insolvenčního řízení. V jeho průběhu jste povinen poskytnout soudu a správci veškerou potřebnou součinnost a dodržovat další zákonné povinnosti. Jak soud tak správce postupuje dle zákonných podmínek a v podstatě nemá možnost zohlednit Vaši případnou „dobrou vůli“ tak, že by postupoval mírněji.
    Jiří Salač
  • 2. Otázka od kamilaDobrý den mam dotaz zdědili jsme pozemek kde vazne zastavní právo jsme 5 vlastníku a tuto zastavu udělala teta nikoliv my chceme pozemek prodat ale bylo nam řečeno že k vuli tety to nelze ani prodat ani rozparcelovat na lv jsme zapsani všichni vlastnici ale povinna uhradit dluh je teta poradite mi co mame dělat?děkuji kamila

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Předpokládám, že Vaše teta byla jediným vlastníkem pozemku, zastavila jej na zajištění svých závazků. Pokud nedošlo k uhrazení těchto závazků, zástavní věřitel má kdykoliv právo požádat o prodej zastaveného pozemku, přičemž poté obdrží částku ze zpeněžení odpovídající své pohledávce. Samotná existence zástavy prodeji nebrání, vzhledem k výše uvedeným okolnostem lze ale předpokládat, že se nenajde ochotný kupec. Vyhnout se účinkům zástavy pozemku není možné ani „rozparcelováním“. Zástavní právo k pozemku lze „odstranit“ zaplacením zajištěného závazku.
    Jiří Salač
  • 3. Otázka od petruškadobrý den, jsem třetinovým vlastníkem loučky hned na kraji vesnice, prý se nechystá přeměna územního plánu na stavební pozemek a louku chce někdo koupit. lze si nějak smluvně pojistit dorovnání ceny, pokud dejme tomu do tří let po prodeji se louka změní na stavební pozemek a jeho cena bude nesrovnatelně vyšší?

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Kupní cena musí být dle požadavků práva určitá ke dni uzavření kupní smlouvy. S ohledem na to se tedy jeví určitá dohoda o budoucí změně kupní ceny jako velmi riskantní, neboť by mohla být soudem určena jako neplatná. Teoreticky by bylo možné uvažovat o jiném schématu plateb oddělených od kupní ceny, avšak toto musí být zkonzultováno s advokátem s ohledem na konkrétní okolností tak, aby dané ujednání nebylo v rozporu se zákonem.
    Jiří Salač
  • 4. Otázka od KnihovníkJak postupovat, pokud mi určitá osoba dluží peníze a již překročila dohodnutý termín a je to na hranici tří let - sepsat uznání dluhu? Dát vše neprodleně k soudu? Písemně vyzvat k uhrazení? ...Jaký je nejefektivnější postup?

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Samozřejmě všechny Vámi vyjmenované alternativy přicházejí v úvahu. Doporučujeme požádat o písemné uznání dluhu, které přeruší běh promlčecí lhůty. Pokud je obava, že ani tak nedojde k zaplacení, není důvod vyčkávat s podáním žaloby. Písemná upomínka je samozřejmě možná, avšak nestaví a ani nepřerušuje běh promlčecí doby a ani není podmínkou pro podání žaloby, proto se jeví jako nadbytečnou.
    Jiří Salač
  • 5. Otázka od VěřitelJak dlouho obvykle trvá soud s dlužníkem v Praze, jak rychle se dá získat exekuční výměr?

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Zde je nutné rozlišovat dvě fáze soudního řízení, a to nalézací a exekuční.Samotné řízení v nalézacím řízení (typicky např. na zaplacení dlužné částky) se dle naších zkušeností může protáhnout až na několik let, pokud by se jednalo o komplikovanější případ. V případě nároku „nesporného“ je možné rozhodnutí získat relativně rychle prostřednictvím tzv. zkráceného řízení, pokud je vydán platební rozkaz a není proti němu podán odpor.Pokud již bylo vydáno příslušné soudní rozhodnutí a toto rozhodnutí je vykonatelné, lze okamžitě podat příslušný návrh v exekučním řízení, který by měl skončit – v ideálním případě – vymožením dlužné částky. I exekuční řízení samotné se může protáhnout (též důsledkem obstrukcí dlužníka) na řadu měsíců i déle.
    Jiří Salač
  • 6. Otázka od PavelDobrý den, jak je možné, že Sky Europe zadržují v Paříži letadlo, když je v insolvenčním řízení? Mohli by ho zadržovat, pokud by tak učinili před vstupem do ochrany před věřiteli? Může se firma takto neoprávněně zadrženého letadla domoci exekucí?

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Otázka se bohužel netýká českého právního řádu, proto na ni nemohu poskytnout kvalifikovanou odpověď. Podle našich informací probíhá insolvenční řízení v případě společnosti Sky Europe dle slovenského práva.
    Jiří Salač
  • 7. Otázka od RadmilPo šesti letech jsem vyhrál soudní spor, ale osoba, která prohrála si během sporu změnila příjmení, takže se musel dělat opravný rozsudek (zdržení cca 5měsíců), pak nepřebírala poštu(další zdržení cca 3 měsíce než nabyl právní moc), a na katastru mezitím došlo v těchto 3 měsících k zápisu zástavního práva k bytu ve prospěch osoby, která údajně tomu člověku půjčila v roce 2006 peníze. Nic jiného tento člověk nevlastní. Pokud podám návrh na insolvenci, je tam pro mě jako věřitele s rozsudkem a exekučním příkazem nějaká ochranna lhůta, v které může insolvenční správce tuto zástavu zpochybnit a zrušit, protože byla účelová? Jinak jsem zjistil, že ten člověk má dluhy ve výši cca 20000000Kč.

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Předpokládám, že dlužník má více věřitelů, a tudíž jsou dány podmínky pro prohlášení konkursu (či pro rozhodnutí o jiném řešení úpadku). Insolvenční správce může za určitých podmínek podat tzv. odpůrčí žalobu, na jejímž základě může soud rozhodnout o tom, že určitý právní úkon, kterým došlo ke zkrácení možnosti uspokojení věřitelů, či k zvýhodnění některých věřitelů na úkor jiných.Zkracovacím a zvýhodňujícím právním úkonům lze obecně odporovat za podmínky, že byly učiněny v posledních 3 letech (pokud byly učiněny mezi osobami blízkými) anebo v posledním roku (pokud byly učiněny mezi jinými než blízkými osobami). Insolveční správce může podat odpůrčí žalobu ve lhůtě 1 roku ode dne, kdy nastaly účinky rozhodnutí o úpadku. Nepodá-li ji v této lhůtě, odpůrčí nárok zanikne.
    Jiří Salač
  • 8. Otázka od JiříPřeji dobrý den, mám pohledávku vůči fyzické osobě, která ode mne vylákala peníze.Proběhl soud, který kromě nepodmíněného odsouzení obžalovaného odsoudil, cituji:podle paragrafu 228 odst.1 trestního řádu byla uložena povinnost nahradit poškozenému škodu.Od té doby jsem dotyčného neviděl.Také mám podepsánu od dotyčného Dohodu o uznání dluhu(ověřenou notářem).Je způsob jak získat zpět legálně peníze?Případně na koho se obrátit?Děkuji za odpověď jednak ve formě notářského zápisu, a

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Předpokládám, že rozhodnutí soudu v trestním řízení je již pravomocné a vykonatelné. V takovém případě je tzv. exekučním titulem a Vy jako oprávněný můžete podat příslušný návrh na to, aby byla pohledávka autoritativně vymožena. Takovým návrhem je buď návrh na soudní výkon rozhodnutí (tj. soudní exekuce) nebo návrh na zahájení výkonu exekuce (tj. exekuce prováděná soukromým exekutorem). Je třeba mít na paměti, že i takový nárok je promlčitelný (v tomto případě se promlčuje v desetileté lhůtě od vydání rozhodnutí, neboť se jedná o nárok přiznaný pravomocným rozhodnutím soudu). Proto je třeba příslušný návrh podat včas.
    Jiří Salač
  • 9. Otázka od ZvědavecDobrý den, mě by zajímalo, jaká jste společnost, jaký je váš obvyklý klient, jaké jsou ceny právnických služeb průměrně a jaké vaše? Děkuji.

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Pro zvídavého účastníka chatu mohu samozřejmě poskytnout příslušné informace ohledně naší kanceláře, přestože se otázka ne zcela týká dnešního tématu. DLA Piper je jednou z největších advokátních kanceláří na světě (se sítí 67 poboček v 29 zemích Evropy, Asie, Blízkého Východu a ve Spojených státech amerických). Pražská kancelář DLA Piper byla otevřena v roce 1992 a její tým tvoří v současné době 20 právníků. Našimi klienty jsou především mezinárodní společnosti, které podnikají v ČR, či jejich české dceřiné společnosti a též státní správa. Naše služby poskytujeme za ceny obvykle účtované srovnatelnými advokátními kancelářemi na českém trhu.
    Jiří Salač
  • 10. Otázka od zaměstnanecjestli se nemýlím, tak od 1/1/2008 platí nový zákoník práce. když jsem dostal výpověď pro nadbytečnost 15/12/2007, na jaké odstupné jsem měl nárok a kdy končí možnost s tím něco udělat?

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Vzhledem k tomu, že se otázka netýká dnešního tématu, musím bohužel odkázat na podobný chat, pokud bude pořádán na téma pracovní právo, či na některého z kolegů advokátů.
    Jiří Salač
  • 11. Otázka od zaměstnanecnetýká se dnešního tématu, ale v profilu píšete i o pracovním právu. zástavy a pozemky také nebyly dnešní téma a byl jste ochoten odpovědět.

    Foto Jiří Salač
    Odpověď: Připoštím Vaše argumenty (byť jen částečně) ... Vzhledem k tomu, že nový zákoník práce platí od 1.1.2007, řídí se dle něj i otázka Vašeho odstupného. Proto byste měl mít nárok na odstupné ve výši trojnásobku Vašeho průměrného výdělku.Žalovat na neplatnost výpovědi lze zásadně jen ve lhůtě 2 měsíců od uplynutí výpovědní lhůty.Pokud byste chtěl sporovat pouze výši odstupného (a ne výpoveď jako takovou), máte možnost žalovat zaměstnavatele na zaplacení dlužného odstupného v obecné tříleté promlčecí lhůtě.
    Jiří Salač
Děkujeme za vaše dotazy a těšíme se na další online diskuze.
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.