Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.07.2004 09:15:42

Inflace v červnu mírně rostla o 0,2%

Spotřebitelské ceny mírně rostly
Indexy spotřebitelských cen - inflace - červen 2004


Meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,2 % ovlivnilo zejména zvýšení sezónních cen dovolených v zahraničí i tuzemsku o 4,5 %. Na růst cenové hladiny působilo i další zvýšení cen tabákových výrobků o 2,0 %, u kterých ještě v červnu rostly ceny v důsledku lednové změny spotřební daně. Ve zdravotnictví se zvýšily ceny léčiv o 0,6 %. Ve veřejném stravování vzrostly ceny jídel v restauracích o 0,4 % a v závodních jídelnách o 0,6 %. Růst cen v oddíle ostatní zboží a služby způsobilo zvýšení cen finančních služeb o 5,3 %. Cenová hladina potravin a nealkoholických nápojů (po poklesu v květnu) se v červnu meziměsíčně nezměnila. Tento vývoj byl výsledkem oboustranných cenových pohybů jednotlivých druhů potravin. Vyšší byly zejména ceny jižního ovoce o 8,1 %, vepřového masa o 1,7 %, rýže o 1,6 %, cukru o 2,1 %. Snížení zaznamenaly zejména ceny vajec o 5,3 %, ovoce mírného pásma o 4,2 % a čerstvé zeleniny o 4,9 %. Ceny brambor (které obvykle v červnu výrazně vzrostly vlivem přechodu nabídky trhu ze starých na rané brambory) se zvýšily pouze o 2,6 %. Pokles cen dopravy způsobilo hlavně snížení cen ojetých automobilů o 4,1 %. Růst cen pohonných hmot výrazně zpomalil na 0,4 % (z 5,7 % v květnu). Ceny zboží úhrnem zůstaly nezměněny, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,6 %.

V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny o 2,9 %, což je o 0,2 procentního bodu více než v květnu. Rychleji rostly ceny ve většině oddílů spotřebního koše. Největší zrychlení nastalo u cen v oddíle rekreace a kultura, kde vzrostly ceny dovolených o 2,2 % (v květnu pokles o 1,3 %) a ceny novin a časopisů o 6,1 %. Zrychlení meziročního růstu pokračovalo u alkoholických nápojů a tabáku v důsledku vyšších cen tabákových výrobků o 7,5 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly ceny finančních služeb vyšší o 15,9 % a služeb osobní péče o 18,0 %. Naopak další výrazné zpomalení meziročního růstu zaznamenaly ceny potravin a nealkoholických nápojů především v důsledku vývoje cen brambor, které byly v červnu o 20,4 % nižší (na rozdíl od května, kdy byly meziročně vyšší o 56,6 %). Prohloubil se meziroční pokles cen čerstvé zeleniny na 14,8 % a ceny ovoce mírného pásma klesly o 7,6 %. Ceny pekárenských výrobků a obilovin byly vyšší o 12,9 %, vepřového masa o 7,8 %, mléka, sýrů, vajec v průměru o 5,1 %, olejů a tuků o 4,2 %. Pokles zaznamenaly ceny domácích spotřebičů, pracích prostředků, jízdních kol, mobilních telefonů, elektronických zařízení pro příjem, záznam a reprodukci obrazu i zvuku. Úhrnem vzrostly ceny zboží o 1,2 % a ceny služeb o 5,8 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 1,4 %, což představuje další zrychlení o 0,2 procentního bodu.

V ČR zrychlil meziroční růst harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) v červnu na 2,7 % (z 2,6 % v květnu). Meziroční přírůstek průměrného HICP 25 členských zemí EU dosáhl v květnu podle předběžných údajů Eurostatu 2,4 %, což znamená ve srovnání s dubnem zrychlení o 0,4 procentního bodu. Zrychlení meziročního růstu se projevilo u většiny zemí EU. Nejvíce vzrostly ceny na Slovensku (o 8,2 %), zatímco ve Finsku byly o 0,1 % nižší než v květnu 2003. Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za červen 2004 je 2,4 %, jak uvedl Eurostat.

Analýza ČSÚ - Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 2. čtvrtletí 2004

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688