Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  16.06.2004 10:08:31

LNM a US Steel vyjadřují zklamaání nad privatizací Krovojrogu

SPOLEČNOSTI LNM HOLDINGS N.V. A U. S. STEEL

VYJÁDŘILY ZNEPOKOJENÍ NAD PRIVATIZACÍ OCELÁREN KRIVOROŽSTAL

 

15. června  2004Skupina LNM, druhý největší světový a nejglobálnější výrobce oceli, a United States Steel Corporation (“U. S. Steel”), šestý největší světový výrobce oceli, dnes vyjádřili rozčarování nad výsledky tendru pro privatizaci důlního a hutního komplexu Krivorožstal v Krivém Rogu, kdy byla jako vítěz oznámena společnost Investiční a hutní unie.

 

Konsorcium LNM – U. S. Steel vyzývá ukrajinského prezidenta a ministerského předsedu, aby nechali prošetřit výběrové řízení, a to z toho důvodu, že vítězná nabídka má hodnotu 4,26 miliardy ukrajinských hřiven a je tudíž podstatně nižší než nabídka, s jakou přišlo konsorcium LNM – U. S. Steel.

 

Konsorcium LNM – U. S. Steel nabídlo velmi vysokou sumu v celkové hodnotě 14,31 miliardy hřiven (2,7 miliardy amerických dolarů)

 

Tato nabídka zahrnovala 7,95 miliardy hřiven (1,501 miliardy dolarů) za 93procentní podíl plus dalších 6,36 miliardy hřiven (1,2 miliardy USD) na implementaci programu kapitálových výdajů. Nabídka podaná konsorciem LNM – U. S. Steel tak několikanásobně převyšuje vítěznou nabídku ve výši 4,26 miliardy.

 

Nabídka konsorcia obsahovala i závazky vůči sociální politice a ochraně životního prostředí. Konsorcium LNM – U. S. Steel bylo ochotno zaručit stávající počet pracovních míst a jasně deklarovalo svůj závazek udržet a zlepšit sociální soulad v závodě, přičemž v této oblasti splnilo všechny podmínky výběrového řízení.

 

Mezi dalšími klíčovými prvky nabídky LNM – U. S. Steel a navrhovaného plánu rozvoje lze nalézt následující:

 

  • Dosáhnout produkce oceli přesahující 11 milionů tun
  • Zpřístupnit Krivorožstalu světové trhy
  • Zvýšit dodávky na místní trh
  • Zajistit shodu se standardy EU v oblasti životního prostředí
  • Vybudovat silnou kapacitu v oblasti plochých produktů
  • Závazek nakupovat domácí ukrajinské suroviny včetně rudy a koksu 

 

Společnosti LNM a U. S. Steel se domnívají, že jejich nabídka – společně s kombinovanou finanční silou obou firem, zkušenostmi v oboru a bezkonkurenčními výsledky z již uskutečněných privatizací – nabízí jedinečnou příležitost pro ukrajinskou ekonomiku i ocelářský průmysl. Navíc finanční nabídka skutečně odráží tržní cenu aktiv a výrazně převyžuje všechny ostatní zveřejněné nabídky na privatizaci Krivorožstalu.

 

Konsorcium vyjadřuje zklamání nad tím, že se ukrajinský Fond národního majetku rozhodl tuto příležitost ignorovat a je přesvědčeno, že Ukrajina promarnila velkou příležitost, když v podstatě vyloučila zahraniční zájemce z privatizace Krivorožstalu.    

 

Úspěšná privatizace by měla vycházet z ekonomiky a tím, že byla privatizace takto omezena, se ukrajinská ekonomika připravila o skutečně konkurenční výběrové řízení, jež by poskytlo značné investice pro další rozvoj země. 

 

Navzdory prohlášení ukrajinského Fondu národního majektu, že Krivorožstal bude privatizován do rukou Investiční a hutní unie, LNM a U. S. Steel pevně věří v životaschopnost firmy, jež za náležitých investic a správného vedení bude prosperovat a bude pozorná vůči obchodním příležitostem, na nichž by se mohlo podílet i konsorcium.

 

Společnosti LNM a U. S. Steel mají kombinovanou celkovou globální produkci více než 60 milionů tun oceli a více než 20 milionů tun koksu. Společnost U. S. Steel má prominentní postavení ve střední a východní Evropě, kde úspěšně privatizovala firmy U. S. Steel Košice na Slovensku a U. S. Steel Balkan v Srbsku. LNM má v tomto regionu dominantní postavení s produkcí 14 milionů tun oceli a vlastní firmy Ispat Sidex v Rumunsku, Ispat Nová huť v České republice a Ispat Polska Stal v Polsku. LNM a U. S. Steel rovněž patří mezi největší obchodní partnery Ukrajiny a společně v zemi utratí ročně více než 1 miliardu amerických dolarů.

 

 

LNM Group je druhým největším světovým producentem oceli s výrobními závody ve 13 zemích světa. Odhady celkového objemu výroby v roce 2004 překračují 42 milionů tun, odhady tržeb se pohybují nad 15 miliardami dolarů. Celá skupina, včetně LNM Holdings N.V. a Ispat International N.V. má přibližně 150 tisíc zaměstnanců po celém světě a pracují pro ni zástupci více než 45 národností. Společnost Ispat International N.V. je obchodována na newyorské a amsterodamské burze („IST“).

 

LNM Holdings N.V. má ocelářské aktivity v PolskuKazachstánu, Rumunsku, Alžírsku, České republice a Jihoafrické republice. Významné synergické efekty pro společnost plynou z její  vazby na Ispat International N.V., která vlastní moderní a vysoce efektivní ocelářské provozy ve Spojených státech, Kanadě, Mexiku, na Trinidadu a Tobago, v Německu a ve Francii, produkující vysoce kvalitní ocel pro nejnáročnější trhy.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688