Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  15.06.2004 08:36:34

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004)


Minulý týden prožily světové akciové trhy růstové období. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden s kladnýmivýsledky. Největší zisk si připsal Dow Jones industrials následovaný Standard & Poor’s 500. Technologický Nasdaq Composite vzrostl o něco více jak 1%. Ještě více vzrostly trhy v Asii. Kvůli pátečnímu pohřbu bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana byly v pátek všechny burzyUSA zavřeny. Týden byl zahájen výrazným pondělním rally. Po zbytek týdne se již indexy na svých hodnotách udržely.

 

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísel bylo uplynulý týden velmi málo. Navíc kvůli pátečnímu pohřbu Ronalda Reagana byly některé z nich přeloženy na příští týden.

Importní ceny, které nezahrnují cenu ropy vzrostly v květnu meziměsíčně o 0,4% ve srovnání s růstem o 0,3% v předchozím měsíci, zatímco exportní ceny vzrostly o 0,2% ve srovnání s růstem o 0,4% v dubnu.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 12 tisíc a dosáhl hodnoty 352 tisíc. Ekonomové přitom očekávali pokles na 335 tisíc.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Firmy Microsoft a SAP AG prozradily, že nedávno vedly rozhovory o fúzi. Wall Street Journal sdělil, že tyto rozhovory byly „signálem jak pomalý růst trhu firemního softwaru tlačí staré nepřátele k tomu, aby spojili své síly, i když bojují o stejné zákazníky.“ Microsoft sdělil, že přistoupil k rozhovorům s tímto německým softwarovým gigantem na konci minulého roku. Rozhovory skončily na jaře a nyní obě společnosti sdělily, že v diskusi nehodlají pokračovat. Převzetí SAP firmou Microsoft by bylo jedním z největších obchodů v softwarovém sektoru, neboť tržní kapitalizace SAP je 51 miliard dolarů.

Firma Texas Instruments sdělila, že široká poptávka po polovodičových produktech by mohla zvýšit zisk na horní hranici předchozího očekávání. Největší dodavatel čipů do mobilních telefonů také zúžil pásmo očekávaných tržeb. TI nyní očekává, že zisk v druhém čtvrtletí bude mezi 24 a 26 centy na akcii a tržby v rozmezí 3,17 a 3,29 miliardy dolarů.

Nový výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Rodrigo Rato neočekává, že by vyšší ceny ropy poranily globální ekonomiku. MMF nebude v žádném případě snižovat svou předpověď globálního růstu v letošním roce o 4,6%, navzdory faktu, že ceny ropy jsou o 5 dolarů vyšší, než používali ekonomové při svých projekcích. Rato sdělil, že negativní vliv vyšších cen ropy bude kompenzovat silnější poptávka. Příští týden Rato navštíví Čínu a Japonsko, aby přezkoumal asijskou ekonomiku. Rato řekl, že MMF nevidí žádné známky inflaceamerické ekonomice a očekává že FED bude zvyšovat úrokové sazby postupně.

Předseda největší ropné společnosti světa Exxon Mobil sdělil, že USA se nemohou vyhnout výrazné závislosti na ropě a zemním plynu z Blízkého východu. Lee Raymond sice řekl, že země by měla těžit více a hledat další dodavatele ze zahraničí, ale zároveň poznamenal, že polovina světových prokázaných rezerv je v oblasti Blízkého východu (20% v samotné Saudské Arábii). Alternativní zdroje jsou podle něj zatím příliš drahé.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve čtvrtek oznámila, že poptávka po ropě roste nejrychlejším tempem za posledních 24 let. IEA zvýšila svou předpověď poptávky v tomto roce o 360 tisíc barelů denně, když citovala rostoucí poptávku v USA, Brazílii, Indii a Číně. Dalé sdělila, že i přes zvýšení těžby OPECu stále existuje nedostatek nabídky ropy.

Podle Alana Greenspana bude nárůst úrokových sazeb pravděpodobně mírný, ale centrální banka je připravena udělat to, co je potřeba v boji proti inflaci. „Finanční trhy se jeví jako připravené na vyšší úrokové sazby, na rozdíl od roku 1994,“ řekl Greenspan ve své řeči. Greenspan dále sdělil, že se objevují znaky návratu cenové síly podniků a že nebezpečí deflace je zažehnáno. Nákladové tlaky jsou podle Greenspana „relativně utlumené“. Nárůstcenách energií je znepokojujícím elementem, který by mohl způsobit růst inflace, pokud by vysoké ceny přetrvávaly.

Analytik Anthony Rizzuto z Bear Stearns zvýšil rating akciím hliníkového giganta Alcoa z „peer perform“ na „outperform“ na základě mínění, že střednědobý výhled trhu s hliníkem je mnohem příznivější, než je tomu u ostatních kovů, jako jsou měď a nikl. Rizzuto si dále myslí, že výhled růstu u firmy Alcoa je podstatně lepší, než je tomu u kanadského rivala Alcan.

Tržní podíl vedoucího výrobce mobilních telefonů Nokia klesl v prvním čtvrtletí letošního roku z 34,6% v prvním čtvrtletí roku 2003 na 28,9%. Nokia podobně jako ostatní výrobci zaznamenali nárůst tržní poptávky. Celosvětové prodeje mobilních telefonů dosáhly v Q1 153 milionů kusů, což představuje meziroční nárůst o 34%. Prodeje Nokie vzrostly meziročně o 5 milionů kusů. Analytici nyní věří, že celkové prodeje překročí v tomto roce hranici 600 milionů kusů. Všechni ostatní výrobci mobilů meziročně tržní podíl získali: Motorola z 14,7% na 16,4%, Samsung z 10,8% na 12,5% a Siemens z 7,6% na 8%. Nokia utrpěla pokles tržního podílů kvůli sníženým prodejům v Západní Evropě a Severní Americe. Dramatický pokles tržního podílu Nokie je výsledkem slabého výrobkového portfolia a rozhodnutí operátorů v západní Evropě nabízet více telefonů od konkurentů Nokie.

Každý čtvrtý občan nejlidnatější země světa bude mít na konci tohoto roku mobilní telefon. Agentura AFX sdělila, že na konci roku bude mít mobilní telefon 24,5% obyvatel Číny, což představuje 320 milionů uživatelů. Během prvních čtyř měsíců přibylo 27,1 milionů vlastníků mobilních telefonů, přičemž celkový počet uživatelů je nyní 295,8 milionů. Mobilní telefony čítají asi jednu polovinu operativních příjmů čínského telekomunikačního průmyslu a spolu s sms zprávami a bezdrátovými internetovými službami a jsou jedním z nejrychleji rostoucích sektorů.

Analytik Ronald Tadross z Banc of America zvýšil předpověď zisku největšího světového výrobce automobilů General Motors a zároveň zvýšil cílovou cenu akcií. Nyní očekává, že zisk dosáhne v tomto roce 8,20 dolarů na akcii, oproti předchozímu odhadu 7,50 dolarů. Tadross zvýšil cílovou cenu člena Dow 30 z 51 na 53 dolarů a potvrdil rating „neutral“.

Firma General Motors oznámila plán investovat v příštích třech letech 3 miliardy dolarůČíně, aby více jak zdvojnásobila produkci v této zemi, kde se v minulém roce prodeje automobilů zdvojnásobily. Navzdory čínským plánům o zpomalení růstu ekonomiky jsou světové automobilky připraveny bojovat o získání podílů na tomto silně rostoucím trhu. V současné době má s 33% největší podíl Volkswagen následovaný GM s podílem 19%.

CEO společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorina sdělila, že firma očekává v nejbližších třech letech meziroční nárůst zisku na akcii o 20%.

Oppenheimer zvýšil rating akciím farmaceutické firmy Bristol-Myers Squibb z „sell“ na „neutral“, když jako důvod uvedl pozitivní krátkodobý výhled. Deutsche Bank naopak zvýšila rating akciím firmy Guidant z „hold“ na „buy“.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu panoval na komoditních trzích relativní klid. Cena ropy za celý týden nezaznamenala prakticky žádnou změnu. V úterý sice klesla až k hranici 37 dolarů za barel, ale ve čtvrtek opět vzrostla. Ceny ostatních komodit mírně klesly. Na devizových trzích došlo k mírnému posílení amerického dolaru vůči euru, britské libře i japonskému yenu. Výnosy z desetiletých dluhopisů vzrostly z 4,77% na 4,80%.

 

 

Zprávy ze světa

 

Japonská vláda revidovala růst HDP v prvním čtvrtletí z anualizované hodnoty 5,6% na 6,1%. Mezičtvrtletně vzrostl HDP v Q1 o 1,5%. Revize byla způsobena zejména nárůstem soukromých zásob, které přispěly k růstu 2 procentními body, ve srovnání s 0,9 procentními body v předchozích odhadech. Nová čísla dávají poněkud odlišný obrázek o japonské ekonomice. Co je zajímavé, je fakt, že dobrý nárůst v soukromých zásobách, které doposud byly v této fázi cyklu potlačeny, naznačují, že obnovení zásob by mohlo být nastartováno. Ale vláda nečekaně snížila růst soukromé kapitálové výdaje, což zvýšilo obavy o tom, že jeden z motorů obnovení ekonomického růstu nemusí být tak silný, jak se očekávalo. Nárůst kapitálových výdajů byl revidován z 2,4% na 1,7%, navzdory nedávným pozitivním datům, které vedly mnoho ekonomů k očekávání revize směrem nahoru. Minulý týden Ministerstvo financí oznámilo, že kapitálové výdaje japonských společností vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 10,2%, což je největší nárůst za posledních 7 let. Podle ekonomů však celkově zpráva o HDP zachovává japonskou ekonomiku na pozitivní cestě.

Bank of England přistoupila ke zvýšení své klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,5%, aby zabránila inflaci.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.06.2004Proventus Finance - souhrn 15.6. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688