Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.06.2004 10:28:06

Pokračuje výrazný růst cen železa a oceli

Pokračoval výrazný růst cen železa a oceli
Indexy cen dovozu a vývozu - duben, květen 2004

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR
Duben 2004

Meziměsíční srovnání:
- Dovozní i vývozní ceny se v dubnu zvýšily o 0,2 %, resp. o 0,4 %, a rostly tedy již pátý měsíc. Růst cen byl tak v obou případech o 0,8 procentního bodu nižší než v březnu. Výše cen byla opět ovlivněna i vývojem kurzu koruny vůči hlavním zahraničním měnám, především pak k euru a dolaru. Růst vývozních cen byl znovu vyšší než cen dovozních a směnné relace tak opět dosáhly příznivých hodnot.

V dovozu již druhý měsíc nejvíce rostly ceny nerostných paliv (o 3,4 %, zejména ropy). Tento růst byl plně v souladu s cenovým vývojem na světových komoditních burzách. Společně se zvýšením cen polotovarů o 0,3 % měl také nejvýznamnější vliv na zvýšení celkového indexu cen dovozu. Ceny ostatních surovin po poměrně rychlém růstu v předchozích dvou měsících, především z důvodu zvýšení cen šrotu, rostly v dubnu již jen o 0,4 %. Naopak o 0,3 % se po čtyřech měsících růstu snížily dovozní ceny strojů a dopravních prostředků.

Ve vývozu se nejvíce zvýšily ceny polotovarů o 2,6 % (hlavně o 7,9 % ceny železa a oceli, dále kovových výrobků, kde se v porovnání s cenami dovozu projevil s určitým časovým zpožděním vliv zvýšení ceny vstupů, tedy především šrotu). Tento růst měl zároveň i nejvýraznější vliv na růst celkového indexu cen vývozu. Nejvíce se snížily vývozní ceny ostatních surovin (o 0,9 %, zejména rud kovů a kovového odpadu, kde po prudkém cenovém růstu zejména v únoru a březnu došlo v dubnu již k poklesu cen primárních surovin). Naopak největší vliv na snížení růstu celkového indexu cen vývozu měl pokles cen strojů a dopravních prostředků (o 0,4 %, především strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu a silničních vozidel, v obou případech však zejména z důvodu vývoje kurzu koruny vůči hlavním zahraničním měnám, především pak k euru). Jednalo se zároveň o první cenový pokles této skupiny od října roku 2003.

- Směnné relace dosáhly již třetí měsíc za sebou hodnoty 100,2 % a byly tak pozitivní již osmý měsíc v řadě. Nejvyšší byla tato hodnota již druhý měsíc u polotovarů 102,3 %, zejména pak u kovových výrobků. Nepříznivé byly směnné relace především u nerostných paliv a ostatních surovin (96,8 %, resp. 98,7 %). Směnné relace u strojů a dopravních prostředků činily 99,9 % a dosáhly tak nepříznivé hodnoty poprvé od června roku 2003.

Meziroční srovnání:
- Dovozní ceny se zvýšily v dubnu o 1,6 %. Rostly tak již druhý měsíc a v porovnání s předchozím měsícem zvýšily svůj růst o 1,0 procentní bod. Nejvíce se zvýšily, jako ostatně každý měsíc již od prosince roku 2003, dovozní ceny surovin (o 7,9 %, od počátku roku 2004 zejména u rud kovů). Největší vliv na růst celkového indexu cen dovozu však měl stejně jako v březnu růst cen polotovarů o 4,4 %, zejména pak neželezných kovů a železa a oceli. Zvýšení cen těchto kovů je zároveň v souladu s jejich dlouhodobým cenovým růstem na světových komoditních burzách. Snížily se jen ceny strojů a dopravních prostředků (o 0,2 %, zejména zařízení k telekomunikaci a záznamu a reprodukci zvuku) a hotových výrobků o 0,4 %. Meziroční dovozní ceny strojů a dopravních prostředků klesají nepřetržitě již od listopadu roku 2000.

- Vývozní ceny stále pokračovaly v růstu již od dubna roku 2003. Ve všech významnějších sledovaných skupinách se již čtvrtý měsíc růst cen zrychloval. V dubnu vzrostly vývozní ceny o 3,7 % (nejvyšší cenový růst od března roku 2001), což bylo o 0,5 procentního bodu více než v březnu. Vývozní ceny byly opět ve vyšší míře než ceny dovozní ovlivněny vývojem kurzu koruny vůči hlavním zahraničním měnám, především pak k euru a dolaru. K nejvýraznějšímu cenovému růstu dochází již od listopadu roku 2003 u nerostných paliv (tentokrát o 11,2 %, zejména u elektřiny). Dominantní vliv na zvýšení celkového indexu cen vývozu však měl hlavně růst cen polotovarů o 7,2 % (zejména cen železa a oceli o 20,3 %) společně s růstem cen strojů a dopravních prostředků o 2,6 % (především kovozpracujících strojů). Klesly pouze ceny nápojů a tabáku o 9,3 %.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 102,1 %, což bylo o 0,5 procentního bodu méně než v březnu. Přesto jsou však celkové směnné relace příznivé již od dubna roku 2001. Nejvyšší jsou už od října roku 2003 ve skupině nerostných paliv, v dubnu roku 2004 dosáhly hodnoty 110,6 %. Dlouhodobě příznivé hodnoty byly také u strojů a dopravních prostředků a u hotových výrobků (102,8 %, resp. 102,3 %). Hodnota směnných relací u strojů a dopravních prostředků se v porovnání s březnem sice snížila o 0,1 procentního bodu, je však stále pozitivní již od května roku 2001 a má dlouhodobě nejvýznamnější vliv na příznivé celkové směnné relace. Nepříznivé hodnoty směnných relací byly z významnějších skupin především u ostatních surovin a chemikálií (94,0 %, resp. 98,4 %).

Index světových cen ČSÚ 1)
Květen 2004

Meziměsíčně:
- Světové ceny zahrnuté do indexu se v květnu v úhrnu výrazně zvýšily o 5,0 % a šlo tedy o nejvyšší meziměsíční růst od ledna roku 2003. Hlavním důvodem tohoto prudkého růstu bylo zvýšení ceny nejvýznamnější sledované komodity ropy Brent o 12,7 %. Byl to její nejvyšší cenový růst od prosince roku 2002, kdy začala být reálná hrozba válečného konfliktu v Iráku. V průběhu května roku 2004 se tak některé druhy ropy dostaly na svá maxima od října roku 1990, tedy od iráckého obsazení Kuvajtu. Důvodem zvýšení ceny ropy v květnu roku 2004 byla především vysoká poptávka v USA a Číně, zvýrazněná nízkým výkonem amerických rafinerií a nízkými zásobami pohonných hmot před nastávající motoristickou sezónou. Ceny ropy dále zvyšovalo napětí na Blízkém východě a zvýšená aktivita velkých spekulantů s ropou na burze. Tito postupně opouštěli obchodování s kovy, takže i z tohoto důvodu se jejich cena meziměsíčně snížila o 6,6 %. Ceny zemního plynu vzrostly jen o 0,7 %.

Meziročně:
- Světové ceny byly v květnu v úhrnu vyšší o 19,3 %, což bylo o 5,4 procentního bodu více než v dubnu a zároveň se jednalo o nejvyšší meziroční růst od března roku 2003. Nejvýraznějším vlivem, působícím na růst celkového indexu, bylo významné zvýšení cen ropy Brent o 46,6 %, což bylo nejvyšší meziroční cenové zvýšení této komodity od února roku 2003. Tehdy byla cena ropy vysoká v očekávání válečného konfliktu v Iráku a zároveň byla nízká cenová základna v únoru 2002 z důvodu poklesu zájmu o leteckou dopravu po teroristických útocích v USA v září roku 2001. Důvodem vysokého meziročního zvýšení ceny ropy v květnu roku 2004 bylo nejen její prudké zvýšení v tomto období, ale i nízká cena v květnu roku 2003, kdy cena po prvních teroristických útocích sice rostla, avšak přesto se ještě udržovala na nízké úrovni po poměrně rychlém ukončení válečného konfliktu v Iráku. Ceny kovů vzrostly o 27,8 %, tedy stále ještě nadprůměrně, avšak v porovnání s dubnem byl tento růst o 15,9 procentního bodu nižší. Svůj vysoký růst si udržovaly ceny kaučuku a dřeva, naopak se snížily ceny zemního plynu o 2,3 %.


1) Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.

Zdroj:ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688