Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  30.04.2004 11:51:07

ČEZ v prvním čtvrtletí vytvořil zisk 1,6 mld. Kč



Čistého zisku ve výši 1,634 miliardy korun dosáhla v prvním čtvrtletí energetická společnost ČEZ. Oproti stejnému období roku 2003 zisk klesl o 28 procent. Výnosy ČEZ se naopak zvýšily o 27 procent na 18,365 miliardy korun, z toho tržby za prodej elektřiny rostly o 25,9 procenta na 16,301 miliardy korun. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval finanční ředitel ČEZ David Svojitka.

Podle jeho slov ale letošní výsledek zkreslilo jednorázové zaúčtování reálné hodnoty derivátů, které čistý zisk snížily o 1,1 miliardy korun. "Rozdíl vznikl změnou legislativy u účtování derivátů," dodal Svojitka. Provozní zisk meziročně narostl o 47,7 procenta na 4,535 miliardy korun. Ztráta z finanční činnosti se naopak prohloubila z 291 milionů korun v loňském lednu až březnu na 944 milionů korun letos. Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Martin Roman zmínil, že průměrná prodejní cena elektřiny oproti prvnímu čtvrtletí roku 2003 narostla o 11,5 procenta. "Prodejní ceny v tuzemsku meziročně vzrostly o pět procent, u vyvážené elektřiny nárůst dosáhl 31 procent," zmínil Roman.

Společnost ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila výrobu elektřiny o 5,5 procenta na 16,42 miliardy kilowatthodin. Vývoz klesl o 23 procent na 3,2 miliardy kWh. Podle slov ředitele ČEZ pro strategický rozvoj Petra Vobořila ale část letošních vývozů proběhla přes třetí subjekty. Ostatní české společnosti totiž navýšily export z 261 milionů na 883 milionů kilowatthodin, ačkoli výroba u ostatních subjektů stagnovala. Ve skutečnosti tak vývoz elektřiny z ČEZ podle Vobořila klesl meziročně pouze o 300 milionů kilowatthodin, čili o sedm procent. Bilanční suma společnosti ČEZ stagnovala během prvního čtvrtletí na úrovni 218 miliard korun. Základní kapitál zůstal na úrovni 59,2 miliardy korun, nerozdělené zisky od počátku ledna do konce března narostly o 1,7 miliardy na 71,9 miliardy korun. Rezervy ČEZ se zvýšily o 0,7 miliardy na 18,9 miliardy korun, objem emitovaných dluhopisů narostl o 0,6 miliardy na 23,2 miliardy korun. Objem čerpaných bankovních úvěrů se naopak snížil z 13,6 miliardy na 11,3 miliardy korun.

ČEZ je se 73procentním podílem největším výrobcem elektřiny v České republice. Loni vykázal nekonsolidovaný čistý zisk 13,93 miliardy korun, provozní zisk 8,62 miliardy a celkové tržby 54,55 miliardy korun. ČEZ ovládá pět z osmi regionálních distributorů elektřiny v ČR. Celkem 67,6 procenta akcií ČEZ vlastní stát, zbytek drží finanční a drobní investoři.

-dtr-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688