Antonín Foller
(Kurzy.cz)
Z domova  |  19.02.2004 09:52:09

Telecom, Eurotel, rychlé ADSL a CDMA-450 - o co tu vlastně kráčí?

    Poslední dobou probleskují internetovými a papírovými médii zprávy o nově budované, nyní spíše pozastavené datové síti Eurotelu v pásmu 450MHz. Pokusím se podívat na podstatu problému.
 
    Česká republika je v rozvoji připojení internetu do domácností dva až tři roky pozadu za rozvinutým světem. Přitom tento trh má velikost okolo 5-10 miliard korun ročně, takže si na něj brousí zuby mnozí. Když začal Eurotel v počátku minulého roku nabízet neomezené připojení k internetu přes svoji mobilní síť, bylo jasné, že to není konečný krok. Data získaná z GPRS provozu, celoplošná přesná statistika "nedostatku internetového připojení" domácností ale i drobných firem může být na velmi málo nasyceném trhu k nezaplacení.
     Kupodivu se nepotrvdily původní obavy z rychlého přetížení sítě Eurotelu - přestože má síť nyní okolo 50000 uživatelů paušálního programu a několik desítek tisíc s dalšími datovými programy a mnoho uživatelů, kteří dokonce stahují filmy (t.j. stovky megabajtů po připojení o rychlosti 4-6kB/s s dobou stahování několik dní).
 
    Na stejném písečku však hrabe i Český telecom se svým dial-up a ADSL připojením. Z obou technických způsobů dostává Telecom 80-90% přímých výnosů od klientů (za realizaci tzv. "poslední míle"), zbylých 10-20% zůstane na realizaci internetové konektivity. Jakýkoliv nový způsob "poslední míle" je tedy přímým ohrožením dominance Českého telecomu na tomto trhu. A tímto ohrožením byl právě i nedávno (po)zastavený projekt "CDMA-450".
    Jak již bylo řečeno, Eurotel mohl mít ze statistiky provozu "data nonstop" přesný, kvalitní a efektivní plán nasazení nové technologie. Pokud se podíváme na vývoj ADSL Telecomu a "data nonstop" Eurotelu, tak Eurotel byl schopen s nepříliš rychlou službou GPRS za osm měsíců ukrojit z trhu (o velikosti 5-10 miliard) asi 8%, zatímco Telecom se svým výrazně "kvalitnějším" ADSL připojením, které je na trhu ještě o dva měsíce déle, jen necelou polovinu toho, co Eurotel!
 
    Pokud by tedy Eurotel nasadil technologii schopnou přivést na "poslední míli" stejně "kvalitní" internet jako ADSL (či dokonce o kus "kvalitnější"), rychle by Telecomu vypálil rybník. Lze předpokládat, že během roku by byl Eurotel schopen obsadit asi 20% trhu poslední míle, nárusty dalších let by byly podobné.
    Za zmínku stojí i náklady na realizaci poslední míle. Zatímco Eurotel by byl zřejmě schopen realizovat "poslední míli" celoplošně podle odhadů za přibližně 400 miliónů korun (MF Dnes) s velmi efektivním a cíleným rozjezdem, náklady na ADSL do všech ústředen Telecom odhaduje na téměř 5 miliard (více jak desetinásobek) - ale ani tím nepokryje Telecom domácnosti celoplošně, navíc půjde "naslepo", často do míst, kde už je nabídka připojení poslední míle vysoká (velká města).   
   
    Telecomu zřejmě nějakou dobu trvalo, než pochopil závažnost situace, ale pak nastalo okamžité řešení - (po)zastavení projektu rychlého mobilního internetu Eurotelu. Zřejmě těsně před jeho spuštěním. Co bude dál je otázka, odhady hovoří o dvou variantách - úplném zastavení "CDMA-450", které je málo pravděpodobné, druhá varianta je umělé nastavení ceny "CDMA-450" o kus výše nad cenu ADSL, tak aby tato služba Telecomu nerušila klidný náběh ADSL a slušné výnosy z dial-up a paušálů na telefonních linkách.
 
    Telecom může uvažovat i další varianty a může překvapit, jak je jeho zvykem. Technologií na realizaci "poslední míle" vzduchem rychle přibývá a cena těchto technologií klesá o polovinu každý rok. Ve stovkách měst vznikají bezdrátové komunitní i komerční sítě propojující uživatele a poskytující službu "poslední míle" za zlomek nákladů ADSL. Eurotel navíc není jediný, kdo má po celé zemi stavebně hotovou síť stožárů na umístění technologií. Úplně zarazit "eso v rukávu" v podobě celoplošného levného bezdrátového připojení a dále tlačit na nyní už trošičku "out" technologii ADSL může už být pro Telecom v tuto chvíli ztrátové.
 
    Toto si zřejmě uvědomuje i Český telecom, a tak zatímco oficiální zprávy Eurotelu hovoří o zastavení projektu, zprávy z ČTel říkají, že šlo o pouhé pozastavení.
 
Dodatek:
    Všechny dostupné údaje svědčí pro realizaci levnější a výnosnější varianty. Telecom také již více než rok bezdrátové připojení zkouší v pilotním projektu (jinou technologií než Eurotel). Je tu však jedna věc, která zřejmě nedá lidem v Telecomu spát: Eurotel naučil desítky tisíc lidí to, že mobilní připojení už dávno není pomalou a drahou výsadou několika boháčů, ale naopak velmi levnou a rychlou alternativou připojení. A brzo to budou stovky tisíc. Ale když už někdo jednou pochopí, že modem přes telefonní linku není jediná cesta na internet, PROČ by měl zůstávat ZROVNA u Eurotelu? 
    Klient Telecomu na ADSL má do domu natažené drátky, které ho finančně vážou přímo na Telecom, přeci jen občas něco provolá, případně nekdo zavolá jemu. Nemá v podstatě cenově přijatelnou šanci přejít na jiný způsob připojení. U mobilních alternativ tomu tak už není - klient neprovolá ani korunu a i telefonní číslo přiřazené v mobilní síti nemusí používat. Přejít k jinému operátorovi je otázka rozhodnutí. To samozřejmě snižuje dodatečné výnosy.
    Navíc až příliš velké množství lidí drží svou domácí pevnou linku právě a jen kvůli internetu.To se může radikálně měnit ve chvíli, kdy bude k dispozici alternativa (a podle některých indicií se situace pomalu mění už nyní).
 
    A osobní poznámka na závěr: tenhle článek píšu na GPRS data nonstop, celkem daleko od svého domova, v klidu na horách. ADSL je sice prima, ale mobilní internet má ještě další nezanedbatelné výhody ... Tak se těším, že to u Telecomu nad ADSL vyhraje.
 


Přečtěte si také:

18.11.2008Velký seriál o FOREXU - co to vlastně je? Czechwealth (Czechwealth)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688