Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Akcie v ČR  |  02.01.2004 13:41:35

Trh RM-S výrazně v roce 2003 posílil proti roku 2002

Na trhu s cennými papíry, který organizuje RM-SYSTÉM, pokračovalo i v prosinci posilování trhu, index PK 30 vzrostl oproti listopadu o 6,7 % a tímto výsledkem se potvrdil vzestupný trend uplynulého roku 2003. Index uzavíral roční obchodování na úrovni 947,52 bodu a již druhým rokem v řadě je trh na vzestupné linii. Jestliže v závěru roku 2002 bylo možno konstatovat, že trh posílil o 13,4 %, pak v roce 2003 to bylo o velice pozitivních 40 %. Takový meziroční růst indexu PK 30 nebyl doposud zaznamenán, navíc, ještě nikdy v historii RM-S nezavíral index PK 30 roční obchodování s cennými papíry na tak vysoké hodnotě. Vyšších hodnot dosahoval pouze v únoru až březnu roku 2000.

Rozhodující vliv na prosincovém růstu indexu měly akcie Českého Telecomu, které v prosinci posílily o vynikajících 11,3 % a uzavíraly rok těsně pod hranicí tři set korun. Pozadu nezůstaly ani akcie ČEZ, které posílily o 7,2 % a roční obchodování uzavíraly na 146 korunách. Akcie Komerční banky posílily o 5,9 % a postupně se vrací na úroveň ze září, kdy se kurz pohyboval na ročním maximu 2 650 korun. Závěrečný kurz Komerční banky činil 2 432 . Pozitivní vliv na prosincový vývoj indexu měly i akcie Unipetrolu a Českých radiokomunikací, které shodně překročily čtyři procenta.

Na ročním přírůstku indexu o 40 % se podílely prakticky všechny tituly zařazené do indexu s výjimkou dvou emisí, Lafarge Cement a Severomoravská plynárenská, které rok 2003 uzavíraly na nižším kurzu než tomu bylo v předchozím roce. Nejvyšší růst z „indexových“ titulů zaznamenaly akcie OKD, u kterých kurz vzrostl více než dvaapůlkrát, když v roce 2002 byl poslední prosincový den závěrečný kurz 107 korun, loni to však bylo již 287 korun. Více než dvakrát vzrostl v uplynulém roce ještě kurz Aliachemu, České spořitelně, Sokolovské uhelné a Severočeským dolům. Rovněž rozhodující tituly zaznamenaly loni vzestup kurzů. Akcie Unipetrolu vzrostly z 82 na 160 korun, Českých radiokomunikací ze 189 na 349 koruna a ČEZ z 91 na 146 korun. Z dalších silných titulů si akcie Philip Morris polepšily o 40,8 %, Komerční banka o 22 % a Český Telecom o 21,3 %. V těchto případech se jedná o nejlikvidnější emise na trhu (patří k nim i akcie OKD), tudíž nákup i případný prodej může proběhnout bez problémů a jedná se proto zřejmě o nejvýhodnější investici a nejvýhodnější uložení peněz, které bylo v uplynulém roce k dispozici.

Mezi nejlikvidnější tituly se loni řadily i akcie ISPAT Nová huť. Na začátku roku 2003 bylo možno koupit tyto akcie za 90 korun, zhruba za tento kurz bylo nakoupeno dva tisíce kusů za 178 tisíc korun. Pokud si majitel těchto dvou tisíc kusů ponechal celý objem do konce roku, měla jeho investice hodnotu rovný milion korun. Zhodnocení vložených prostředků ve výši šestinásobku během jednoho roku nemá na trhu obdoby, navíc se jedná o investici, která znamená čistý výnos bez zdanění. Obdobně, i když v menším měřítku, tomu bylo i u dalších devatenácti titulů, u kterým se kurz minimálně zdvojnásobil.

Ovšem byly i opačné případy, kdy výrazný pokles kurzu mohl vloženou investici výrazně znehodnotit. Největší pokles zaznamenaly v loňském roce akcie Jihočeských papíren Větřní, u kterých se koncem roku 2002 pohyboval kurz na úrovni pětapadesáti korun, koncem uplynulého roku již pod dvaceti korunami. Např. dne 8.1.2003 bylo zakoupeno 1074 kusů těchto akcií za 68 tisíc korun, pokud by si majitel ponechal celý tento balík i koncem roku, jeho investice by se snížila na necelých dvacet tisíc korun. Přitom i tento titul patří mezi relativně likvidní a v průběžné aukci byly s nim uzavřeny obchody za více než dvacet milionů korun. O pozitivním cenovém vývoji v uplynulém roce svědčí však ta skutečnost, že pouze 32 emisí z celkového počtu 213, které byly na trhu na počátku i na konci roku, mělo koncem roku nižší kurz než na jeho začátku a celkem 132 mělo kurz vyšší, zbytek tvoří dluhopisy se shodným kurzem.

Celkový objem aukčních obchodů v roce 2003 činil 1,7 miliardy korun a byl zhruba o 16 % nižší než v roce 2002. Negativní vliv na vývoj aukčních obchodů mělo první pololetí, kdy se vlivem celkového útlumu na kapitálových trzích u nás i ve světě obchody pohybovaly na úrovni poloviny stejných měsíců předchozího roku. Naproti tomu ve druhé polovině roku, kdy bylo zaznamenáno i oživení ekonomiky a celkové oživení trhů, rostly aukční obchody pravidelně. V prvním pololetí byla v aukčních obchodech ztráta oproti roku 2002 ve výši 37 %, ve druhém pololetí objem naopak vzrostl o 23,8 %. Druhé pololetí se na celkových ročních výsledcích podílelo ze 60 %

Koncem roku 2003 bylo na trhu RM-S celkem 232 emisí, z toho bylo 159 akcií společností, dva zbývající investiční fondy, 9 podílových listů a 62 emisí dluhopisů. Ve srovnání s počátkem roku to bylo o 80 emisí méně, 90 emisí bylo vyloučeno a 10 bylo přijato.

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.12.2004Trh RM-S v roce 2004 výrazně posílil Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
02.02.2004Trh RM-S v lednu 2004 výrazně posílil Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
01.10.2003Září 2003 na trhu s cennými papíry RM-S Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688