Cianews.cz (ČIA)
Internet a telefony  |  28.11.2003 16:33:01

ČTÚ očekává úpravu agregace služeb ADSL



Úpravu agregace služeb ADSL s využitím dosavadních zkušeností z provozu těchto služeb ze strany Českého Telecomu očekává Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Regulátor považuje za nezbytné zvýšit přenosovou kapacitu telekomunikační sítě použité pro poskytování ADSL a zváží, zda využije zákonných oprávnění ve prospěch uživatelů telekomunikačních služeb. Vyplývá to z dnešního sdělení ČTÚ na internetu.

Podle regulátora nebyla problematika dopadů agregace dostatečně zohledněna ve smlouvách mezi Telecomem a alternativními operátory. ČTÚ zejména upozorňuje na nutnost vytvořit podmínky odpovídající obchodní strategii operátorů. Při velké koncentraci uživatelů generujících silný provoz může agregace negativně ovlivňovat výslednou rychlost připojení. Proto by si provozovatelé měli vyjednávat smlouvy s Telecomem tak, aby agregační poměr odpovídal jejich obchodním záměrům, nebo musí jejich obchodní strategie respektovat stanovenou agregaci. Skutečnost, že dominantní operátor velkoobchodně nabízí služby s předem definovaným agregačním poměrem, považuje ČTÚ za klíčový moment, který musí nyní alternativní operátoři zohledňovat.

Vedle toho ČTÚ ponechává částečně odpovědnost za kvalitu připojení na chování samotných uživatelů a upozorňuje, že zákazník nemůže ani v teoretickém případě dosáhnout inzerované maximální rychlosti připojení. Samotný způsob používání ADSL služeb koncovými uživateli má vliv zejména na rychlost datového přenosu.

Agregaci služeb ADSL zavedl Telecom letos na začátku srpna. Po týdnu ji však opět vypnul, neboť se hromadily stížnosti ze strany zákazníků na rapidní pokles rychlosti připojení. Agregace byla obnovena v polovině října. Její dopady se projevily různě jak v regionech, tak u jednotlivých poskytovatelů. U některých alternativních operátorů nastal výraznější pokles rychlosti připojení, u jiných minimální. Podle představitelů Telecomu problém vězí v rozložení zákazníků operátorů a v tom, jaké služby ADSL klienti využívají. Stává se totiž, že uživatelé služeb nižší kategorie (a s vyšším agregačním poměrem 1:50) je využívají pro komerční účely, a tím zhoršují kvalitu připojení i ostatních, méně náročných domácích uživatelů.

V případě zavedení agregace se o kapacitu linky dělí určitý počet uživatelů. V případě nabídky služeb ADSL pro domácnosti je to 50 uživatelů, u vyšší kategorie ADSL pak 20.

-rot-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688