Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Makroekonomika  |  17.10.2003 10:48:45

HDP Číny ve třetím čtvrtletí výrazně vzrostl


Čínská ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí výrazný nárůst, k čemuž pomohlo výrazné zvýšení exportů, spotřebitelské výdaje a investice. Čínský HDP vzrostl ve třetím čtvrtletí o 9,1%, což je lepší než předpověď Bloombergu (8,7%) a než výkon ve druhém čtvrtletí (6,7%). V prvních devíti měsících vzrostla čínská ekonomika o 8,5% na 7,91 bilionů yuanů (956 miliard dolarů). Odhad na celý rok je nyní 8,5%. Ve třetím čtvrtletí vzrostly exporty o 30%, zatímco investice poskočily o 31% a retailové prodeje vzrostly o 8,6%.

Čínský růst je vyšší než se očekávalo, zatímco inflace zůstává nízká a spotřeba roste. Celkově se ekonomika ubírá dobrým směrem a proto nelze očekávat, že by Čína poškodila tento výhled změnou kursové politiky. Čínská vláda předvídala, že ekonomika poroste v tomto roce o 7%. Poslední čísla by mohla znamenat, že se čínská ekonomika přehřívá. Také by mohla znamenat větší tlak na čínskou vládu, aby revalvovala yuan, neboť USA si stěžují, že podhodnocená měna vytváří exportní boom na úkor obchodních partnerů. Index Shanghai Composite vzrostl po této pozitivní zprávě o 0,5%.

Čínská ekonomika je podporována také výrazným přílivem zahraničních investic od multinacionálních společností jako Ford, který v pátek oznámil, že hodlá investovat více jak 1 miliardu dolarů během několika let, aby rozšířil produkci se svým čínským partnerem.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste