Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  29.08.2003 15:48:01

Za nárůstem výroby elektřiny stojí ČEZ a Sokolovská uhelná



O více než 10 procent navýšily výrobu elektřiny v letošním prvním pololetí oproti stejnému období loni společnosti ČEZ a Sokolovská uhelná. Výroba ostatních elektrárenských společností spíše stagnuje nebo mírně klesá. Vyplývá to z údajů, které zveřejnili výrobci elektřiny.

ČEZ letos v pololetí navýšil výrobu o 13,6 procenta na 29,96 miliardy kWh. Na výrobě elektřiny v ČR se tak podílí z více než 72 procent. Tržby z prodeje elektřiny a tepla rostly o 10,4 procenta na 26,59 miliardy korun, provozní zisk ČEZu klesl o sedm procent na 4,33 miliardy korun. Čistý pololetní zisk společnosti vzrostl díky mimořádným vlivům o 71 procent na 12,33 miliardy korun.

Sokolovská uhelná navýšila v prvním pololetí výrobu elektřiny o 10,1 procenta na 1,77 miliardy kWh, z toho dodávky na trh zvýšila o 12,5 procenta na 1,42 miliardy kWh. Dále vyrobila 14171 TJ tepla, čili o 11,2 procenta více než loni. Pololetní tržby společnosti, která se zabývá především těžbou uhlí, narostly o 3,9 procenta na 3,33 miliardy korun, hrubý zisk se zvýšil o 60 procent na 476 milionů korun.

Společnost United Energy, která sdružuje teplárny na severozápadě a severu Čech, vyrobila letos 493 milionů kWh elektřiny - o 1,8 procenta méně než loni. Naopak výrobu tepla navýšila o 5,2 procenta na 4090 TJ. Tržby společnosti v pololetí rostly o procento na 1,545 miliardy korun, hrubý zisk o devět procent na 377 milionů korun.

Třinecká společnost Moravia Energo vyrobila v pololetí zhruba stejně elektřiny jako loni - 460 milionů kWh. Za pololetí utržila 405 milionů korun při hrubém zisku sedm milionů. Obě uvedená čísla se oproti loňsku snížila. Kladenská ECK Generating zveřejnila pouze údaje o výrobě bez meziročního srovnání. V prvním letošním pololetí vyrobila 845 milionů kWh elektřiny a 825 TJ tepla.

Energetika Vítkovice, kterou nyní vlastní Severomoravská energetika, zaznamenala pokles tržeb o 2,8 procenta na 835 milionů korun, čistý zisk se zvýšil o 1,4 procenta na 45 milionů korun. Tržby Plzeňské teplárenské stagnovaly na 697 milionů korun, zisk se snížil o 2,5 procenta na 195 milionů korun. Zmíněné dvě společnosti údaj o produkci elektřiny neuvedly. Další výrobci, které ČIA oslovila, pololetní výsledky nezveřejňují.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu dosáhla hrubá výroba elektřiny v ČR za první pololetí roku 41,54 miliardy kWh. Čistá výroba elektřiny, která nezahrnuje vlastní spotřebu elektráren, činila 38,25 miliardy kWh. Oproti stejnému období loni výroba narostla o devět procent. Tuzemská spotřeba se zvýšila o 2,3 procenta, vývoz elektřiny o 22,3 procenta a dovoz o 1,8 procenta.

-dtr-, -jh-





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688