Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  29.08.2003 15:42:01

Pokud nevyjdou jednání s operátory, stát dluh za UMTS prodá !



O prodeji dluhu operátorů za licence UMTS bankovním domům znovu uvažuje ministerstvo financí. Jak na dotaz ČIA řekl mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič, pokud nevyjdou jednání s operátory o předčasném splacení pohledávky, je ministr financí Bohuslav Sobotka připraven během krátké doby získat peníze za UMTS původně zamýšleným způsobem, tedy prodejem. Podle dostupných informací by na prodeji dluhu stát tratil přibližně 100 milionů korun.

Celkový dluh obou operátorů včetně úroků přesahuje pět miliard korun a jeho splacení je rozloženo na 10 let. Ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu pro příští rok však počítá "pouze" s 3,8 miliardy korun. Probíhající jednání jsou podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka obtížná a zatím bezvýsledná. Na otázku, jak velkou část závazku by tedy měl náš druhý největší mobilní operátor státu uhradit, Hájek odmítl odpovědět. Podle něj se jedná o citlivou informaci a variant řešení je několik.

"V podstatě to však vypadá tak, že stát chce co nejvíce peněz v nejkratší možné době," řekl Hájek. Jak dodal, obě dvě strany mají k dohodě vůli, ale složitost celého procesu jednání komplikuje. V rozhovoru pro BBC ministr informatiky Vladimír Mlynář před měsícem tvrdil, že jednání s operátory budou ukončena do poloviny srpna. Jako jednu z variant zmínil prodloužení lhůty spuštění služby o jeden rok na začátek roku 2006.

Telekomunikační licenci ke zřizování a provozování veřejných mobilních sítí v systému UMTS získaly na konci roku 2001 společnosti T-Mobile (tehdy RadioMobil) a Eurotel. RadioMobil v aukci nabídl 3,861 miliardy korun, Eurotel 3,535 miliardy korun. Nejmladší operátor Český Mobil ani případní noví operátoři neměli o licenci za vyvolávací cenu 3,5 miliardy korun zájem. Česká vláda přitom původně zamýšlela prodat až čtyři licence a získat za ně do letošního státního rozpočtu nejméně 20 miliard korun.

Držitelé licencí jsou povinni do 1. ledna 2005 zahájit poskytování komerčních veřejných služeb v systému UMTS v hlavním městě Praze, přičemž služba musí být dostupná alespoň na 90 procentech území této oblasti. Licence byly vydány na dobu 20 let a jsou nepřevoditelné. Bezprostředně po získání licence stát získal jednu miliardu korun za každou od každého operátora, který licenci získal.

-vp-, -jh-





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688