Václav Horák (AliaWeb)
Průmysl  |  17.07.2003 10:37:59

UNIPETROL: CHEMOPETROL a rok 2002 - Zpráva představenstva z ŘVH 20.6.2003 za rok 2002


CHEMOPETROL A.S.

 

Nosným oborem podnikání je výroba a prodej etylénu, propylenu, benzenu, polyetylénu, polypropylenu, čpavku, močoviny a absorbentů.

 

Chemopetrol pokračoval v procesu snižování počtu svých majetkových účastí, takže ke konci roku ovládal pouze Chemopetrol Dopravu, Chemopetrol BM, HC Chemopetrol a Chemopetrol Chemtez. Další společnost, Inchem Group, která byla od svého založení bez činnosti, odprodal Unipetrolu v rámci přípravy na přepracující model České rafinérské. Tato společnost byla přejmenována na Unipetrol Rafinerie, zatím bez zápisu do obchodního rejstříku. V ostatních společnostech má buďto symbolickou účast nebo tyto společnosti jsou v procesu prodeje či likvidace.

 

V souladu s plněním strategie Konsolidace nastartoval Chemopetrol několik projektů, vedoucích ke zvýšení obchodní výkonnosti a snížení nákladů. V souladu se strategií Expanze byly dokončeny stěžejní petrochemické projekty – výrobna polyetylénu o kapacitě 200 kt / rok, čímž se kapacita výroby polyetylénu zvýšila na 320 kt / rok a nová výrobna polypropylenu o kapacitě 250 kt /rok. Tomuto nárůstu odpovídala i aktivita obchodního oddělení, a to i přes velmi nepříznivou situaci na trhu s polyetylénem. Marže polypropylenu byly v druhé polovině roku 2002 významně lepší, ale najetí nové investice si vyžádalo odstavení stávajícího provozu na 6 týdnů a proto se neobešlo bez problémů.

Hrubá marže společnosti a tím i její hospodaření bylo, mimo poklesu marží na trzích,  ovlivněno třemi skutečnostmi – haváriemi výrobních zařízení a jejich odstávkami, vyjednáváním o předávacích cenách surovin s Českou rafinérskou a povodněmi.

 

V průběhu roku došlo k několika závažným poruchám na etylénové jednotce, přičemž nejzávažnější byla na turbině dodané v rámci intenzifikace etylénové jednotky , která si vyžádala odstavení provozu na 1 měsíc. Najetí polyetylénu na jaře bylo rovněž provázeno určitými problémy. Instalace nové výrobny polypropylenu si vyžádalo odstávku v trvání 6 týdnů.

 

Ke konci roku 2001 byly se strany Chemopetrolu vypovězeny tříleté smlouvy na dodávky surovin z České rafinérské do Chemopetrolu, sjednané v roce 1998. Přes několik výzev k jednání ze strany Chemopetrolu bylo vyjednávání zahájeno až počátkem roku 2002. Bylo velmi obtížné, neboť Chemopetrol společně s Unipetrolem trval na snížení cen na tržní úroveň a vyrovnání dlouhodobého přesunu zisku z Chemopetrolu do České rafinérské. Situace se vyhrotila v květnu, kdy Česká rafinérská zneužila svého monopolního postavení a přerušila dodávky. ÚOHS vydal zatím nepravomocné rozhodnutí a udělil České rafinérské pokutu 8 mil. . Po zásahu ministra průmyslu a obchodu došlo k obnovení dodávek. Škody z přerušení výroby jsou vyčísleny na 56 mil. . IOC přistoupilo na návrh přeměny České rafinérské na přepracující rafinerii v roce 2003. Předávací ceny byly sníženy, ale ne na úroveň, kterou disponují konkurenti Chemopetrolu. V druhé polovině roku byla ve spolupráci s Unipetrolem připravována intenzivně přeměna České rafinérské na přepracovací rafinerii.

 

Povodně nezasáhly Chemopetrol přímo, ale prostřednictvím dodávek surovin Spolaně a Lovochemii, které byly dlouhodobě odstaveny z provozu. Snížení zisku z tohoto titulu se odhaduje na 130 mil. .

 

Chemopetrol utržil v roce 2002 16,6 mld. , což je o 25 % méně než v roce 2001. Důvodem je pokles cen ropy a tím i petrochemických výrobků a výrazně snížený objem produkce vzhledem k havárii etylénové jednotky na jaře roku 2002, přerušení dodávek se strany České rafinérské v létě roku 2002 a omezení produkce vlivem povodní. Hospodářský výsledek po zdanění vlivem odložené daně činil 15,8 mil. .

 

 

UNIPETROL TRADE A.S.  viz UNIPETROL: UNIPETROL TRADE a rok 2002 - Zpráva...

zdroj: RMS


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS


Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688