Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  17.07.2003 10:35:09

UNIPETROL: BENZINA a rok 2002 - Zpráva představenstva z ŘVH 20.6.2003 za rok 2002


BENZINA A.S.

 

Nosným oborem podnikání Benziny je prodej pohonných hmot a tzv. „suchého zboží“ na čerpacích stanicích a velkoobchodní prodej. Nárůst velkoobchodních prodejů v druhé polovině roku 2002 o přibližně 27 % proti průměru roku 2001 byl již přípravou na přepracující model České rafinérské. Nízké jednotkové marže v počátku roku a snížené prodeje na čerpacích stanicích v období povodní přispěly ke snížené celkové hrubé marže společnosti o 18%. Pokračoval silný konkurenční boj silných řetězců čerpacích stanic, společně s výstavbou nových čerpacích stanic. Objevilo se nové ohrožení, a to pokračující výstavba tzv. hypermarketových stanic, kde cílem není dosažení marže, ale přilákání zákazníka do hypermarketu.

 

Na počátku roku byl ukončen převod 44 čerpacích stanic z majetku Kaučuku do majetku Benziny. Tím došlo k dalšímu kroku v orientaci na vlastní předmět podnikání obou společností. Některé ztrátové čerpací stanice z portfolia Benziny byly prodány většinou soukromým podnikatelům nebo nájemcům.

 

Kvalita prodávaných produktů se v porovnání s rokem 2001 zlepšila, a to zejména dodržováním pravidel zavedeného systému ISO 9002 a jeho certifikací na systém managementu jakosti podle nové normy ISO 9001.

 

Pokračoval vzrůst prodejů prostřednictvím platebních karet Benzina, kde výtoče prostřednictvím těchto karet vzrostly přibližně o 5,3% proti roku 2001. Byl zahájen věrnostní program společně se Škodou Auto a zavedena společná platební karta s Komerční bankou. Benzina realizovala výstavbu čerpací stanice v areálu Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

 

Pokračoval prodej nemovitého majetku, který není Benzinou využíván, zejména byla prodána budova Benziny v Trojské ulici, a to za cenu, převyšující zůstatkovou hodnotu. Benzina přestěhovala své kanceláře do Dělnické ulice v Praze 7. Benzina snížila opět své zadlužení a tím dále přispěla ke stabilizaci své finanční situace. Pokračuje proces fúze dceřiné společnosti Benziny Petrotrans s  Atrans. Majetkové účasti Benziny zůstaly beze změny.

 

Povodně roku 2002 způsobily odstavení desítky stanic z provozu, 5 z nich bylo zničeno. Benzina se aktivně podílela na pomoci postiženým regionům v oblasti humanitární pomoci. Škody z povodní, nekryté pojistkou, uhradila Benzina ve výši 0,5 mil. .

 

Rok 2002 zakončila Benzina s tržbami ve výši 13,439 mld. , což znamená pokles o 7 % v porovnání s rokem předchozím, a to zejména z důvodu snížení cen ropy a ropných produktů. Hospodářský výsledek po zdanění vykázala ve výši 1 mil. , což proti roku 2001 znamená pokles o 39 mil. .

 

 

CHEMOPETROL A.S.  viz UNIPETROL: CHEMOPETROL a rok 2002 - Zpráva... 


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688