Integrace.cz (Integrace)
Investice  |  17.06.2003 10:08:06

České ano Evropské unii v zrcadle německy psaného tisku

Integrace - časopis o dění v EU a vstupu ČR do Unie

Krátce: Vedoucí tituly německého, rakouského a švýcarského tisku přivítaly české ano v referendu o přistoupení země k Evropské unii. Informovaly o úředních výsledcích a tlumočily reakce českých politických špiček na rozhodnutí svého lidu. V jeho hodnocení se značně lišily – hovořily jak o „evropském nadšení Čechů“ tak o „českém ano s výhradami“, upozorňovaly nejen na nízkou volební účast, ale i na nejasný postoj pravicové ODS k evropskému sjednocování. Komentátoři označují výsledky referenda za triumf sociálně-liberální koalice Vladimíra Špidly. Zároveň však připomínají, že českou vládu čekají ještě krušné časy prosazování úsporných opatření, se kterými český premiér spojil svou politickou budoucnost.

Süddeutsche Zeitung: Oproti bouřlivě oslavující Praze přivítali obyvatelé jiných měst země výsledky hlasování spíše zdrženlivě, píše ve svém pondělním vydání liberální jihoněmecké Süddeutsche Zeitung. Ostatně se do volebních místností dostavilo jen 55,2% opravněných voličů. Po desetiletích moskevské hegemonie se mnoho východoevropanů obává další ztráty suverenity. Občanům není rozdíl mezi vynuceným a dobrovolným společenstvím na pozadí jejich dějinných zkušeností s vylhanými postuláty o solidaritě a rovnosti jen tak jasný. Češi však hlasovali pro EU a tím i proti strašákům minulosti. Süddeutsche Zeitung označují výsledek referenda za pozdní triumf Václava Havla – věčného rivala Václava Klause, svého následovníka v úřadě prezidenta. Ten sice občany vyzval k hlasování o vstupu do EU, ale odmítl dát najevo své vlastní stanovisko, natož dát jasné doporučení ohledně evropské volby.

Frankfurter Allgemeine: Rovněž německý konzervativní list F.A.Z. (Frankfurter Allgemeine Zeitung) kritizuje nízkou volební účast. Fakt, že hlasovat přišla zhruba polovina z 8,3 miliónů oprávněných voličů, lze přepočítat na ve skutečnosti jen na 42-procentní souhlas s integrací země do západoevropských struktur. Podle tohoto přepočtu kladných hlasů nikoli na počet hlasujících, ale na počet všech oprávněných voličů, se Česká republika dostává v pořadí sedmi kandidátských zemí, ve kterých již referendum proběhlo, na předposlední pozici před Maďarsko. Německému ministru zahraničních věcí, Josephu Fischerovi, to však nezabránilo v označení referenda za „povzbudivý signál pro referenda v Estonsku a Lotyšsku“. F.A.Z. citují Václava Klause, podle kterého měla být účast voličů silnější. Jako i jiné noviny upozorňují na nejasnost postoju ODS, která údajně přispěla k zmatení obyvatel, když na jedné straně propagovala členství v EU a na druhé straně varovala „negativním vývojem“ a před „hrozbami“ EU. Stranou nezůstává ani spektakulární předčasný odjezd Jana Zahradila ze zasedání Konventu o budoucnosti Evropy.

Die Presse: Konzervativní rakouské Die Presse hovoří v titulku o „masivním ano“ v českém referendu. Komentátor listu se domnívá, že „v referendu přiznané evropské nadšení Čechů“ velmi překvapilo, jen prezidenta Václava Klause nechalo chladným. 77% kladných hlasů pro vstup země do Evropské unie je respektu hodným výsledkem, a to nade vše očekávání. Před referendem bylo totiž dřívější nadšení Evropou to tam. Ze všech politických táborů bylo údajně slyšet, že se v případě vstupu „nejedná o svatbu z lásky, nýbrž z rozumu“. Navíc neznamená ano vstupu do EU zároveň ano evropské ústavě, spíše je rozhodnutím z nedostatku jiných možností. Čechy prý unavila zdlouhavá vyjednávání, při kterých už nešlo tak o vize jako spíš o eura a centy. Handrkování se o kvóty a subvence bylo vodou na euroskeptický mlýn.

Neue Zürcher Zeitung: Za očekávané označují výsledky referenda švýcarské Neue Zürcher Zeitung. Podle politologa Jiřího Pehe jsou důkazem, že „jsou Češi mnohem moudřejší a pragmatičtější než většina jejich politiků“. Předseda Zelených v Evropském parlamentu, Daniel Cohn-Bendit, označil české ano za „přesvědčivé a masivní“, Češi se prý „ukázali být chytřejší než Václav Klaus“. Neue Zürcher Zeitung se s jejich názory neshoduje, nízká volební účast není „pouhou vadou na kráse“. Odpovědní politici si již údajně zvykli na apatii a nezájem, přesto by prý bylo bláhové Čechům vytýkat skepsi a zamyšlenost, protože oproti Polákům se jim podařilo rozjet skutečný dialog jak zastánců tak odpůrců integrace do evropských struktur. Klausův bonmot o „manželství z rozumu“ se tak strefuje do nálady obyvatelstva mnohem více než nadšené gratulace Evropské komise. Mnoho občanů považuje členství v bruselském klubu stejně jako Václav Klaus za nevyhnutelné. Zároveň je jich z pochopitelných důvodů vůči hospodářským a politickým důsledkům členství mnoho skeptických.

Další kroky: Výsledky referenda na jedné straně posilují vládu v jejích dalších reformních aktivitách, které jsou v mnoha oblastech stále spíše na začátku. Informace o proběhlých i budoucích referendech v kandidátských státech naleznete zde.

Eva Horelová, Berlín - autorka je redaktorkou Integrace

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688