Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  13.05.2003 09:54:05

Firmy ušetří na dani, živnostníci si připlatí



Snížení daní z příjmů u podniků a zavedení přísnějšího režimu pro živnostníky. To jsou jedny ze základních bodů daňové reformy, kterou představili ministři vládní koalice v pondělí v Brně. Pokud navrhované změny projdou parlamentem, začnou platit již od příštího roku. Ministři mají podle Mladé fronty Dnes spadeno hlavně na živnostníky, kteří po několik let nahlašují finančním úřadům ztrátu a odvádějí minimální částky na sociální pojištění.

Podnikatelé budou odvádět na sociální zabezpečení minimálně tolik, jako kdyby chodili do práce a brali 40 procent průměrné mzdy, tedy asi 6600 korun. Dohromady se zdravotním pojištěním by tak živnostníci měli platit kolem 3000 korun měsíčně. Podle analýz ministerstva práce dnes řada živnostníků odvádí méně než polovinu této částky. Takové platby nejsou podle šéfa resortu Zdeňka Škromacha dost vysoké na to, aby pak lidé mohli ve stáří požadovat od státu obstojnou penzi. "U živnostníků nechceme nic víc, než aby si zaplatili svůj vlastní důchod," uvedl Škromach.

Vláda toho chce dosáhnout změnou pravidel, podle kterých se pojistné na sociální zabezpečení počítá. V současnosti se důchodové pojištění vyměřuje z 35 procent čistých příjmů živnostníka, minimální záloha je 548 korun měsíčně. Do roku 2006 se má tato částka zvýšit na 50 procent čistých příjmů podnikatele. Z těchto padesáti procent se vypočte pojistné ve výši stávajících 29,6 procenta. Stát má takto ročně navíc získat přes pět miliard korun.

Koaliční politici hájí tyto kroky jako zrovnoprávnění těch, kdo podnikají, a kdo pracují jako zaměstnanci. Ti nemohou své platby nijak ovlivnit a firma za ně automaticky odvádí 34 procent ze mzdy. Zástupci podnikatelů však oponují a varují, že zvýšení bude pro mnoho živnostníků neúnosné. "Odhadujeme, že živnost zruší až 200 tisíc lidí," uvedl předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda.

Druhým klíčovým návrhem je snížení daně z příjmů podniků. Ta má příští rok klesnout z dnešních 31 na 28 procent, další rok na 26 a v roce 2006 na 24 procent. Jedním z impulzů k tomuto kroku bylo nedávné rozhodnutí slovenské vlády snížit tuto daň až na dvacet procent. Podle Jana Žúrka z poradenské společnosti KPMG může být tato sazba důležitým faktorem pro nové investory, kteří plánují vstup do střední Evropy.

-joh-

-ak





©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688