Vrr. Knédl Štaflík, vnc. (Vařená nudle)
Vařená nudle  |  28.04.2003 11:23:08

Zachraňte Irák I! - Operace WW-TW.

      Redakci vařené nudle se po delší době zkoumání a analýz podezřelého vývoje českého kapitálového trhu dostal do rukou důležitý důkazní materiál, který se podstatným způsobem týká budoucnosti našeho akciového trhu a zároveň situace na české politické scéně.

      Celá akce začala tím, že se nám ozval náš externí dopisovatel Vítězslav Pizza (Víťa uvádí pouze své umělecké jméno), který pracuje u nejmenované české telekomunikační firmy. Víťa zálohoval odposlechy hovorů pro SKB (Sedmé Křídlo Bezpečnosti) a všiml si záznamu označeného "2003-03-12 - WW-TW" s malou poznámkou "Předat Železnému". Víťu poznámka zaujala na tolik, že máme nyní v rukou téměř celé fragmenty jedné z prvních schůzek přísně tajné operace WW-TW aneb "Zachraňte Irák I!".

      Na nahrávkách se po nezbytných úvodních zvořilostních frázích ozývá rozhodný hlas českého ministra informací "Celou operaci provedeme takto: ..." (We will make it this way..., později se dovídáme, že právě podle této fráze pojmenovali překvapení Američané celou akci). Následují vylíčení celého postupu kompletní obnovy demokracie a tržní společnost v Iráku z úst prezidenta a ministra zahraničí a dále líčení krycích manévrů z úst českého ministra informací.

      Z úst amerického velvyslance a jeho spolupracovníků zaznívá na nahrávce pouze překvapené mlčení nad dokonalostí českého plánu. Dnes už můžeme říci, že krycí manévr byl proveden velmi brilatně - česká mediální scéna si dokonalého plánu obnovy a rozvoje Iráku vůbec nevšimla, zato domělé "neshody" mezi prezidentem a velvyslancem USA (a později ministrem zahraničí) spolkla i s navijákem. Vrcholní politici tak měli dostatek času i prostoru celou akci dostatečně připravit.

      Podstatou plánu je uplatnit v těžkých Iráckých podmínkách české zkušenosti s přechodem z totalitního systému na demokratickou společnost a zároveň zavedení standardně fungující tržní ekonomiky s tím, že do celé akce budou za odměnu zapojeny některé vybrané české firmy.

      První podstatnou věcí pro rozvoj Iráku je uchovat vrcholné politiky minulého Iráckého režimu pro fungování v nové ekonomice. Američanům na rozdíl od Čechů vůbec nedošlo, že zkušenost těchto politiků je nedocenitelná. Světová média si marně lámou hlavu, kam se poděli téměř všichni vrcholní Iráčtí představitelé. Podle českého plánu byli jednoduše uschovaní na 6-10 měsíců a po mírné změně názorů budou následně použiti v prvních svobodných volbách.

      Druhým bodem byl rozsáhlý program privatizace, nazvaný SCP (Security coupon privatization). Bylo rozhodnuto o použití kompletního českého modelu privatizace, s tím rozdílem, že zakázku na tisk a výrobu kupónových knížek, rozběhnutí a kontrolu kapitálového trhu nedostanou domácí Irácké firmy, ale právě firmy české. Mnozí čeští investoři si již všimli výrazně snížené aktivity české burzy a komise pro bezcenné papíry - je to způsobeno právě vznikem nových Iráckých poboček těchto subjektů a přesunem jejich aktivit mimo území našeho státu.

      Podobně nízká je i aktivita dominantního telekomunikačního operátora, který se po uvedení převratné technologie ADSL nezmohl na žádný další podobně převratný krok. Český Kom spustil velkou reklamní kampaň na podporu technologie poloviny sedmdesátých let minulého století - ISDN, opět jako krycí manévr přesunu většiny jeho aktivit do zahraničí. V nejbliší době tak chystá v tichosti nábor několika tisíc nových zaměstnanců, většina stávajících už byla převelena do Iráku.

      Plán obnovy ekonomiky obsahuje další desítky projektů na rozvoj internetu, elektronického obchodování, vytvoření několika konkurenčních kapitálových trhů, bankovního a právního systému, systému záložen a developerských stavebních projektů.

      Součástí českého plánu však není jen rozvoj ekonomiky a politiky, ale také výrazný rozvoj strádající Irácké kultury. S novým projektem televize s názvem "MET22" (Middle-east television for 22 century) přišli vedoucí představitelé české kulturní scény v čele s Milanem Baroňákem. Právě nenápadná poznámka související s MET22 učinila přítrž tajnosti těchto plánů a vynesla díky Víťovi celou věc na světlo. V krátké době tak po dohodě jedna komerční česká televize zaplatí za stát 11 miliard korun a odevzdá celoplošnou licenci na vysílání v České republice novému subjektu. Za odměnu dostane prostor realizovat veškeré své kulturní záměry a kreace na výrazně větším trhu.

      Součástí americko-české dohody je i přímá účast na vyjednáváních o budoucím vývoji politického a ekonomického systému v Iráku.

"Demokratizace společnosti a rozvoji standardní tržní ekonomiky je složitá společenská záležitost a vyžaduje velmi vzdělané a zkušené odborníky" praví se v závěrečném komuniké pro Americký kongres "Pevně věříme, že práce českých ekonomických špiček bude výrazným přínosem pro rozvoj demokracie na středním východě".

     

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Vařená nudle:

01.04.2022  Česká pošta bude kandidovat na prezidentku republiky Ceskaposta.cz (Česká pošta)
02.06.2021  Po skrytém oznámení automobilky VolksWagon se Bitcoin řítí k zemi Vrr. Knédl Štaflík, vnc. (Vařená nudle)
02.04.2019  Apríl? Elon Musk spouští své vlastní ICO! CryptoSvet.cz (CryptoSvet.cz)
31.10.2007  Drogová mládež má nový hit - olizuje žáby Vřeteno Vřetenovič (Vařená nudle)
05.06.2007  Klaus Topolánek vs. Filip Paroubek Vřeteno Vřetenovič (Vařená nudle)

Přečtěte si také:

26.02.2023Výkupní operace a zrušení nevolnictví v Rusku I. Jitka Vondroušková (Kurzy.cz)
07.03.2022Defibrilátor pořízený z dotace může zachránit i váš život pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688