B3 Technology (B3 Technology)
Hypotéky  |  08.05.2022 12:03:30

ČNB znovu zvýšila úrokové sazby. Ke konci roku 2022 budou hypotéky na 7 %

Inflace je vysoká a pravděpodobně nadále proste. Česká národní banka znovu zvýšila úrokovou sazbu, tentokrát o 0,75procentního bodu na 5,75 %. Sazba už v únoru byla nejvyšší za posledních 20 let. Sazby může ovlivnit i blížící se nejistota ohledně změny v bankovní radě České národní banky.

ČNB také rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,75 % a lombardní sazby na 6,75 %.

Na základě dnešního rozhodnutí bankovní rady ČNB odhadujeme, že se průměrná úroková sazba u hypotečního úvěru dostane v závěru roku k 7 %. Pokud ČNB přistoupí k navýšení ještě na další radě, můžeme očekávat, že u 90% hypoték se úrokové sazby přehoupnou i přes 7 %. Klientům, kterým končí fixace v druhém pololetí doporučujeme zkusit prodloužit jejich stávající úvěr o dobu, po kterou již splácí, aby tím utlumili zvýšení splátky z důvodu nových úrokových sazeb,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom realitního portálu Videobydleni.cz.

Na trhu s realitami je již nyní cítit ochlazení poptávky, což naznačuje trend pomalého vyrovnávání nabídky a poptávky. Poptávka ale i nadále převyšuje nabídku, trh se ale razantně chladí. Díky rostoucím sazbám očekáváme, že developeři ve třetím kvartále letošního roku budou mít v portfoliu byty, které budou za nabízené ceny neprodejné.

Vzhledem k tomu, že se neutrální sazba nachází 2 % nad inflací, můžeme očekávat, že na další radě ČNB opět přistoupí k navýšení sazeb minimálně o 0,5 %. Predikce se opírá především o neklesající výhled inflace. Vnímáme, že růst sazeb o 0,5 % je stále málo. Zvýšení o 5 % by bylo málo! Pevně věřím, že se ČNB bude držet svého mandátu vyplývajícího z ústavy a ten je péče o měnovou stabilitu. Slabost členů bankovní rady může způsobit, že se u nás pádivá inflace zabydlí na delší čas, než 1 rok. Je samozřejmé, že svůj podíl na rostoucí inflaci mají vlády. Je ale také možné, že končící mandáty v radě mohou zapůsobit na větší odvahu rychleji zvedat sazby,“ říká Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz a dodává, že je nyní třeba, aby ČNB spolu s vládou postupovaly jednotněji.

Ve středu americká centrální banka (Fed) zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. Jde o nejvyšší zvýšení úroků za posledních 22 let. Stejně jako ČNB se i Fed snaží snížit inflaci, která je nyní nejvyšší za 40 let.

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

Pá   8:46  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688