Antonín Foller
(Kurzy.cz)
Z domova  |  08.04.2003 19:22:41

Revoluce na českém internetu - celoplošné paušální připojení

      Úvod

      Na začátku dubna ohlásil Eurotel na místní poměry opravdu revoluční krok - nabídl přístup k internetu a WAP službám za paušální poplatek. Na tomto kroku by v rozvinuté společnosti nebylo asi nic zvláštního, v českých zemích je to však první skutečně celoplošně dostupný, paušální přístup k Internetu (pominu-li Český Telecom s jeho cenou 13000Kč měsíčně za dial-up či mnohatisícovými částkami za pevné linky).

      Na celém kroku je ještě více příjemné to, že Eurotel nabídl tuto službu za pro většinu internetového lidu přijatelný paušál - 1000Kč (+5% DPH). To je sice stále asi třikrát více než ve vyspělých zemích za podobně kvalitní připojení, ale pokud je takový paušál jediný, není s čím porovnávat.

      Nabídka Eurotelu není žádnou převratnou technickou novinkou, jde pouze o administrativní a účetní záležitost. V ceně paušálu tak dostanete negarantované připojení na internet a WAP technologií GSM a GPRS. Uváděná rychlost připojení je okolo 40/13 kb/s, běžné pevné telefonní linky umožňují nominálně asi 45/33 kb/s, což vyvolává dojem podobné kvality, jaké má spojení modemem. Skutečná rychlost a kvalita připojení se však bude pravděpodobně lišit podle místních podmínek (v mém případě je asi poloviční oproti "Internetu zadarmo").

      Pokud se tedy připojujete na internet telefonní linkou z domova či z firmy a vaše účty za internet dosahují částky 1000Kč, či jí dokonce výrazně přesahují, můžete uvažovat právě o této nabídce. Tento článek píšu vlastně proto, že sám hledám paušální připojení už delší dobu. V hlavě mi proběhlo pár finančních úvah, o které se s vámi rád podělím.

      Cenové srovnání

      Následující tabulka uvádí jeden příklad srovnání nákladů na potřebu připojení na Internet (můj případ). Potřebuji být na Internetu tak hodinu denně, přečtu asi 50 stránek, stahuji poštu (asi 30 emailů). Tabulka obsahuje jen připojení, která přicházejí v naší lokalitě (menší okresní město) v úvahu.

Typ připojení  1 hodina práce denně
 na internetu
Paušál
 měsíčně  
 Startovní
  poplatky
Náklady
1. rok
Náklady
daší rok 
 *Provider 1 96k/s *

1500 

12000 

 asi 30000   asi 18000 
 *Provider 2 64k/s *

2500 

6000 

 asi 36000  asi 30000
 MODEM

asi 2000 

 300 

 1000 (+3500 linka)  asi 28000  asi 27000
 ISDN

asi 2000 

 600 

 2000 (+3500 linka)  asi 33000  asi 31000
 **ADSL *

1650 

 2000 (+3500 linka)   asi 22000  asi 20000
 Eurotel data nonstop *

 1050 

 95 (+5000 mobil)  asi 12500  asi 12500

* lokální poskytovatelé připojení do Internetu.
** není k dispozici, pouze pro srovnání.
* připojení je trvalé

      Pokud bych si prohlédl jen tuhle tabulku, tak mohu zajásat: Není co řešit. Připojení přes Eurotel je skoro na polovině toho nejlevnějšího, co je u nás k dispozici.

      Rychlost a kvalita

      Cena připojení však není jediný parametr - tím dalším je rychlost a kvalita. GPRS technologie přeci jen není úplně ideální a je výrazně pomalejší než všechny ostatní výše uvedené. Jak doba odezvy (doba mezi odchodem požadavku do internetu a příchodem odpovědi) tak přenosová rychlost jsou horší. 
      Oba dva parametry jsou asi 2x horší než u pomalého modemového připojení přes pevnou telefonní linku. Stahováním stránek tak strávíte asi 2x více času, než na klasickém modemu (ale PŘEDSTAVTE SI, že za ten čas neplatíte ...).

min.
  Typ připojení  Odezva [ms] Rychlost [kb/s] Čas na
webovou stránku
Celkový denní čas
 Provider

50 

96 

 5s 

asi   5:00 

 MODEM

500  90*  7s  asi   7:00 

 ISDN

50  64+64  7s  asi   7:00 

 ADSL

50  192+64  2s  asi   2:00 
 Eurotel data nonstop 1000  35+13  15s  asi 14:00 

* Většina providerů "Internetu zdarma" poskytuje kompresi na dial-up, takže skutečná přenosová rychlost se pro běžné aplikace na klasických modemech pohybuje okolo 90kb/s.

      Pro mne už není co řešit - okamžitě poloviční náklady, s rizikem, že ztratím 7 minut času při stahování internetových stránek. Když k tomu připočítám naprosto precizní technickou podporu, které se mi dostalo na infolince Eurotelu (slečna u telefonu věděla, co je to timeslot, access point, jméno i heslo, věděla jak nastavit DNS ... ) a skutečnost, že Eurotel nevyžaduje podpis smlouvy s dlouhou výpovědní lhůtou ...

      Je dobré počítat s tím, že kvalita připojení nemusí být stále stejně dobrá (ani špatná). GPRS znamená mimo jiné že "připojení je k dispozici, pokud je v dané oblasti dostatek volných hovorových kanálů". Pokud je někde síť na hranici přetížení, je možné, že rychlost i kvalita spojení bude přechodně nebo trvale nižší.
      Paušální zpoplatnění datových služeb by ale mohlo způsobit to, že Eurotel zavede u tarifu data nonstop kompresi (jako konkurent T-Mobil) tím by se rychlost připojení vyrovnala připojení přes klasickou telefonní linku a Eurotel by zároveň odlehčil své síti (do této doby platili klienti za objem dat a Eurotel měl samozřejmě zájem kompresi ani nezmiňovat, natož ji zavádět).

      GPRS přístup na internet (alespoň přes gointernet) také není plnohodnotým přístupem - podobně jako u ADSL (a na rozdíl od dial-up a ISDN) probíhá překlad adres, některé služby s přímým přístupem tak nemusí fungovat. Ale pokud chce někdo stahovat warez či muziku, zvolí spíše pevnou linku. Přístup na web, email, news a podobné služby je samozřejmě bez problémů.

      Díky době odezvy a rychlosti však zcela jistě můžete zapomenout na real-time služby. Hry si přes tohle spojení moc neužijete.

      Jak na to

      Data nonstop je jen jiný způsob zpoplatnění - zkusit připojení můžete i jinak. Já jsem začal jednoduše - našel jsem doma jednu ze starých GO karet (0Kč) dal na ní trochu kreditu (300Kč), koupil z druhé ruky telefon, který umí GPRS (Philips Fisio 820, 4000Kč - mimochodem, moc povedený kousek s barevným displejem a email klientem) a k mobilu modrozoubek (Bluetooth Epox od ABI, asi 1000Kč), který slouží na propojení s počítačem. 
      Vytvořit nové připojení trvalo pár minut, vše co je třeba je telefonní číslo *99#, ACP "gointernet", jméno a heslo je prázdné. Ale pochopit práci s novým mobilem mi trvalo asi dva dny - a pak už jsem mohl internetit. GoInternet je samozřejmě zpoplatněn jinou sazbou (asi 30Kč/MB), tak je třeba dávat trošku pozor - je to opravdu jen na zkoušku.

      Ostré připojení "data nonstop" je pak záležitost smlouvy, zálohy a údajně (podle infolinky Eurotelu) pouze 95Kč startovacího poplatku.

      Shrnutí, výhody, nevýhody

      Příjemná služba, která na českém trhu dlouho chyběla - na vyspělých trzích je paušální připojení na Internet normou skoro deset let, u nás po něm uživatelé volají již dlouhou dobu.
+ na české poměry velmi nízké náklady
+ celoplošná dostupnost (Telecomový telefon si v létě na hory nevezmete, a na mnoha místech je navíc i dnes nedostupný)
+ v ceně je i paušální přístup na WAP (můžete tak kdykoliv a odkudkoliv vesele či smutně brouzdat po http://wap.fin.cz, kde najdete kurzu akcií, měn, zpravodajství a mnoho jiných užitečných věcí ...)
+
revoluční krok, který by mohl zahýbat s českým trhem připojení na Internet

- nižší rychlost a nejasná a negarantovaná kvalita-rychlost připojení

09.04. 10:16  Celá ta věc je ještě jednodušší (Antonin Foller)
09.04. 09:30  Není mi to jasné! (Stav)
09.04. 09:24  Není mi to jasné! (ds)
08.04. 21:17  Mě je to srozumitelné (Pijack)
08.04. 20:05  Není mi to jasné! (Gringo)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688